Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Hollandaise eller bearnaisesås på 3 min

29 juli, 2014 av Jill Wallentin 23 Comments

copyright_bearnaise_5min

Vem har sagt att det behöver vara svårt att göra så kallade emulsionssåser som exempelvis bearnaise och hollandaisesås? Denna hollandaise gör du på tre minuter och kräver varken termometer eller nervöst vispande.

Kockarna sätter nog i halsen både över att såserna mixas istället för ”piskas” och även att jag valt att tillsätta olja. Men faktum är att smaken, enligt mig, är minst lika god och fördelen med att tillsätta olja är att såserna inte blir stenhårda om man förvarar dem i kylen utan förblir blir krämiga men lite fastare i konsistensen. Bearnaisesåsen på bilden smaksatte jag även med chili.

Hollandaise eller bearnaise på 3 min

Jill Wallentin
Skriv ut receptet
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

Basen

  • 1 st ägg helt
  • 150 g smör
  • 1 dl rapsolja tillsätt mer för tjockare konsistens
  • salt

Bearnaise

  • 1 st schalottenlök
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 dl vatten
  • 2 tsk dragon

Hollandaise

  • 1 msk citronsaft

Instruktioner
 

  • Knäck ägget i en hög och smal mixerskål (helst inte större diameter än 9 cm).
  • Smält smöret.
  • Ställ mixern i botten på den höga behållaren med ägget i och häll sakta i smöret samtidigt som du mixar nerifrån och upp. Tänk att det understa lagret ska hinna bli vitt och krämigt innan du tar upp mixern. Tillsätt sedan oljan på samma sätt.
  • Om du gör bearnaise: Finhacka schalottenlöken och koka den tillsammans med vatten, vinäger och dragon tills vätskan halverats. Ta bort kastrullen från värmen. Sila bort löken eller blanda i allt och mixa slätt för extra smak.
  • Tillsätt sedan antingen citronsaft eller "dragonlagen" om bearnaisesås. Smaka av med salt och eventuellt mer syra.

Anteckning

TIPS! Det finns inlagd dragon i vinäger på burk från exempelvis Risberg import (eller gör egen). Ta ca 3/4 msk med dragon och 1 tsk vinäger och mixa = klart! Tillsätt gärna lite vitlökspulver för extra smak.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Mejerifritt, Recept, Snabblagat, Tillbehör

« Japanlax med wasabiaioli
Chiapudding/gröt med olika smaker och toppingar »

Comments

  1. Josefine Evertsson says

    2 augusti, 2014 at 11:13

    Hej Jill! Köpte din kokbok för några dagar sedan (mest för att den är så otroligt vacker

    Svara
    • JillWW says

      2 augusti, 2014 at 11:17

      Vad roligt! Tack så mycket! Kram 🙂

      Svara
  2. Carina L says

    4 augusti, 2014 at 18:07

    Skall man sila lagen innan man har i den? O du har efteråt skrivit något tips som slutar mitt i en mening?

    Svara
    • JillWW says

      4 augusti, 2014 at 20:06

      Hej Carina!
      Sila kan du göra om du vill ha såsen slät. Annars är det bara att blanda i allt.
      Tack för att du påpekade meningen som hade fallit bort. Allt skulle nämligen bort men av någon anledning så hade några ord blivit kvar 🙂

      Ha det gott och lycka till med ”bean” 😉

      Svara
  3. Carina L says

    4 augusti, 2014 at 21:09

    Smaken vart helt underbar, lätt att göra men konsistensen vart väldigt rinnig, gjorde jag något fel då?

    Svara
    • JillWW says

      4 augusti, 2014 at 21:40

      Vad härligt att den blev god! Hade du i bearnaiselagen efter du hade gjort klart själva smör- och äggbasen? För den brukar bli ganska tjock. Så när man häller i lagen borde den bara bli lite lösare, inte rinnig… hmm…

      Svara
      • Carina L says

        4 augusti, 2014 at 22:11

        Redan innan jag hade lagen i var den rätt lös, jag lät lagen koka så den var tom mindre än hälften så den gjorde ingen större skillnad, men god var den ändå, men bra om du hade något tips till att ev få den tjockare nästa gång 🙂 Har du provat med hela ägg?

        Svara
        • JillWW says

          4 augusti, 2014 at 22:14

          Meh vad konstigt! Min har blivit på gränsen till hård när jag gjort (endast två gånger, men ändå).
          Nej jag har inte testat med hela ägg i bea eller hollandaise, bara i majo. Men det borde ju funka. Berätta gärna hur det blev om du hinner före 😉
          Ha det gott!

          Svara
          • Anette says

            6 januari, 2017 at 09:27

            I receptet står det ägg… Har du i äggula eller helt ägg? Ska testa i morgon- blur spännande!

          • JillW says

            6 januari, 2017 at 10:47

            Hej! Helt ägg 🙂 Lycka till!

          • Catarina says

            14 januari, 2017 at 13:08

            Ska man bara har gulan ?

          • JillW says

            14 januari, 2017 at 13:13

            Nej hela ägget 🙂

  4. Elna says

    5 augusti, 2014 at 17:44

    Blev ju bra! Jag var lite tveksam eftersom jag musslyckats så mycket med såna såser. Jag blandade citron med äggulor direkt och mixade sen ner smöret. Blev tjock och slät och fin och god!

    Svara
    • JillWW says

      5 augusti, 2014 at 18:41

      Vad roligt att höra!
      Tack för att du delar med dig 🙂

      Svara
  5. Sandra W says

    5 oktober, 2014 at 16:23

    Alltså INTE mixa efter dragonlag/citron? 🙂

    Svara
    • JillWW says

      5 oktober, 2014 at 16:24

      Jo det ska gå bra också 🙂

      Svara
  6. Christina says

    18 oktober, 2014 at 18:19

    Hej Jill
    Tack för ett fantastiskt recept. Provat bean och den var underbar! Blev lite hård i kylskåpet så nästan gång ska jag ta mindre med smör.

    Svara
    • JillWW says

      18 oktober, 2014 at 18:45

      Kul att du gillade! All riktig bearnaise blir hård i kylskåpet då man använder riktigt smör istället för ”såsbas” som det så fint heter 🙂

      Svara
  7. Katrin says

    16 februari, 2020 at 17:33

    Åh tack så bra recept!
    Eftersom jag gjorde den för första gången så följde jag receptet.
    Jag körde ner hela löken i och den blev ju finmixad.
    Supergod! Den här gör jag igen!

    Svara
    • JillW says

      16 februari, 2020 at 20:00

      Kul att höra! 🙂

      Svara
  8. Cadette says

    14 juni, 2020 at 17:21

    Fantastiskt bra recept! Så trött på att spara äggvitor…
    Justerade något med mindre olja, mer citron och tillägg av vitpeppar och salt.
    Blev perfekt!
    Skönt att slippa det där ”slungandet” som jag aldrig förstått meningen med…

    Svara
  9. Linda says

    16 augusti, 2020 at 02:49

    Bästa bearnaisesås jag ätit??bor i UsA ovh här finns det oerhört begränsad tillgång till bea och jag har hittat till dig föe jag startade Keto i våras. Tack för alla toppen recept

    Svara
  10. chiliconkarin says

    7 oktober, 2020 at 19:41

    Supergod och enkel sås det där Jill, lägger ut receptet på min blogg i veckan och länkar såklart!

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa ketorecept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Har varit en foodie så länge jag kan minnas. Sedan 2009, då jag upptäckte lågkolhydratskost, kan jag njuta av fantastisk mat som jag även mår bra av.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ jillsmat på Instagram!

Följ på Instagram

Etiketter

antiinflammatoriskt asiatiskt bea buffé buljong choklad crock pot depression fettisdag föreläsningar förkylning godis Grekiskt grillat ice coffee indiskt islatte jills mat efter säsong jul kokbok kräftskiva lucia långkok margarin meze midsommar nyår nötfritt ostbricka persiskt plock påsk saft semla semlor snittar sommar student tacos texmex thai thailändskt tävling veganskt vegetariskt

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2022 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …