Det här är en riktig fullpoängare! Lax, Västerbottenost, dill, citron och knapriga solrosfrön i en skön pesto på svenskt vis. Perfekt rätt att göra när man är många, exempelvis på midsommar, påsk eller jul. Grönsakspastan är också ett underbart tillbehör som både är supernyttigt och vackert.
Ingredienser
Laxen
- 1 st laxsida
- 2 dl västerbottenost
- 1 dl solrosfrön
- 1 knippe dill
- 0,5 st citron skal och saft
- 1 tsk salt
- 2 krm peppar
- 2 dl crème fraiche
Grönsakspastan
- 2 buntar sparris
- 2 st zucchini
- 1 st morot
- Olivolja med citronsmak eller ta vanlig och spressa i citron
- flingsalt
Snabb citronsås
- 3 dl crème fraiche
- 1 st vitlöksklyfta pressad
- 0,5 st citron skalet
- 2 msk dill finhackad
- salt
Instruktioner
Laxen
- Ställ in ugnen på 175 grader.
- Lägg laxen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Mixa ost, solrosfrön, dill, citron och kryddor. Rör sedan i créme fraichen (om man mixar den så blir den lätt lös). Bred ut pestokrämen över laxen och toppa med några dillkvistar.
- Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter beroende på tjocklek på laxen.
Grönsakspastan
- Hyvla sparrisen med en osthyvel och zucchinin med en julienne skalare om du har. Annars kan du dela den på längden och hyvla den med osthyveln. Gör samma sak med moroten.
- Koka i saltat vatten i cirka 2-3 minuter. Häll av vattnet och låt ånga av ett tag för att bli av med överflödig vätska. Ringla sedan över lite olivolja, gärna med citronsmak. Och krydda med flingsalt.
Såsen
- Om du är en såsmänniska som jag, så gör du även créme fraiche-såsen till bara genom att blanda ihop ingredienserna och smaka av med salt. Men det behövs egentligen inte. Det är saftigt och gott som det är.
[…] http://www.jillsmat.se/recipe/lax-i-ugn-med-gronsakspasta/ […]