Jills mat

LCHF-recept som gör gott

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Shop
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Bli bästis med dig själv

28 augusti, 2013 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Att det är hälsosamt att röra på sig är ingen nyhet. Men om du inte ger din kropp det bränsle som den behöver kan du träna hur mycket som helst utan att få de resultat som du vill ha.

Men vad är då ”rätt bränsle”? Tidningarna spyr ur sig den ena löpsedeln efter den andra angående olika dieter. Ena dagen med en övertygande rubrik om att den ger dig cancer och veckan efter med en bilaga full av läckra recept med samma diet.

Hur ska man då kunna veta vad som är sant? Då är det väl lika bra att ”äta lite av varje” för att vara på den säkra sidan. Eller?

Ni som följt mig på ett eller annat sätt vet att jag sedan ungefär fem år tillbaka gick över till lågkolhydratkost. Jag skippar först och främst socker, gluten och stärkelserika livsmedel och äter istället mer grönsaker. Jag är inte längre rädd för att äta naturligt fett i form av exempelvis avokado, kokos, smör och ost. Äter även mer ekologiskt och undviker tillsatser till största möjliga mån.

Dessa förändringar har inte enbart resulterat i viktnedgång, utan framför allt så har jag fått ett nytt förhållande till mat. Förut var det maten som styrde mig, men nu är det jag som bestämmer. Nu håller jag mig mätt betydligt längre och har stabilare blodsocker vilket gör att jag inte kastar i mig första ”bästa” (läs sämsta) som jag gjorde förut då jag blev akut hungrig. Sockersuget är också ett minne blott. Nu har jag istället lärt mig att göra goda sötsaker utan socker (med naturliga sötningsmedel som erytritol och stevia som inte påverkar blodsockret) som jag njuter av vid speciella tillfällen ­– inte bara för att jag är sugen.

Så mitt råd är att bli bästa vän med din kropp och lyssna på den i fortsättningen istället för på andras åsikter, reklambudskap eller löpsedlar. Den enda som vet vad som är bäst för dig är du själv och därför måste du våga prova dig fram. Jag tycker att det känns oerhört befängt att hävda att alla mår bäst av att äta exempelvis 20 gram kolhydrater om dagen. Alla har olika genetiska förutsättningar och olika livsstil som gör att förbränning och hormonnivåer, som påverkar vikten i allra högsta grad, är ytterst individuellt. Detta är dessutom föränderligt genom livet. Så se istället siffrorna som en utgångspunkt och justera detta allt eftersom, då du märker hur det påverkar just dig.

Lycka till och kom ihåg att vara snäll mot dig själv och sluta jämföra dig med andra.

Det finns bara en som du.

Arkiverad under: Blogg

« Kycklinggratäng med zucchini och vitlök
#LCHFmalmö2013 »

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept samt hälsoprogram och kurser som gör dig gott – inifrån och ut. Mina recept är snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och näring.

Upptäckte lågkolhydratkost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess ätit glutenfri lågkolhydratkost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och knopp. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot depression fika fredagsmys gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt picknick plock påsk rulltårta sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2025 jillsmat.se