Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Uppdatering vecka 2: ”Dina kinder är inte lika stora nu”

10 augusti, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

IMG_3554

Nu har andra veckan gått med ”mission back in shape”. Förutom att målet är att bli av med några bonuskilon så är meningen med detta att bevisa att man kan äta gott och näringsrikt, utan att behöva svälta, räkna eller spendera varje dag på gymmet och samtidigt gå ner i vikt.

Sen tycker jag absolut inte att det är viktigt i sig att vara ”smal”. Nummer ett för mig är att vara hälsosam! Jag strävar heller inte att bli smal (vad det nu innebär egentligen) utan vill bara att kläderna som jag har ska sitta lika bra som de gjorde innan. Simple as that. Jag är mer av en Ardennerhäst än en gasell, så kommer det alltid att vara – oavsett om jag går ner några kilon. Och jag trivs bra med det.

Självklart fungerar inte exakt detta upplägg för alla eftersom alla har olika grundförutsättningar och mål. Men, det viktigaste är återigen att hitta en väg som är hållbar och fungerar i längden. Det gäller däremot alla.

Givetvis går man ner snabbare i vikt om man svälter sig eller helt utesluter kolhydrater. MEN jag är säker på att de valen kommer att bita en i svansen förr eller senare. Det är för mig och de flesta andra ingen långsiktig lösning, även om man enbart äter så i någon månad (så länge som man orkar hålla på) men så fort som man börjar äta mer ”normalt” igen så kommer kilona som ett brev på posten och man blir ännu mer deprimerad än innan.

Jag tror att nyckeln är att göra så lite justeringar som möjligt. Oftast räcker det att sluta småäta mellan måltiderna. Det är extremt lätt hänt att det slinker ner 1, 2, 3 frökex där, några nötter, hallon… etc. Att man tar en extra portion fast man egentligen är mätt. Även om allt är nyttigt så blir det ändå mycket energi sammanlagt. Energi som sparas ”for a rainy day” i vår vettväv.

Mitt problem är knappast att jag äter onyttigt, tvärt om. Mitt ”problem” är att jag ÄLSKAR mat! Det är min hobby och mitt livs kärlek (ja, förutom mannen då). Det är ju så oerhört lätt att överäta, bara för att det är så gott!

Under de här två veckorna har jag under vardagarna varit väldigt strikt med att enbart äta frukost, lunch och middag. Nothing more, nothing less (ok nu ljög jag eftersom jag åt några macadamianötter i torsdags, men ändå haha). Jag har ätit mig mätt på god och näringsrik mat – varje dag.

Ni som hängt med från starten vet att jag ändrat lite från grundplanen som var att köra mer likt Timothy Feriss upplägg från boken ”4 timmars kroppen”. Denna veckan har jag gjort allt enligt grundplanen, förutom att jag gjort om ”parantesdagen” till att jag äter liberalt med mejerier, bär och lite frukt om jag känner för det. Det vill säga, inget frosseri som Timothy Feriss förespråkar.

Jag har valt att göra så då det känns som ett mer långsiktigt sätt att äta och tänka. Sen känns det sjukt onödigt belasta min stackars kropp med en massa skräp bara för att gå ner i vikt snabbare. Ni vet ju själva hur illa man kan må efter man har går all in någon dag. Nä, då får det hellre ta lite längre tid. Dock så kommer jag att ta en planerad ”parantesdag” om vi ska på kalas eller fest vid något tillfälle.

Så i helgen har jag till exempel njutit av grillat, kardemummaostkaka (recept i Jills mat efter säsong), hemgjord vaniljglass, lite sötpotatis och ett litet glas grapefruit juice.

Sen har det blivit bönor eller linser lite då och då. Inte varje dag.

ostkaka

Har med andra ord ätit väldigt gott hela veckan så det går absolut ingen nöd på mig. Började nya jobbet i måndags och har ätit lunch ute mån-tors vilket också fungerat fint (föredrar att äta rester till middag istället för lunch då jag kommer hem ganska sent och är hungrig). Det jobbigaste som jag märkt är att undvika osten när man är ute. Råkade blir lite parmesan som slank ner på en caesarsallad i onsdags, men annars har det gått bra.

 

Träningen

Har ju inte införskaffat några kettlebells än men har tränat med skrivstång istället ute i trädgården. 80 stycken benböj och 80 stycken marklyft. Det kanske inte låter så mycket. Men det är tungt och jag eftersvettas i minst en timme efteråt så man aktiverat de största muskelgrupperna i kroppen. Så skönt också att det går så snabbt, max 20 minuter, sen är man klar. Inga ursäkter med andra ord. Efter första gången fick jag djävulsk träningsvärk som höll i sig i 4 dagar. Idag blev det 3 x 50 benböj utan vikt.

IMG_3415

Resultat

Jag kan faktiskt redan se resultat i spegeln och mannen har fällt några kommentarer som ”Vad smal du ser ut! Dina kinder är inte lika stora.” haha. Man tackar…

Jag är inget superfan av att mäta och väga mig direkt utan tycker att det viktigaste är hur man känner sig och att kläderna sitter bra. Men jag förmodar att det är mer intressant för er att veta hur det går eftersom ni inte träffar mig IRL 🙂

Eftersom det är mindre än 10 dagar kvar till mens så har jag skippat att väga mig eftersom det känns lönlöst (kvinnor lägger på mig extra vätska då). Och dessutom har det varit varmt och man har druckit en massa.

Men måtten visar i alla fall lite roliga framsteg. Är medveten om att det kanske inte blir några tydliga framsteg varje vecka. Men då får det vara så. Kroppen får vänja sig och så länge man vet att man är på rätt spår och följer sin plan så ska det ge sig förr eller senare.

Sedan två veckor tillbaka
Överarm: – 1 cm
Midja smalast: -3 cm
Mage tjockast: – 5 cm
Lår tjockast: – 1 cm

Köpte en klänning innan jag började som var alldeles för trång. Målet ska vara att komma i den och att den sitter snyggt 🙂

 

Ps. Ni som undrar lite mer om bakgrund etc, läs mitt förra inlägg.

 

Arkiverad under: Blogg, Viktnedgång

« Thailändsk pumpasoppa med friterad vitlök
Panerad kycklingfilé med surkål och vitlökssmör »

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ mig på Instagram

  • DRAGON- & DOFTANDE KYCKLINGSOPPA MED KYCKLINGCHIPS En riktigt god och krämig kycklingsoppa . Sladdrigt kycklingskinn är ju blä men krispigt
  • JILLS HÄLSOSAMMA BUDGETTIPS DEL 1 - FYNDA! Har du fått en chock när du tittat på matkvittot nyligen? Kanske har
  • ‍ RECEPT: GODASTE CHILIGRYTAN ️ En otroligt god och mustig gryta som bäst serveras med en fräsch och syrlig sallad
  • SCRAMBLED EGGS BOWL En av mina favoritfrukostar på helgen. Enkelt, gott, nyttigt och mättande Jag gillar en riktigt krämig äggröra.
  • Hoppas ni också fått sätta tänderna i något extra smaskigt idag ❤️ Den som sa att man inte ska leka
  • HAR DU KOLL PÅ DITT FILTER? Under nästan ett års tid har vi haft problem med vår torktumlare. Det tog
  • The last sunset dinner at one of our new favorite hotels - @elixirkohyaoyai Time flies when having fun ❤️ #travelgram
  • Isn’t it amazing that you can switch from to in 12 hours? ✈️ I’ve been longing for this for the
  • From beach pool villa to hill pool villa . Both super cozy in different ways @elixirkohyaoyai #thailand #thailandhotel #beautifuldestinations #vacay
  • I’ve been to Thailand many times before but never even heard of the island Koh Yao Yai . It’s situated
  • Nothing beats traveling to a warm and sunny place like Thailand in the middle of Swedish winter @elixirkohyaoyai #thailand #vacay
  • Hotellfrulle Brukar inte äta frukost hemma men är man på semester är det ju helt klart en av höjdpunkterna I
  • Wow. I’ve got a crush on @elixirkohyaoyai I loooove outdoor bathrooms! And this one is so cozy #thailand #thailandhotel #islandvibes
  • A sneak peek of our new hotel in Thailand Koh Yao Yai - @elixirkohyaoyai We have arrived in paradise #hiddengem
  • ÄR VIKTEN VIKTIG? ⚖️ Om du exempelvis ska tävla i MMA eller checka in dig själv som bagage på flyget
  • SNABBLAGAD PROTEINMAXAD MINESTRONESOPPA Fick cravings för minestronesoppa häromdagen. Har nog inte ätit det sedan jag gick i skolan. Rätt blaskig
  • ‍♀️ Det var verkligen på tiden som mitt hår fick lite TLC av bästa @byluttu på @hairochnusthlm ❤️. Sedan jag
  • FÖR EVIGT TJOCKAST I KLASSEN? Bestämde mig för att åka till simhallen igår för att variera träningen lite. Har nog
  • ☔️ En regnig dag som denna krävde en värmande gryta . Det blev en variant av kalops, upphottad med en
  • 2022, ännu ett år som switchat förbi i ultrarapid . Året då covid-kaoset byttes ut av andra galenskaper runt om

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …