Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Ny LCHF-kokbok: Sluta banta, gå ner i vikt

5 november, 2017 av Jill Wallentin 2 kommentarer

Äntligen är den här! Anna Hallén Buitenhuis nya bok som är fullproppad med både fakta och härliga, lättlagade recept. Ni som följer mig i sociala medier har väl knappast missat att det är jag som ligger bakom form, foto och upplagning. Ett superkul uppdrag som drog igång på riktigt i somras.

Anna är på många sätt en fantastisk person som enligt mig är en av de få som faktiskt bidrar med nya fräscha tankar och infallsvinklar om varför kroppen och knoppen fungerar som den gör. Hon är modig och har skinn på näsan men samtidigt är hon ödmjuk och varm. Så att få möjlighet att jobba tillsammans med henne var superkul och spännande. Trots att vi bara har kommunicerat digitalt har samarbetet flutit på otroligt smidigt. Hon har litat på mig till 100% redan från början vilket har känts väldigt skönt. Slutresultatet hämtade jag ut på posten förra veckan. Så fin den blev!

Bilden till omslaget var den första bilden jag tog och var egentligen bara en skissbild. Men Anna gillade den så mycket att vi körde på den rakt av. Förutom att jag tyckte att bakgrundsfärgerna bakom recepten blev lite mörka i tryck känner jag mig riktigt nöjd.

Boken är en uppdatering av hennes tidigare succébok ”LCHF för varaktig viktminskning” som sålt slut. Den inleds med en gedigen faktadel där hon även går in lite mer på djupet angående hormoner, signalsubstanser och stress. Sedan följer recepten som är indelade i tre olika kapitel: LCHF Basic, LCHF Mini och NCHF. I boken beskrivs hur man kan optimera sin viktminskning genom att varva mellan dessa.

Eftersom jag lagat och fotat allt har jag ju givetvis också ätit allt. Mina favoriter var Moussakan på s.102 och Lax med nötpesto och blomkålsris s. 100. Tre av mina recept kom också med (Persiska örtbiffar s.76, Asiatiska kycklingbiffar med limeaioli s. 164 och Rödspätta med spenat och saffranaioli s.144).

Boken finns att köpa på nätet (exempelvis här på: Adlibris) och förhoppningsvis även på Akademibokhandeln inom kort.

 



 

Arkiverad under: Blogg, Bokrecensioner

LCHF 2.0 – fri från mejerier, soja och gluten

11 augusti, 2015 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

image1

I dagarna så släpptes Åse Falkman Fredriksson (56kilo) och Anna Hallén sin första gemensamma bok – LCHF 2.0 i samarbete med Tukan förlag. En bok fylld med matnyttig fakta om varför våra kroppar mår så bra av att även utesluta mejerier, gluten och sojaprodukter från vår kolhydratreducerade kost ofta kallad LCHF.

En välgjord bok både till utseende och innehåll med praktiska ikoner intill varje recept som visar vilka recept som passar just dig (vid diabetes, viktnedgång, vegetariskt etc).

Glutenfritt lagar jag alltid och soja använder jag enbart i sojasås så det är inget större problem. Men personligen äter och lagar jag ofta mat med mycket mejerier så kul att få inspiration av hälsosamma och goda recept utan just mejerier – både för miljön och hälsans skull. Även om just jag inte känner av några hälsonackdelar med mejerier förutom att jag märkt att jag lättare går ner i vikt när jag äter mejerifritt.

De recept som blev mest sugen på att prova var lax med pistasch och pestotäcke och kyckling med kronärtkocksröra. Mums!

Bra jobbat Åse, Anna och Tukan förlag! LCHF 2.0 är en riktigt fin och värdefull bok som borde finnas i alla hälsomedvetnas bokhylla 🙂

Ps. Ni som följer mig på Instagram (jillsmat) har fram till den 17 augusti möjligheten att vinna ett exemplar av boken! 

 

>> Om ni vill läsa mer om Annas och Åses nya bok LCHF 2.0 eller beställa den till kampanjpris så kan ni göra det här!

 

Arkiverad under: Blogg, Bokrecensioner

Åses nya bok: Ät & njut!

17 januari, 2015 av Jill Wallentin 2 kommentarer

_edited_1
_edited_2
_edited_3
_edited_4
_edited_5
56kilos nya bok - Ät & njut!

När jag precis hade skaffat Instagram så insåg jag snabbt att det var vissa nyckelpersoner inom lågkolhydratkost som man skulle ha koll på. Du följer väl 56 kilo? Eh, 56 vem? Jag hade noll koll.

Men efter ett tag insåg man ju att Åse Falkman Fredriksson (som hon heter på riktigt) som hade varit med i gamet länge. Hon har testat och experimenterat med det mesta och har till slut hittat, inte bara ett sätt att äta, utan att leva på som är lik den filosofi som jag själv lever efter. Ät naturlig glutenfri lågkolhydratkost som bas men det ska aldrig bli en börda. Du ska äta det för att du vill och mår bra av det och om du är i balans klarar de flesta av att gå utanför ramarna ibland när man själv väljer det.

