
Sockerfri och glutenfri äppelkaka med hemgjord vaniljsås – ett gott och hälsosamt fikabröd med saftiga äpplen och kanel, helt utan socker och gluten.
Ingredienser
Kakan
- 2 st ägg
- 2 dl Sukrin Gold (eller annan valfri sötning)
- 100 g smör smält
- 2 dl crème fraiche
- 1 dl mandelmjöl *
- 1 dl kokosmjöl (eller 1,5 dl extra mandelmjöl)
- 1 msk fiberhusk
- 2 tsk bakpulver
- 1 krm vaniljpulver
- 1 nypa salt
Ovanpå
- 1 st äpple
- 1 tsk kanel
- 1 tsk ingefära
- 1 msk Sukrin Gold
- 25 g smör
Vaniljsås
- 2,5 dl grädde
- 1 st ägg
- 2 krm vaniljpulver
- 1,5 msk valfri sötning (lika sött som socker)
Instruktioner
Kakan
- Ställ in ugnen på 175 °C.
- Smöra en form. Vispa ihop smör och sötning. Blanda därefter i resten av ingredienserna. Bred ut smeten i formen.
- Skala och kärna ur ett äpple. Dela det i ca 3 mm tjocka klyftor. Blanda sötning med kryddorna på ett fat och vänd sedan klyftorna däri, lägg dem sedan i ett mönster på kakan. Strössla över det överblivna "kryddsockret" och lägg några klickar med smör på kakan.
- Ställ in i ugnen i ca 30 minuter.
Vaniljsås
- Häll i grädden i en kastrull med medelhög värme. Knäck i ägget och vispa ihop.
- Blanda i övriga ingredienser och vispa tills såsen kokat upp. Sänk värmen. Låt sjuda under omröring tills såsen blivit lite tjockare i konsistensen.
- Tillsätt eventuellt en knivsudd guarkärnmjöl och mixa såsen om du vill ha den tjockare. Låt svalna något före servering.
Anteckning
* Om du är allergisk mot mandel, ta då 2 dl kokosmjöl istället.
Har gjort denna några gånger nu – jättegod! Undrar bara – är det verkligen smör och sötning som ska vispas? Inte ägg och sötning? Har testat bägge och tycker kakan blir godast om man vispar ägg och sötning först. <3
Hej! Kul att du gillar kakan. Länge sedan jag gjorde den nu. Men om du säger att den blev bättre när man gjorde tvärt om så litar jag på dig 🙂
En FAVORIT här hos oss. Jag har gjort den som i receptet men också provat med hallon, jordgubbar och rabarber var för sig. Absolut godast var med hallon. Tack för ett superrecept.