Jills mat

LCHF-recept som gör gott

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Shop
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Libanesisk vitlökscréme (äggfri)

9 april, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_vitlokscreme_creme_toum

Jag brukar alltid be om extra vitlökscréme (créme toum) när jag äter libanesisk mat. I love it! Förra gången frågade jag kocken hur han gjorde den och jag blev förvånad när han berättade att den inte innehöll något ägg (som majonnäs gör)! Visste inte ens att att gick att få olja så fluffig i konsistensen utan ägg. Så jag var ju tvungen att testa…

Efter att ha googlat efter olika recept insåg jag att det fanns väldigt många olika varianter där den riktiga toum inte skulle innehålla ägg, men det är tydligen lättare att få till den fluffiga konsistensen med äggvita så därför fanns det mest recept med ägg.

Slutade som vanligt med att jag gjorde en egen variant med mycket vitlök och citron (ett tips är att hångla INNAN du äter denna). Så gott! Jag vågade inte ha mer olja i då jag var rädd för att den skulle skära sig. Men ju mer olja man har i desto tjockare blir crémen. Skillnaden mellan denna sås och aioli är att den är så otroligt lätt i konsistensen och de som är känsliga för äggsmaken slipper den. Ni måste smaka för att känna skillnaden helt enkelt.

Lycka till!

Jill Wallentin
Skriv ut receptet
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 4 st vitlöksklyftor
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk citronsaft
  • 3 dl rapsolja (ej kallpressad då den smakar för mycket)

Instruktioner
 

  • Skala vitlöksklyftorna och mixa dem tillsammans med saltet och citronjuicen i en hög mixerskål.
  • Mixa med stavmixer medan du sakta häller i oljan, lite åt gången. Mixa tills konsistensen blivit krämig.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Mejerifritt, Recept, Snabblagat, Tillbehör

« En fartfylld helg med Sveriges hälsoelit
Podavsnitt med mig och Benny Ottosson »

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept samt hälsoprogram och kurser som gör dig gott – inifrån och ut. Mina recept är snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och näring.

Upptäckte lågkolhydratkost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess ätit glutenfri lågkolhydratkost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och knopp. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot depression fika fredagsmys gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt picknick plock påsk rulltårta sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2025 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …