Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Godaste ostkakan

9 december, 2012 av Jill Wallentin 21 Comments

Godaste ostkakan

Jill Wallentin
Detta är en stor favorit då jag alltid varit en sucker för ostkaka sedan jag var liten. Passar bra som lyxig frukost, mellanmål eller efterrätt. Servera gärna med sockerfri sylt eller färska bär och grädde.
Skriv ut receptet
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Portioner 4

Ingredienser
  

  • 3 st ägg
  • 2 msk valfri sötning (förslagsvis xylitol eller sötströ)
  • 250 g keso
  • 1 dl grädde
  • 100 g färskost typ Philadelphia
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 6 droppar bittermandelessens
  • 1 nypa salt
  • 0,5 dl mandelspån

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 180 grader.
  • Vispa ihop äggen och sötningen.
  • Rör ihop med resten av ingredienserna utom mandelspånen som du lägger ovanpå. Häll över smeten i en smörad form.
  • Grädda i ugnen i cirka 30 min eller tills den stabiliserat sig (beror på hur hög formen är).
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Efterrätter, Frukost/Brunch, Jul, Recept, Sötsaker, Vegetariskt

« Kalkonköttbullar med kanel och spiskummin
Gluten- och sockerfria pepparkakor »

Comments

  1. Stina says

    3 oktober, 2014 at 20:00

    Hej
    Ska det inte vara något mandelmjöl eller fiberhusk i? Ska inte keson rinna av?
    Vänligen
    Stina

    Svara
    • JillWW says

      4 oktober, 2014 at 16:45

      Hej!
      Det det ska det inte vara. När ostkakan är varm kan den bli lite vattnig i botten vilket jag brukar hälla bort om jag ska äta den varm. Annars så sugs det in i ostkakan när den kallnar sen.

      Svara
  2. Stina says

    4 oktober, 2014 at 23:23

    Tack den blev supergod =)

    Svara
  3. elin norefjord says

    17 november, 2014 at 06:31

    Hej! Tänkte göra denna till årets julbord. Tror du att det går/blir bra om man tillsätter saffran? Hur skulle du göra?
    Hade gott /elin

    Svara
    • JillW says

      19 november, 2014 at 12:20

      Hej!
      Typ så här 😉 haha

      http://www.jillsmat.se/recipe/saffransostkaka-med-tranbarssylt-och-gradde/

      Svara
  4. Marcus dahlstedt says

    12 januari, 2015 at 22:25

    Den blev supergod. rekommenderar att sila keson så blir konsistensen lite bättre, vi valde även att utesluta vaniljpulver.

    Svara
    • JillW says

      13 januari, 2015 at 06:19

      Kul att du gillade den 🙂
      Om man låter ostkakan kallna först så drar den annars åt sig av vätskan.

      Svara
  5. Carina says

    29 januari, 2015 at 20:24

    Den här ostkakan är en av mina favoriter. Den är supergod och blir lika bra varje gång!!! 🙂

    Svara
    • JillW says

      29 januari, 2015 at 21:03

      Vad roligt att höra! <3 🙂

      Svara
  6. Hanna Svensson says

    1 mars, 2015 at 17:26

    Supergod ostkaka! Nu är den iofs fortfarande varm och lite ”blaskig” så jag antar att den är ännu godare imorgon. Om jag vill ha bittermandlar i i stället för essensen hur många tror du jag behöver då?

    Svara
    • JillW says

      1 mars, 2015 at 18:08

      Kul! Ja, när den kallnar så suger den åt sig vätskan 🙂 Typ 2-3 bittermandlar kanske? Smaka dig fram.

      Svara
  7. Jaana says

    11 mars, 2015 at 18:18

    Det var bland det godaste jag ätit – super! 🙂

    Svara
    • JillW says

      11 mars, 2015 at 18:53

      Åh vad kul!!! 🙂

      Svara
  8. Katarina W says

    13 november, 2015 at 22:43

    Gjorde denna ikväll, efter du skrev om den tidigare idag. Supergod. Men essensen var svår att droppa då det bara var ett hål 🙂 haha. Men jag tog ett krm istället, det blev aningens för mycket. Men då vet jag det till nästa omgång!! Super!

    Svara
  9. Jaana says

    18 januari, 2017 at 15:21

    Älskar den här ostkakan och gör dem ofta i olika varianter. Nu står en i ugnen med saffran i.
    Jag har börjat ha i ca 1 msk pofiber i smeten och den blir inte rinnig alls. ?

    Svara
  10. Sara says

    19 juli, 2018 at 18:57

    Jag gjorde din ostkaka idag för första gången, det blev supergott o gästerna blev nöjda 🙂
    Hade inte xylitol/sötströ hemma o det fanns inte att få tag på i lanthandeln nere i byn så jag använde vanligt strösocker istället.. kommer testa med xylitol eller sötströ nästa gång

    Svara
  11. Pernilla Ljunglide says

    16 februari, 2020 at 16:47

    Låter gott. Hur länge tror du att den håller sig i kylen ?

    Svara
    • JillW says

      16 februari, 2020 at 19:56

      Hej! Uppåt en vecka skulle jag tro 🙂

      Svara
  12. Hanna says

    19 november, 2020 at 07:36

    Vad tror du om Smetana istället för färskost, inte riktigt samma egenskaper va..?

    Svara
    • JillW says

      19 november, 2020 at 10:30

      Tror det skulle bli supergott faktiskt 🙂

      Svara
  13. Hanna says

    19 november, 2020 at 12:04

    Då kör jag!
    Tänkte mer om det hade någon bindande egenskap för kakan. Är halvt uppväxt på Frödinges, så ska bli såå gott!

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ Jillsmat på Instagram!

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se