Saftig och smakrik kyckling med härliga smaker från Mellanöstern. Klassiskt är också att tillsätta torkade dadlar, fikon eller russin som tillagas tillsammans med kycklingen i ugnen. Dekorera gärna med färsk bladpersilja eller koriander vid servering.
Ingredienser
- 900 g kycklinglår
- 2 st vitlöksklyftor pressade
- 1 tsk chili
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk ingefära
- 2 tsk koriander malen
- 1,5 tsk kardemumma
- 1 tsk kanel
- 1,5 tsk salt
- 1 st lime rivet skal och saft
- 100 g smör
- 4 st vitlök hela
Instruktioner
- Ställ in ugnen på 180 grader.
- Smält smöret och blanda samman med pressad vitlök, lime och kryddor. Lägg kycklinglåren och de hela vitlökarna som du skär av en bit av toppen på i en ugnsform.
- Pensla kycklingen med kryddsmörblandningen, både under och utanpå kycklingen. Häll över resten.
- Tillaga i ugnen i cirka 45 minuter tills köttet är vitt rakt igenom och köttsaften ofärgad och skinnet har blivit krispigt. Vitlökarna ska också blivit mjuka och krämiga.
Anteckning
Tips! Om du vill tillsätta torkad frukt, lägg dem under kycklingen så att de inte bränns vid.
Kattizz säger
Så otroligt gott. ☺ hade lite svartris till samt kall myntasås till, baserat på yogghurt , olja o lemon ?
Maria säger
Hej Jill, en kanske dum fråga. Ska man ha skalet kvar på de hela vitlökarna i ugnen?
Trevlig söndag!
JillW säger
Hej! Ja de ska vara kvar 🙂
Malin säger
Ser sjukt gott ut Jill ??
Mikaela säger
Saaaaagolikt gott !! 😛
Tack för att Du delar med dig!
JillW säger
Vad kul att du tyckte om det! ???
Kerstin säger
Ska man inte bryna kycklingen först så den får en fin färg
Jill Wallentin säger
Hej! Den får fin färg i ugnen 🙂
Ha det gott!
Åsa Appelgren säger
Så otroligt gott det blev! Använde hel kyckling styckad i mindre bitar. Minskade tiden i ugn med 5 min. Kommer absolut att göra igen!
Stine säger
Så otroligt god och saftig kycklingrätt! Vi har haft den flera gånger på buffé bordet vid advents tillställningar. Alltid lika populär. Kryddningen är en härlig blandning av bland annat kanel och kardemumma som ger en härlig julsmak.
Anita säger
2tsk chili, är det chiliflakes eller chilipulver?
Jill Wallentin säger
Hej!
Du kan använda det du föredrar :). Flakes är lite hetare än chilipulver från exempelvis Santa Maria.
Lycka till!
/Jill