Det mest typiska för det persiska köket måste ändå vara deras ris och saffran. Om man försöker dra ner på kolhydraterna får tyvärr riset stryka på foten. Men den goda smaken från saffranet kan vi ändå njuta av tillsammans med blomkål som är ett betydligt nyttigare alternativ. Rödbär hittar du i närmaste ”orientlivs”.
Ingredienser
- 1 st blomkålshuvud
- 1 pkt saffran
- 1,5 tsk salt
- 50 g smör
- 2 msk rödbär (zereshk på persiska)
Instruktioner
- Ställ in ugnen på 150 grader.
- Riv eller mixa blomkålen grovt och blanda med resten av ingredienserna (förutom bären) på en ugnsplåt med höga kanter.
- Tillaga i ugn i cirka 20 minuter. Rör om och lägg upp på ett fat. Toppa med rödbär.
Anteckning
Tips! Passar utmärkt till min persiska kyckling i ugn.
Lena i Umeå säger
Bra tips! Jag har berberisbuskar på tomten, och skördade bären för några veckor sedan (de får inte den där rubinröda färgen förrän i slutet av oktober, början av november). De ligger nu och torkar, så snart kan jag börja använda dem. De är inte bara ett smaktillskott, de är ju så vackra också. Och sägs innehålla en hel del C-vitamin.
JillW säger
Hej! Är du säker på att det är rätt sort av av berberibuske du har? Jag blev glad då jag trodde att jag hade det men tydligen är det bara den vilda varianten som man kan äta haha.
Lisa säger
Detta var så himla gott!! Nästan godare än med ris. Älskar persisk mat.
Tack för fina recept!
JillW säger
Vad kul att höra! Kram
Malin säger
Detta låter mums! Jag har köpt blomkål nu och ska göra detta. Ska man inte smörsteka bären innan?