Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Vecka 1 med nytt viktminskningsupplägg

3 augusti, 2014 av Jill Wallentin 8 kommentarer

jilltestar_2

Ja, det har väl bokstavligen blivit lite för mycket av det goda på sistone. Inte för att jag helt har spårat ut, men det blir lite här och lite där samtidigt som att jag har en tendens att äta för stora portioner bara för att det är gott, fast jag är mätt.

Eftersom jag blir som jag kallar det för ”babushkatjock” (nej, jag vet att jag inte är ”tjock” men ni förstår vad jag menar), ni vet en sån där rysk docka där det finns en liten docka i mitten och sen bygger man bara på, fast proportionerna är exakt den samma. Jag får ju lixom inte bara mage, eller bredare höfter. Jag växer bara åt alla håll samtidigt, typ. Därför märker jag inte lika lätt när jag går upp i vikt för kläderna passar rätt länge haha. Jag kunde exempelvis använda de flesta byxor som jag hade när jag var som störst när jag vägde 13 kg mindre.

Fick ärligt talat ett litet uppvaknande när jag såg klippet från Nyhetsmorgon. Kände inte riktigt igen mig själv och när jag sedan vägde mig (högst motvilligt) så hade jag ju mycket riktigt gått upp några kilon sedan sist.

Visst, att gå upp några kilo under sommaren då man ”unnar” sig lite extra är ju inga konstigheter utan snarare normalt och naturligt enligt mig. Men har ingen större lust att köpa en storlek större i kläder då det skulle bli lite för dyrt för min plånbok.

Så efter jag läst Timothy Feriss bok 4-timmarskroppen så blev jag taggad att testa en lite modifierad viktminskningsmetod. Fortfarande lågkolhydratkost och ingen svält givetvis, men han hade lite intressanta tips och infallsvinklar som jag tänkte att jag lika gärna kunde testa.

 

Upplägget var följande som jag skrev på Instagram den 28 juli:

1. Utesluta mejerier (förutom smör/ghee) 6 dagar i veckan. Detta kommer vara det svåraste eftersom jag äter rätt mycket mejerier annars men jag misstänker att detta är en av anledningarna i kombination med annat som orsakat en smygande viktuppgång.

2. Äta en proteinrik frukost inom 30 minuter efter uppvaknande (som exempelvis 2 stekta ägg med spenat). Detta förmodas öka förbränningen.

3. Dricka mer vatten. Helst iskallt med citronsaft i (ökar förbränning sänker GI).

4. Äta ca 1,5 tsk kanel varje dag (sänker GI).

5. Träna helkroppsövningar typ kettlebellsvings, marklyft etc 2 gånger/vecka.

6. Introducera baljväxter i form av svarta bönor och linser i kosten, dock max 1 dl/dag (innehåller en hel del kolisar men intressant att testa).

7. 3 dagar/mån är ”parantesdagar”. Då får jag äta vad jag vill så länge det är utan socker och gluten (detta är enligt Timothy en förutsättning för att gå ner snabbt, fast enligt honom ska man äta exakt vilket skräp som helst). 1 dag/mån tänker jag dock att jag ”kan” äta gluten och socker om jag vill. Annars som de andra ”parantesdagarna”.

 

Hur har det då gått än så länge?

Det har gått bra att följa kosten. Har dock känt mig hungrigare än annars men det beror förmodligen på att jag ätit något mindre än vad jag brukar också. Bönorna och linserna har varit gott (och nej jag har inte blivit gasig vilket många tydligen tror) och trevligt med lite variation. Det har också gått bra med det mejerifria, fast jag tycker att det är lite mer omständligt och jag måste tänka till lite extra innan jag lagar mat, vilket visserligen är en kul utmaning.

Exempel på en matdag har varit:
Frukost: 2 ägg, stekta i ghee, spenat, kaffe med kanel
Lunch: Kycklingsallad med linser och aioli
Middag: Lax med kokt broccoli och hollandaise

Har mest druckit vatten med citron i men även lite Pepsi Max har slunkit ner (nej jag vet att det inte är hälsokost).

Testade att räkna ut näringsvärdet på en dag och det blev förvånansvärt lite! Dock så var fördelningen mellan fett, protein och kolhydrater bra enligt mig, trots linserna.

jilltestar_3

Träning
Har bestått av ett cirkelträningspass på ca 1,5 tim i tisdags och 80 benböj och 80 marklyft med skivstång i morse samt hundpromenader.

Resultat efter en vecka
Kändes som att ingenting hade hänt, men imorse så visade vågen på -1 kg och på måttbandet -2 cm i midjan, – 5cm (lita alltid mest på måttband och spegelbild, vågen kan vara vilseledande pg a vätska, muskler, maginnehåll) på tjockaste delen på magen och -1 cm runt tjockaste delen på låret. Så är rätt nöjd ändå. Inga biggest looser resultat direkt, men sen så har jag kanske 5 kg att gå ner också, inte 50, och då går det betydligt långsammare. Men jag har ju ingen brådska heller och andra sidan.

Lite om modifiering till nästa vecka
Kommer att ändra upplägget något till nästa vecka då jag inte kommer att äta bönor/linser varje dag som jag gjort nu. Det blir tråkigt det med.

Sen tänkte jag att istället för att ha en ”fuskdag”, som Timothy Feriss kallar det, i veckan så tänkte jag hålla mig till att äta mejerier då. Det vill säga inte exempelvis potatis eller ris. Så 5 dagar mejerifritt och 2 dagar med mejerier (om jag vill). Det viktigaste anser jag är att dra ner på mejerierna och minska portionerna för min del.

Känns så onödigt att vräka i sig massa kolhydrater ”bara för att”. Ok om jag är sugen så visst, men inte annars. Som idag när jag var på min väns baby shower så tog jag en liten bit av den hembakade tårtan och en kaka. Kände mig väldigt nöjd efter det. Åt det mest för att jag är nyfiken på nya smaker, inte efter sockercravings. Lösgodis känns bara onödigt då det bara är massa konstigheter i det och jag vet ju redan hur det smakar. Men enligt Timothy ska man vräka i sig hur mycket som helst under ”fuskdagen” men jag kunde inte ens komma på något som jag var sugen på till kvällen. Så det blir ost och kex med lite marmelad på samt bär och kanske lite grädde. Jag får se 🙂

Ny uppdatering kommer nästa vecka!

jilltestar_1

 

 

 

 

 

Arkiverad under: Blogg, Kost, Viktnedgång

« Chiapudding/gröt med olika smaker och toppingar
Kalkonfrikadeller i kryddig tomatsås med tapenade »

Kommentarer

  1. Marja - Baka Sockerfritt säger

    3 augusti, 2014 kl. 19:53

    Vilket spännande upplägg! Kul att höra om hur det gått och få ta del utav ett exempel. Lycka till!

    Svara
  2. erika säger

    4 augusti, 2014 kl. 08:12

    Hejj:) hur vet man mängderna till måltiderna?, typ hur mkt kyckling:)?/ erika

    Svara
    • JillWW säger

      4 augusti, 2014 kl. 08:35

      Det är olika för alla. Men det är ju så enkelt att man behöver äta lite mindre än vad man gjorde innan om man vill gå ner 🙂

      Svara
  3. Niki säger

    10 augusti, 2014 kl. 22:53

    Spännande! Nu är jag kanske lite ”trög” men du åt kycklingsallad med aioli och även hollandaise Men är inte aioli och hollandaise mejeri?

    Provade fina glutenfria pannkakor häromdagen,… Å jag kom till himmelriket….:). Sååååå underbart goda!

    Kram och tack för en toppensida!

    Svara
    • JillWW säger

      10 augusti, 2014 kl. 23:02

      Hej! Nej aioli består endast av olja och äggula (samt vitlök och kryddor) och hollandaise och bearnaise består av smör/ghee, ägg etc. Smör är ett undantag eftersom det tillsmetades består av fett (framför allt ghee då mjölkproteinet är borttaget).

      Kul att du gillade pannkakorna 🙂

      Ha det gott!

      Svara
  4. charlotte säger

    11 augusti, 2014 kl. 09:52

    Hej Jill! uppskattar verkligen din sida! Vilken app använder du för att se nöringsinnehåll? Hittade en där det kostade pengar för att se en vettig fördelning och där man kunde mata in LCHF (annars stod det att man ätit för mkt fett redan vid frukost haha), det finns ju så många appar och jag undrar om det finns någon av dem som är gratis. Din verkade så tydlig och snygg! 🙂

    Svara
    • JillWW säger

      11 augusti, 2014 kl. 10:25

      Hej! Kul att du gillar min sida!
      Appen heter Näringsguide, men laddade ner den för länge sedan så vet ej om den finns kvar.

      Svara
  5. charlotte säger

    11 augusti, 2014 kl. 09:54

    sär man INTE kunde mata in LCHF skulle det ju stå såklart….. alltså, med den vanliga standardinställningen så hade man ätit sitt fett redan vid frukost sa den.

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ mig på Instagram

  • DRAGON- & DOFTANDE KYCKLINGSOPPA MED KYCKLINGCHIPS En riktigt god och krämig kycklingsoppa . Sladdrigt kycklingskinn är ju blä men krispigt
  • JILLS HÄLSOSAMMA BUDGETTIPS DEL 1 - FYNDA! Har du fått en chock när du tittat på matkvittot nyligen? Kanske har
  • ‍ RECEPT: GODASTE CHILIGRYTAN ️ En otroligt god och mustig gryta som bäst serveras med en fräsch och syrlig sallad
  • SCRAMBLED EGGS BOWL En av mina favoritfrukostar på helgen. Enkelt, gott, nyttigt och mättande Jag gillar en riktigt krämig äggröra.
  • Hoppas ni också fått sätta tänderna i något extra smaskigt idag ❤️ Den som sa att man inte ska leka
  • HAR DU KOLL PÅ DITT FILTER? Under nästan ett års tid har vi haft problem med vår torktumlare. Det tog
  • The last sunset dinner at one of our new favorite hotels - @elixirkohyaoyai Time flies when having fun ❤️ #travelgram
  • Isn’t it amazing that you can switch from to in 12 hours? ✈️ I’ve been longing for this for the
  • From beach pool villa to hill pool villa . Both super cozy in different ways @elixirkohyaoyai #thailand #thailandhotel #beautifuldestinations #vacay
  • I’ve been to Thailand many times before but never even heard of the island Koh Yao Yai . It’s situated
  • Nothing beats traveling to a warm and sunny place like Thailand in the middle of Swedish winter @elixirkohyaoyai #thailand #vacay
  • Hotellfrulle Brukar inte äta frukost hemma men är man på semester är det ju helt klart en av höjdpunkterna I
  • Wow. I’ve got a crush on @elixirkohyaoyai I loooove outdoor bathrooms! And this one is so cozy #thailand #thailandhotel #islandvibes
  • A sneak peek of our new hotel in Thailand Koh Yao Yai - @elixirkohyaoyai We have arrived in paradise #hiddengem
  • ÄR VIKTEN VIKTIG? ⚖️ Om du exempelvis ska tävla i MMA eller checka in dig själv som bagage på flyget
  • SNABBLAGAD PROTEINMAXAD MINESTRONESOPPA Fick cravings för minestronesoppa häromdagen. Har nog inte ätit det sedan jag gick i skolan. Rätt blaskig
  • ‍♀️ Det var verkligen på tiden som mitt hår fick lite TLC av bästa @byluttu på @hairochnusthlm ❤️. Sedan jag
  • FÖR EVIGT TJOCKAST I KLASSEN? Bestämde mig för att åka till simhallen igår för att variera träningen lite. Har nog
  • ☔️ En regnig dag som denna krävde en värmande gryta . Det blev en variant av kalops, upphottad med en
  • 2022, ännu ett år som switchat förbi i ultrarapid . Året då covid-kaoset byttes ut av andra galenskaper runt om

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …