Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Kycklingklubbor med spetskål och trattkantarellsås

10 oktober, 2014 av Jill Wallentin 3 kommentarer

jillsmat_kycklingklubba_med_spetskal_trattkantarellsas_

Ja ni vet säkert vid det här laget hur mycket jag älskar kyckling i ugn. Det är ju dessutom både billigare och mer näringsrikt att köpa hel kyckling eller kycklingdelar som inte är färdigfileade.

Om man inte känner att man har råd att köpa ekologiskt/KRAV-märkt varje gång så köp i varje fall svensk kyckling då de har strängare regler för djurhållning än i de flesta andra länder som vi importerar ifrån.

Kycklingklubbor med spetskål och trattkantarellsås

Jill Wallentin
Skriv ut receptet
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

Kycklingklubbor

  • 4 st kycklingklubbor stora
  • 50 g smör
  • 2 tsk soya
  • 1 tsk timjan
  • 1 krm svartpeppar

Spetskålpasta

  • 1 st spetskålshuvud
  • 50 g smör
  • salt

Trattkantarellsås

  • 200 g trattkantareller eller annan svamp
  • 25 g smör
  • 2 dl grädde
  • 2 tsk soya
  • 1 msk sockerfri lingonsylt kan uteslutas
  • skyn från kycklingen
  • ev. mer salt

Garnering

  • 1 knippe färsk timjan

Instruktioner
 

Kycklingklubborna

  • Ställ in ugnen på 180 grader.
  • Smält smöret och blanda i soya och kryddor.
  • Lyft skinnet på kycklingen och pensla klubborna med smörblandningen under skinnet och runt hela klubborna.
  • Tillaga i ugnen 30-40 minuter tills skinnet blivit krispigt och börjar lossna från benen.

Spetskålspasta

  • Skär kålen på bredden i strimlor. Stek i smör och salta. Den är färdig när den börjar bli mjuk. Stek den inte för länge så den fortfarande har lite tuggmotstånd kvar.

Trattkantarellsås

  • Rensa svampen och stek den i smör och salta.
  • Häll i grädde och kryddor samt skyn från kycklingklubborna.
  • Koka upp och smaka av med eventuellt mer salt.

Servera

  • Garnera gärna med en timjankvist.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Recept, Tillbehör

Kalkonfrikadeller i kryddig tomatsås med tapenade

6 augusti, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_kalkonfrikadeller_i_kryddig_tomatsas

Jag brukar inte vara så tänd på tomatbaserade såser om jag ska vara ärlig. Är ju som ni säkert vet en sucker för gräddiga såser men MEN denna blev verkligen supergod och smakrik! Tapenaden i såsen blev verkligen pricken över i.

…

Läs mer

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Mejerifritt, Recept, Tillbehör

Hollandaise eller bearnaisesås på 3 min

29 juli, 2014 av Jill Wallentin 23 kommentarer

Hollandaise eller bearnaise på 3 min

Jill Wallentin
Vem har sagt att det behöver vara svårt att göra så kallade emulsionssåser som exempelvis bearnaise och hollandaisesås? Denna hollandaise gör du på tre minuter och kräver varken termometer eller nervöst vispande.
Kockarna sätter nog i halsen både över att såserna mixas istället för "piskas" och även att jag valt att tillsätta olja. Men faktum är att smaken, enligt mig, är minst lika god och fördelen med att tillsätta olja är att såserna inte blir stenhårda om man förvarar dem i kylen utan förblir blir krämiga men lite fastare i konsistensen. Bearnaisesåsen på bilden smaksatte jag även med chili.
Skriv ut receptet
Måltid Sås
Kök Franskt
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

Basen

  • 1 st ägg helt
  • 150 g smör
  • 1 dl rapsolja tillsätt mer för tjockare konsistens
  • salt

Bearnaise

  • 1 st schalottenlök
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 dl vatten
  • 2 tsk dragon

Hollandaise

  • 1 msk citronsaft

Instruktioner
 

  • Knäck ägget i en hög och smal mixerskål (helst inte större diameter än 9 cm).
  • Smält smöret.
  • Ställ mixern i botten på den höga behållaren med ägget i och häll sakta i smöret samtidigt som du mixar nerifrån och upp. Tänk att det understa lagret ska hinna bli vitt och krämigt innan du tar upp mixern. Tillsätt sedan oljan på samma sätt.
  • Om du gör bearnaise: Finhacka schalottenlöken och koka den tillsammans med vatten, vinäger och dragon tills vätskan halverats. Ta bort kastrullen från värmen. Sila bort löken eller blanda i allt och mixa slätt för extra smak.
  • Tillsätt sedan antingen citronsaft eller "dragonlagen" om bearnaisesås. Smaka av med salt och eventuellt mer syra.

Anteckning

TIPS! Det finns inlagd dragon i vinäger på burk från exempelvis Risberg import (eller gör egen). Ta ca 3/4 msk med dragon och 1 tsk vinäger och mixa = klart! Tillsätt gärna lite vitlökspulver för extra smak.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Mejerifritt, Recept, Snabblagat, Tillbehör

Asiatiska köttbullar med wasabikålsallad

6 juni, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jillsmat_Picknick_asiatiska_kottbullar_webb

En explosion av smaker och härliga färger bjuder jag på i dessa recept. Passar perfekt att ta med på utflykten då det även fungerar att äta kallt.

…

Läs mer

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Mejerifritt, Recept, Tillbehör

Kall sås med ingefära

28 maj, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_kall_ingefarasas

En god och snabbfixad sås med smak av ingefära som passar fin, fint till grillat. Variera mängden på ingefäran efter ditt eget tycka och smak.

…

Läs mer

Arkiverad under: Grillat, Snabblagat, Tillbehör

Fänkålssallad med apelsin och tomat

28 maj, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_fankalssallad

En riktigt god och fräsch sallad som passar utmärkt till grillat. Extra gott till fisk och kyckling. Lägg till fetaost för en matigare rätt.

…

Läs mer

Arkiverad under: Mejerifritt, Recept, Snabblagat, Tillbehör, Vegetariskt

Kycklingjärpar med pepparsås och ugnsgrönsaker

15 maj, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_kycklingjarpar

Gott, billigt, enkelt och hälsosamt. That’s the way I like it! Här får ni mitt recept på en god rätt som passar lika bra till vardag som helg. Välj de grönsaker som du gillar bäst.

…

Läs mer

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Recept, Tillbehör

Libanesisk vitlökscréme (äggfri)

9 april, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_vitlokscreme_creme_toum

Jag brukar alltid be om extra vitlökscréme (créme toum) när jag äter libanesisk mat. I love it! Förra gången frågade jag kocken hur han gjorde den och jag blev förvånad när han berättade att den inte innehöll något ägg (som majonnäs gör)! Visste inte ens att att gick att få olja så fluffig i konsistensen utan ägg. Så jag var ju tvungen att testa…

…

Läs mer

Arkiverad under: Mejerifritt, Recept, Snabblagat, Tillbehör

Korvstroganoff med ugnsrostad blomkål

18 november, 2013 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_korvstroganoff

En snabblagad och god vardagsrätt. Läs noga på korvförpackningarna för att hitta en korv med högt köttinnehåll och med så lite tillsatser som möjligt. Eftersom jag inte äter däggdjur så väljer jag kyckling eller kalkon (vad jag vet finns det tyvärr ingen KRAV-variant där än?). Men ni kan givetvis välja den sort som faller er bäst i smaken. När ni köper KRAV-märkt så slipper ni dessutom massor av tillsatser.

…

Läs mer

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Recept, Snabblagat, Tillbehör

Halloumisallad med marinerad rödlök

2 augusti, 2013 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_halloumisallad_marineradrodlok

Halloumi är väldigt gott att grilla men går även bra att steka. En bra råvara att ha hemma i kylen då den håller väldigt länge så man alltid har något gott att snabbt kunna svänga ihop. God tillsammans med en sallad blir det en fräsch sommarlunch eller ett bra tillbehör till det grillade köttet.

…

Läs mer

Arkiverad under: Måltid, Mejerifritt, Recept, Snabblagat, Tillbehör, Vegetariskt

  • « Föregående sida
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • …
  • 8
  • Nästa sida »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ mig på Instagram

  • DRAGON- & DOFTANDE KYCKLINGSOPPA MED KYCKLINGCHIPS En riktigt god och krämig kycklingsoppa . Sladdrigt kycklingskinn är ju blä men krispigt
  • JILLS HÄLSOSAMMA BUDGETTIPS DEL 1 - FYNDA! Har du fått en chock när du tittat på matkvittot nyligen? Kanske har
  • ‍ RECEPT: GODASTE CHILIGRYTAN ️ En otroligt god och mustig gryta som bäst serveras med en fräsch och syrlig sallad
  • SCRAMBLED EGGS BOWL En av mina favoritfrukostar på helgen. Enkelt, gott, nyttigt och mättande Jag gillar en riktigt krämig äggröra.
  • Hoppas ni också fått sätta tänderna i något extra smaskigt idag ❤️ Den som sa att man inte ska leka
  • HAR DU KOLL PÅ DITT FILTER? Under nästan ett års tid har vi haft problem med vår torktumlare. Det tog
  • The last sunset dinner at one of our new favorite hotels - @elixirkohyaoyai Time flies when having fun ❤️ #travelgram
  • Isn’t it amazing that you can switch from to in 12 hours? ✈️ I’ve been longing for this for the
  • From beach pool villa to hill pool villa . Both super cozy in different ways @elixirkohyaoyai #thailand #thailandhotel #beautifuldestinations #vacay
  • I’ve been to Thailand many times before but never even heard of the island Koh Yao Yai . It’s situated
  • Nothing beats traveling to a warm and sunny place like Thailand in the middle of Swedish winter @elixirkohyaoyai #thailand #vacay
  • Hotellfrulle Brukar inte äta frukost hemma men är man på semester är det ju helt klart en av höjdpunkterna I
  • Wow. I’ve got a crush on @elixirkohyaoyai I loooove outdoor bathrooms! And this one is so cozy #thailand #thailandhotel #islandvibes
  • A sneak peek of our new hotel in Thailand Koh Yao Yai - @elixirkohyaoyai We have arrived in paradise #hiddengem
  • ÄR VIKTEN VIKTIG? ⚖️ Om du exempelvis ska tävla i MMA eller checka in dig själv som bagage på flyget
  • SNABBLAGAD PROTEINMAXAD MINESTRONESOPPA Fick cravings för minestronesoppa häromdagen. Har nog inte ätit det sedan jag gick i skolan. Rätt blaskig
  • ‍♀️ Det var verkligen på tiden som mitt hår fick lite TLC av bästa @byluttu på @hairochnusthlm ❤️. Sedan jag
  • FÖR EVIGT TJOCKAST I KLASSEN? Bestämde mig för att åka till simhallen igår för att variera träningen lite. Har nog
  • ☔️ En regnig dag som denna krävde en värmande gryta . Det blev en variant av kalops, upphottad med en
  • 2022, ännu ett år som switchat förbi i ultrarapid . Året då covid-kaoset byttes ut av andra galenskaper runt om

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …