Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Tummen upp för initiativet köttfri måndag!

7 december, 2012 av Jill Wallentin Leave a Comment

På grund av miljö-, hälso- och känslomässiga skäl så slutade jag att äta däggdjur för nästan tio år sedan. Enligt Wikipedia kallas man då för ”demivegetarian” men det är ju knappast något uttryck gemene man känner till.

Ett lustigt exempel på missförstånd var när jag frågade en tjej som stod i charkdisken om de hade någon korv som inte innehöll ”djur med fyra ben”. Efter hon klurat ett tag svarade hon glatt ”Ja, vi har ju känguru!”. Failure. Att säga ”rött kött” blir också smått förvirrat då det finns vissa undantag, exempelvis struts som klassas som rött kött fast det är en fågel.  Sen är det även olika regler i olika länder.

Man får ofta höra saker som ”Är det inget synd om fiskarna då?” eller den sämsta av alla ”Den är ju redan död”. Jo, absolut. Men att göra något är väl bättre än att inte göra något alls?
Kampanjen ”Köttfri måndag” är ett extremt bra exempel på det. Detta internationella nätverk vill minska världens köttkonsumtion på grund av den negativa inverkan på miljön (18 % av jordens växthusgaser kommer från djurindustrin), hälsorisker (Världscancerfonden har exempelvis uppgraderat varningen för rött kött till högsta nivån) och för att inte glömma alla cirka 56 miljarder(!) djur som får lida för att sedan ätas upp av oss varje år.

Jag håller tummarna för att så många skolor, restauranger och hem som möjligt hakar på. Kom igen, EN dag i veckan är väl inget problem? Oförtjänt så tror många att vegetarisk mat är både tråkig och avancerad att laga. Mer information om kampanjen hittar ni på www.kottfrimandag.se. En hel del vegetariska recept hittar du givetvis även här på Jillsmat.se. Kör hårt!

 

 Tips på goda vegetariska rätter på jillsmat.se!
– Vegetarisk moussaka med kanel
– Getostpaj med sparris
– Halloumibiffar
– Minipajer med västerbottenost och kantareller
– Falafel med blomkål
– Pumpasoppa med chevrécreme och rödlökschutney

Filed Under: Blogg

« Kycklingburgare med BBQ-glaze
Laxgryta med spenat »

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ Jillsmat på Instagram!

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se