Hon är dessutom öppen för nya tankar och idéer vilket enligt mig är sunt och klokt. Bara för att man tror sig veta vad som är optimalt just nu behöver inte det betyda att det är det för alla eller ens för en själv ett par år framåt.

Jag och Åse lärde så småningom känna varandra inte bara genom Instagram, utan även i den riktiga världen (haha). Vi blev också boksvägerskor då vi gett ut böcker på samma bokförlag, Pagina. Hon är verkligen superhärlig och vi har alltid kul när vi ses. Lustigt hur Instagram har kunnat på verka ens liv så mycket. Jag är så tacksam 🙂

Nu är det ju så att Åse har gjort det igen. Hon har tillsammans med Pagina förlag gett ut sin tredje bok – Ät & njut!. Denna gång innehåller boken även recept för kropp och själ. Så förutom 80 smarriga recept så får man tips om allt från träning till make-up.

Eftersom jag själv jobbar med grafisk formgivning och foto (gjorde själv min kokbok t.ex.) så blev jag riktigt glad när jag bläddrade i boken. Det är lätt den snyggaste av Åses böcker hittills! Kul att det är Åses man som formgivit den också. Bra jobbat! Fotografierna och illustrationerna är också superfina.

Man blir riktigt hungrig och sugen av att bläddra bland recepten. Vad sägs om exempelvis lime- och passionscheesecake, chicken cordon bleu med honung- och senapsås och mousserande sparrissoppa? Mums! Hoppas jag blir bjuden på middag hos Åse snart *blink, blink*.

Så ett stort grattis Åse och Pagina till en jättebra bok! Tummen upp!

Ps. Här kan ni bland annat köpa den om ni är sugna: Bokus

 

 

 

 

Arkiverad under: Blogg, Bokrecensioner

Bokrecension: Matkärlek av Anne Aobadia

16 augusti, 2014 av Jill Wallentin 3 kommentarer

matkarlek1

Om man är en trogen följare av Kostdoktorns blogg så har man knappast missat hans inlägg där han höjde Anna Aobadias (tidigare redaktör för magasinet Mat & Hälsa) första kokbok ”Matkärlek – Laga gott och naturligt med LCHF” till skyarna. Strax därefter så var hela första upplagan slutsåld!

Boken hade alltså sålt ungefär lika många exemplar på två veckor som min bok, Jills mat efter säsong, hade gjort på 6 månader, så nej jag är inte bitter haha. Helt otroligt! Måste kännas underbart för både Pagina Förlag och för Anne med så positiv respons.

Så jag blev ju givetvis mycket intresserad av att kika i boken för att se om Matkärlek verkligen är så bra som Andreas skrev…

Ros: För det första så tycker jag att boken ser väldigt trevlig ut och det är jättekul att Annes personlighet och intresse för retro inredning och prylar kommer fram genom både form och foto. Framför allt fotona är jättefina!

De flesta recepten verkar lättlagade med enkla men härliga smaker. En del recept känns igen från förr fast med annan tvist som exempelvis fröknäcke och kesoplättar, men det finns en hel del andra spännande recept som exempelvis anklår i senapssås på sidan 62 som jag blev riktigt sugen på.

Ett extra plus för att det finns en hel del vegetariska recept i boken och tips på smaskiga tillbehör.

Alla recepten är energiberäknade vilket jag vet att många tycker om.

 

matkarlek3

Ris: Det enda som jag stör mig lite på är att det står att rätterna är fria från socker och sötningsmedel, men samtidigt så finns det många recept innehållande mörk choklad. Eftersom mörk choklad (70 %) innehåller runt 30 % socker (om den inte innehåller sötningsmedel) så får jag inte ihop ekvationen i mitt huvud i varje fall. Men konstigt nog så har mörk choklad fått en ”ok-stämpel” i de flesta LCHF-kretsar.

Jag äter som ni vet både det ena och de andra ibland så jag skulle aldrig anklaga någon för att äta lite mörk choklad (eller något annat för den delen). Det är bara orden ”fria från socker” som jag stör mig lite på om jag nu ska anmärka på något.

 

IMG_3692

Summa summarum: En väldigt fin och trevlig kokbok som passar såväl nybörjare som mer erfarna hemmakockar. Kan varmt rekommendera den till alla matglada som har hälsan i fokus.

Bra jobbat Anne! Jag ser fram emot att se dig i tv-rutan framöver och varmt lycka till med den nya sajten LCHFfamiljen.se!

 

Boken går exempelvis att köpas här via bokus: Köp kokboken Matkärlek!

Arkiverad under: Blogg, Bokrecensioner

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ Jillsmat på Instagram!

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …