Det här en en rubbat god rätt som passar ypperligt som förrätt i synnerhet under hösten då det brukar finns gott om pumpor i mataffärerna. Måtten på ingredienserna får du justera beroende på storlek på pumpa. Jag har utgått från storleken på en ”normalstor” butternut squash. Så smaka er fram till perfektion.

Pumpacréme med halstrade pilgrimmsmusslor
Ingredienser
Pumpakrämen
- 1 st pumpa i buttnut sqash storlek
- 3 dl grönsaksbuljong
- 2 dl grädde eller kokosmjölk om mejerifri
- 1 msk färsk ingefära riven
- 0,5 st citron saften
- 1 tsk chiliflakes
- vatten till önskad konsistens
- salt
- peppar
Pilgrimmsmusslorna
- 8 st pilgrimmsmusslor
- 2 tsk färsk ingefära riven
- 0,5 st citron saften
- salt
- peppar
Garnering
- färsk timjan
Instruktioner
- Dela pumpan och skrapa ut innanmätet med en sked. Skär bort skalet och skär pumpan i mindre bitar. Koka pumpan tillsammans med grönsaksbuljongen under lock tills mjuk.
- Mixa till puré med en stavmixer. Blanda i resten av ingredienserna och smaka av hela tiden så att du får rätt balans mellan smakerna.
- Lägg pilgrimmsmusslorna i en skål en ingefära, citronsaft och salt och peppar. Låt stå i minst 10 minuter.
- Stek/grilla dem sedan på hög värme, helst i grillpanna, någon minut på varje sida. de ska inte vara helt genomstekta, då blir de studsiga.
- Häll upp soppan/krämen i portionsskålar och toppa med de halstrade pilgrimmsmusslorna, nymalen svartpeppar och en timjankvist. Nu är det bara att njuta!
Anteckning
* Butternut squash fungerar bra men jag älskar sorten som heter hokkaido.
TIPS! Använd eventuellt överbliven soppa till att göra en god kyckling eller fiskgryta.
Lämna ett svar