Jills mat

LCHF-recept som gör gott

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Shop
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Helstekt kalkonfilé med ugnsrostad pumpa

10 december, 2012 av Jill Wallentin 4 kommentarer

jillsmat_helstektkalkon_pumpa

Ni vet när man äter något som är så gott så att alla sitter runt bordet och nickar med huvudet och gör mmm-ljud? Det här är just en sådan rätt.

Den helstekta kalkonfilén tillsammans med den krämiga pumpan, smörstekta kantareller och gräddsåsen med lingon gör själen lycklig i höstrusket. Smaklig måltid

Jill Wallentin
Skriv ut receptet
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

Kalkon

  • 2 st kalkonfileér
  • 2 msk örtkryddsblandning
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Ugnsgrönsaker

  • 1 st pumpa eller butternut squash
  • 1 st zucchini
  • 4 st hela vitlökar
  • 1 st röd chili
  • 1 knippe färsk rosmarin
  • 1 knippe färsk timjan
  • rapsolja
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Lingonsås

  • 2,5 dl grädde
  • skyn från kalkonfiléerna
  • 2 tsk soja
  • 2 msk Sockerfri lingonsylt eller färska, eller frysta bär
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Kantareller

  • 200 g kantareller
  • smör att steka i
  • salt

Instruktioner
 

Kalkon

  • Krydda kalkon­filéerna. Stek först på relativt hög värme så att de blir brynta runt om. Sänk sedan värmen och lägg gärna på ett lock. Stek sedan i cirka 15 minuter tills köttet inte längre är rosa.
  • Lägg filéerna åt sidan i några minuter innan du skär dem det i skivor så att köttsaften stannar kvar i köttet. Spara skyn.

Ugnsgrönsaker

  • Ställ in ugnen på 200 °C.
  • Skär bort skalet på pumpan och skrapa ut innanmätet. Skär pumpan och zucchinin i mindre bitar och strimla chilin. Skär av topparna på vitlökarna och lägg på plåten. Riv över rosmarin och timjan. Häll över ganska rikligt med olivolja och krydda med salt och peppar. Blanda runt allt ordentligt.
  • Rosta i ugnen i cirka 40 minuter tills pumpan blivit mjuk och krämig och vitlöken likaså.

Lingonsås

  • Koka upp grädde, sky och soja. Tillsätt sedan lingonsylt eller bär och smaka av med salt och peppar.

Kantareller

  • Rensa svampen och dela de större i mindre delar. Stek sedan i smör tills de fått fin färg och blivit lite krispiga. Smaka av med salt.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Nyår, Recept, Tillbehör

« Saffransmuffins med mandelkräm
Ljuvlig mandeltårta »

Kommentarer

  1. Kattizz säger

    22 juni, 2015 kl. 10:03

    Hej. Hitta detta lite äldre receptet o det ser ju ljuvligt ut. Men menar du verkligen fyra hela vitlökar? Hur delas \skalas de sen efter att de ugnsbakats? ?

    Svara
    • JillW säger

      23 juni, 2015 kl. 07:23

      Hej! Ja det ska vara flera hela vitlökar 🙂 När de är ugnsbakade så blir de milda i smaken och krämiga i konsistensen. De är bara att klämma på vitlöken så poppar de ut.

      Svara
      • Kattizz säger

        23 juni, 2015 kl. 09:19

        Tack för svar. Ska absolut testas snarast.?

        Svara
  2. Kattizz säger

    27 juni, 2015 kl. 19:13

    O nu har jag testat o det var verkligen underbart gott. Butter nubsen blev däremot mjuka som mos men det är ju bara att minska tiden i ugnen nästa gång. Denna vecka har jag lagat tre av dina recept, alla lika goda ?

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept samt hälsoprogram och kurser som gör dig gott – inifrån och ut. Mina recept är snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och näring.

Upptäckte lågkolhydratkost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess ätit glutenfri lågkolhydratkost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och knopp. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot depression fika fredagsmys gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt picknick plock påsk rulltårta sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2025 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …