Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Ljuvlig mandeltårta

10 december, 2012 av Jill Wallentin 12 kommentarer

jillsmat_mandeltarta

Det har sina fördelar att man lyckats värva sin mamma till lågkolhydratsskaran. Mamma bjöd mig på denna och det är lätt bland de godaste bakverken som jag någonsin ätit. Detta smakar verkligen som originalet (Oscar den II-tårta). Himmelsk! Den går för övrigt jättebra att frysa in.

Ljuvlig mandeltårta

Jill Wallentin
Skriv ut receptet
Portioner 12 bitar

Ingredienser
  

Botten

  • 5 dl mandelmjöl
  • 6 st äggvitor
  • 1 msk valfri sötning (lika sött som socker)

Smörkräm

  • 6 st äggulor
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl valfri sötning (lika sött som socker)
  • 200 g smör

Garnering

  • 0,5 dl mandelspån rostade
  • färska bär

Instruktioner
 

Bottnar

  • Ställ in ugnen på 150 grader.
  • Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en väl rengjord skål. Tillsätt sötning och vänd ner mandelmjölet försiktigt.
  • Bred ut smeten i två lika stora cirklar på bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.

Smörkräm

  • Rör samman grädde, äggulor och sötning i en kastrull. Vispa kontinuerligt på medelvärme till krämen tjocknat.
  • Ställ åt sidan och rör samman med smöret.
  • Ställ in i kylen för att svalna i minst två timmar. Krämen blir tjockare desto kallare den blir.

Monteringen

  • Lägg den ena botten på ett fint fat. Bred över hälften av krämen. Lägg på den andra botten och bred på resten av krämen.
  • Toppa med de rostade mandelspånen och eventuellt färsk bär och citronmeliss. Låt stå svalt tills serveringsdags. Njut!
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

« Helstekt kalkonfilé med ugnsrostad pumpa
Ljuvlig prinsesstårta »

Kommentarer

  1. maria säger

    4 mars, 2015 kl. 14:27

    Kan man göra smörkrämen dagen innan?

    Svara
    • JillW säger

      4 mars, 2015 kl. 14:31

      Ja det går bra. Men det blir väl kanske bara lite svårare att bre ut över bottnarna 🙂

      Svara
  2. Matilda säger

    18 april, 2015 kl. 16:14

    Hej! Provade och smörkrämen blev kanon. Men smeten till bottnarna blev så att det räckte till en? Som inte växte någonting i ugnen?? Vad gör jag för fel!

    Svara
    • JillW säger

      18 april, 2015 kl. 18:15

      Hej! Hmm Jag tror bara att du gjorde botten för stor och/eller för tjock? För jag har gjort den många gånger och alltid räckt till två 🙂 Hoppas att den blev god ändå!

      Svara
  3. Alexandra säger

    18 februari, 2017 kl. 15:22

    Då du skriver sötning vad har du för tips? Äter varken socker eller sötningsmedel enligt lchf

    Svara
    • JillW säger

      21 februari, 2017 kl. 21:54

      Förstår inte riktigt vad du menar med sötningsmedel enligt lchf? Jag använder oftast björksocker/xylitol när jag sötar då jag anser att det är den mest naturliga sötningen som inte höjer blodsockret mer än ett salladsblad. Om man inte använder någon sötning överhuvudtaget så råder jag snarare att göra något helt annat. Typ ostbricka eller bara vispad grädde med vaniljpulver och bär eller liknande.

      Svara
  4. Åsa säger

    21 februari, 2017 kl. 17:22

    Hej! Tänkte prova denna fina tårta till helgens kalas. Hur länge före serveringen av tårtan tycker du att jag Max kan lägga på smörkrämen? Behöver den stå och ”gotta till sig” tackar även för en bra och inspirerande blogg/Åsa

    Svara
    • JillW säger

      21 februari, 2017 kl. 21:50

      Tårtan kan du absolut göra helt i förväg och håller sig god i flera dagar i kylen 🙂

      Svara
  5. Sven säger

    8 april, 2017 kl. 12:51

    Hej Jill!

    Det står ju att man ska breda ut smeten i två lika stora cirklar på ca 20 cm i diameter. För hur många bitar/portioner gäller detta? Det lär ju bli olika stora eller olika många beroende på hur stor sats man gör. Antar annars att det bara är att dela smeten i två delar så blir det vad det blir.

    Svara
    • JillW säger

      8 april, 2017 kl. 14:16

      Hej! Ja precis. Grundreceptet blir ca 8-12 bitar 🙂

      Svara
  6. Leena säger

    7 juni, 2018 kl. 02:14

    Hej! Jag gjorde tårtan enligt ett annat recept och den smakar då tyvärr konstgjort av Stevia.
    Björksocker var ett bra tips för blodsockret men är det inte lika illa som vanlig socker då jag försöker gå ner i vikt?

    Svara
    • JillW säger

      7 juni, 2018 kl. 07:33

      Hej! Xylitol/björksocker innehåller väldigt lite energi i jämförelse med socker så det är absolut att föredra om man försöker gå ner i vikt.

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ mig på Instagram

  • DRAGON- & DOFTANDE KYCKLINGSOPPA MED KYCKLINGCHIPS En riktigt god och krämig kycklingsoppa . Sladdrigt kycklingskinn är ju blä men krispigt
  • JILLS HÄLSOSAMMA BUDGETTIPS DEL 1 - FYNDA! Har du fått en chock när du tittat på matkvittot nyligen? Kanske har
  • ‍ RECEPT: GODASTE CHILIGRYTAN ️ En otroligt god och mustig gryta som bäst serveras med en fräsch och syrlig sallad
  • SCRAMBLED EGGS BOWL En av mina favoritfrukostar på helgen. Enkelt, gott, nyttigt och mättande Jag gillar en riktigt krämig äggröra.
  • Hoppas ni också fått sätta tänderna i något extra smaskigt idag ❤️ Den som sa att man inte ska leka
  • HAR DU KOLL PÅ DITT FILTER? Under nästan ett års tid har vi haft problem med vår torktumlare. Det tog
  • The last sunset dinner at one of our new favorite hotels - @elixirkohyaoyai Time flies when having fun ❤️ #travelgram
  • Isn’t it amazing that you can switch from to in 12 hours? ✈️ I’ve been longing for this for the
  • From beach pool villa to hill pool villa . Both super cozy in different ways @elixirkohyaoyai #thailand #thailandhotel #beautifuldestinations #vacay
  • I’ve been to Thailand many times before but never even heard of the island Koh Yao Yai . It’s situated
  • Nothing beats traveling to a warm and sunny place like Thailand in the middle of Swedish winter @elixirkohyaoyai #thailand #vacay
  • Hotellfrulle Brukar inte äta frukost hemma men är man på semester är det ju helt klart en av höjdpunkterna I
  • Wow. I’ve got a crush on @elixirkohyaoyai I loooove outdoor bathrooms! And this one is so cozy #thailand #thailandhotel #islandvibes
  • A sneak peek of our new hotel in Thailand Koh Yao Yai - @elixirkohyaoyai We have arrived in paradise #hiddengem
  • ÄR VIKTEN VIKTIG? ⚖️ Om du exempelvis ska tävla i MMA eller checka in dig själv som bagage på flyget
  • SNABBLAGAD PROTEINMAXAD MINESTRONESOPPA Fick cravings för minestronesoppa häromdagen. Har nog inte ätit det sedan jag gick i skolan. Rätt blaskig
  • ‍♀️ Det var verkligen på tiden som mitt hår fick lite TLC av bästa @byluttu på @hairochnusthlm ❤️. Sedan jag
  • FÖR EVIGT TJOCKAST I KLASSEN? Bestämde mig för att åka till simhallen igår för att variera träningen lite. Har nog
  • ☔️ En regnig dag som denna krävde en värmande gryta . Det blev en variant av kalops, upphottad med en
  • 2022, ännu ett år som switchat förbi i ultrarapid . Året då covid-kaoset byttes ut av andra galenskaper runt om

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …