Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Äppelkaka med hemgjord vaniljsås

17 februari, 2013 av Jill Wallentin 3 kommentarer

jillsmat_godasteappelkakan

Äpplen är kanske inget man associerar med lågkolhydratkost direkt (inte sötningsmedel heller om man frågar vissa). Men för mig handlar det om mängd, hur ofta man äter något och vad alternativet annars skulle varit.

Denna goda och saftiga kaka är givetvis gluten och sockerfri och kan enligt mig ätas med gott samvete någon gång ibland när man vill lyxa till det. Serveras med varm vaniljsås.

LCHF-äppelkaka med kanel, ingefära och hemgjord vaniljsås

Jill Wallentin
Skriv ut receptet
Portioner 12 portioner

Ingredienser
  

Kakan

  • 2 st ägg
  • 2 dl Sukrin Gold (eller annan valfri sötning)
  • 100 g smör smält
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl mandelmjöl *
  • 1 dl kokosmjöl (eller 1,5 dl extra mandelmjöl)
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 nypa salt

Ovanpå

  • 1 st äpple
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 1 msk Sukrin Gold
  • 25 g smör

Vaniljsås

  • 2,5 dl grädde
  • 1 st ägg
  • 2 krm vaniljpulver
  • 1,5 msk valfri sötning (lika sött som socker)

Instruktioner
 

Kakan

  • Ställ in ugnen på 175 °C.
  • Smöra en form. Vispa ihop smör och sötning. Blanda därefter i resten av ingredienserna. Bred ut smeten i formen.
  • Skala och kärna ur ett äpple. Dela det i ca 3 mm tjocka klyftor. Blanda sötning med kryddorna på ett fat och vänd sedan klyftorna däri, lägg dem sedan i ett mönster på kakan. Strössla över det överblivna "kryddsockret" och lägg några klickar med smör på kakan.
  • Ställ in i ugnen i ca 30 minuter.

Vaniljsås

  • Häll i grädden i en kastrull med medelhög värme. Knäck i ägget och vispa ihop.
  • Blanda i övriga ingredienser och vispa tills såsen kokat upp. Sänk värmen. Låt sjuda under omröring tills såsen blivit lite tjockare i konsistensen.
  • Tillsätt eventuellt en knivsudd guarkärnmjöl och mixa såsen om du vill ha den tjockare. Låt svalna något före servering.

Anteckning

* Om du är allergisk mot mandel, ta då 2 dl kokosmjöl istället.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Mjuka kakor, Recept, Sötsaker

« Kronärtkockssoppa med timjan
Kåldolmar med gräddsås och lingon »

Kommentarer

  1. Evo säger

    6 september, 2015 kl. 23:09

    Har gjort denna några gånger nu – jättegod! Undrar bara – är det verkligen smör och sötning som ska vispas? Inte ägg och sötning? Har testat bägge och tycker kakan blir godast om man vispar ägg och sötning först. <3

    Svara
    • JillW säger

      10 september, 2015 kl. 19:31

      Hej! Kul att du gillar kakan. Länge sedan jag gjorde den nu. Men om du säger att den blev bättre när man gjorde tvärt om så litar jag på dig 🙂

      Svara
  2. Annelie Björklund säger

    16 februari, 2021 kl. 11:46

    En FAVORIT här hos oss. Jag har gjort den som i receptet men också provat med hallon, jordgubbar och rabarber var för sig. Absolut godast var med hallon. Tack för ett superrecept.

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ mig på Instagram

  • DRAGON- & DOFTANDE KYCKLINGSOPPA MED KYCKLINGCHIPS En riktigt god och krämig kycklingsoppa . Sladdrigt kycklingskinn är ju blä men krispigt
  • JILLS HÄLSOSAMMA BUDGETTIPS DEL 1 - FYNDA! Har du fått en chock när du tittat på matkvittot nyligen? Kanske har
  • ‍ RECEPT: GODASTE CHILIGRYTAN ️ En otroligt god och mustig gryta som bäst serveras med en fräsch och syrlig sallad
  • SCRAMBLED EGGS BOWL En av mina favoritfrukostar på helgen. Enkelt, gott, nyttigt och mättande Jag gillar en riktigt krämig äggröra.
  • Hoppas ni också fått sätta tänderna i något extra smaskigt idag ❤️ Den som sa att man inte ska leka
  • HAR DU KOLL PÅ DITT FILTER? Under nästan ett års tid har vi haft problem med vår torktumlare. Det tog
  • The last sunset dinner at one of our new favorite hotels - @elixirkohyaoyai Time flies when having fun ❤️ #travelgram
  • Isn’t it amazing that you can switch from to in 12 hours? ✈️ I’ve been longing for this for the
  • From beach pool villa to hill pool villa . Both super cozy in different ways @elixirkohyaoyai #thailand #thailandhotel #beautifuldestinations #vacay
  • I’ve been to Thailand many times before but never even heard of the island Koh Yao Yai . It’s situated
  • Nothing beats traveling to a warm and sunny place like Thailand in the middle of Swedish winter @elixirkohyaoyai #thailand #vacay
  • Hotellfrulle Brukar inte äta frukost hemma men är man på semester är det ju helt klart en av höjdpunkterna I
  • Wow. I’ve got a crush on @elixirkohyaoyai I loooove outdoor bathrooms! And this one is so cozy #thailand #thailandhotel #islandvibes
  • A sneak peek of our new hotel in Thailand Koh Yao Yai - @elixirkohyaoyai We have arrived in paradise #hiddengem
  • ÄR VIKTEN VIKTIG? ⚖️ Om du exempelvis ska tävla i MMA eller checka in dig själv som bagage på flyget
  • SNABBLAGAD PROTEINMAXAD MINESTRONESOPPA Fick cravings för minestronesoppa häromdagen. Har nog inte ätit det sedan jag gick i skolan. Rätt blaskig
  • ‍♀️ Det var verkligen på tiden som mitt hår fick lite TLC av bästa @byluttu på @hairochnusthlm ❤️. Sedan jag
  • FÖR EVIGT TJOCKAST I KLASSEN? Bestämde mig för att åka till simhallen igår för att variera träningen lite. Har nog
  • ☔️ En regnig dag som denna krävde en värmande gryta . Det blev en variant av kalops, upphottad med en
  • 2022, ännu ett år som switchat förbi i ultrarapid . Året då covid-kaoset byttes ut av andra galenskaper runt om

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …