Har länge tänk att jag ska laga någonting med strömming då jag sett det i butiken men av någon anledning har det inte inte blivit av. Kanske för att man fått för sig att de innehåller massa ben och smakar väldigt ”fiskigt”.
Men nu köpte jag äntligen denna extremt billiga, hälsosamma firre och panerade den givetvis utan vanligt mjöl. Till det åt vi krämigt blomkålsmos, pepparrotssmör och en klick lingonsylt. Väldigt gott blev det! Kommer definitivt att köpa strömming snart igen.
Ingredienser
Panerad strömming
- 15 st strömmingfiléer
- 1 st ägg
- 1,5 dl mandelmjöl
- 0,5 dl solroskärnor
- 1 tsk salt
- svartpeppar
- färska örter
- smör att steka i
Blomkålsmos
- 1 st blomkålshuvud stort
- 1 dl grädde eller mer beroende på önskvärd konsistens
- 2 msk smör
- salt
Pepparrotsmör
- 50 g smör
- 2 tsk pepparrot färsk riven, eller från tub.
- 1 nypa flingsalt
Instruktioner
Panerad strömming
- Börja med att koka blomkålen om du ska servera tillsammans med mos.
- Skär bort fenan på de fjällade strömmingfiléerna om det inte redan är gjort. Vispa upp ett ägg i ett djupt fat.
- Mixa mandelmjöl och solroskärnor tillsammans med resten av ingredienserna. Doppa strömmingen i ägg och vänd sedan i paneringen.
- Stek på medelhög värme med skinnsidan nedåt först i rikligt med smör. Vänd när de nästan blivit helt ljusa på ovansidan. Stek i ytterligare en minut.
Blomkålsmos
- Skär blomkålen i mindre bitar och koka i saltat vatten tills mjuk. Cirka 10-15 minuter. Häll av vattnet.
- Häll i grädde och smör. Mixa till slät mos med stavmixer eller med ballongvisp. Smaka av med mer smör, salt och peppar.
Pepparrotsmör
- Rör samman pepparrot och flingsalt med rumstempererat smör. Rulla in i plastfolie till en "korv". Lägg in i kylen.
- Skär i skivor vid servering.
Lämna ett svar