Visst hade det varit enkelt om det fanns en mall som passade alla? Tyvärr måste jag göra alla besvikna – det finns ingen sådan…och kommer aldrig att göra det heller.
Nyckeln till ett lyckligt och hälsosamt liv tror jag är att våga lita på sin kropp och lyssna på den i istället för på andras åsikter, reklambudskap eller löpsedlar. Den enda som vet vad som är bäst för dig är du själv och därför måste du våga prova dig fram. Försök att inte fokusera för mycket på siffrorna på vågen utan på din hälsa. Viktnedgången kommer oftast på köpet.
Basen är glutenfri lågkolhydratkost som ger din kropp dess bästa förutsättningar för att hålla dig frisk. Exakt vad denna lågkolhydratkost består av anpassas till just dina behov. Det är exempelvis en stor skillnad på vad en äldre kvinna med diabetes bör äta jämförelsevis med en frisk, ung man som tränar 6 gånger i veckan.
Vissa kan äta bär och stora mängder mejeriprodukter och ändå gå ner i vikt samtidigt som någon annans viktminskning stannar av helt om den personen äter två deciliter yoghurt till frukost.
Därför tycker jag att det känns befängt att hävda att alla mår bäst av att äta exempelvis 20 gram kolhydrater om dagen. Alla har olika genetiska förutsättningar och olika livsstil, vilket gör att förbränning och hormonnivåer, som påverkar vikten i allra högsta grad, är något ytterst individuellt. Dessutom förändras detta beroende på var i livet man befinner sig.
Ät när du är hungrig och sluta äta när du inte är hungrig längre. Lär dig känna skillnad mellan hunger och sug.
Jag har ärligt talat aldrig räknat hur många kolhydrater jag äter då jag anser att hela charmen med lågkolhydratkost är att just få ett avslappnat förhållande till mat. Att slippa det där räknandet som man tidigare gjort med kalorier eller points.
En tumregel är dock att framför allt äta av livsmedel med ett kolhydratsinnehåll som är lägre än 5 %. Men tänk på att vikt och mängd spelar stor roll. En tesked av senap eller kaviar i en sås är inte hela världen.
För de allra flesta räcker det långt med att kasta ut lightprodukterna och utesluta ris, potatis, pasta, bröd och givetvis socker – både för dig som vill gå ner i vikt och för dig som har nått din trivselvikt. Så mitt tips är att börja där, och justera sedan allt eftersom när du märker hur din kropp reagerar. För dig kanske det viktigaste är att dra ner på mejeriprodukter eller undvika nötbröd för att få igång viktminskningen? Pröva dig fram.
Observera att även om du äter träningsliberal lågkolhydratkost som ”tillåter” en ganska stor mängd kolhydrater ska dessa bestå av hälsosam, glutenfri mat.
När jag började äta lågkolhydratkost så fick jag tipset att inte äta mer än 3 dl mejeriprodukter och max 15 nötter om dagen. Det kan ju i alla fall vara något att utgå ifrån.
Om du har en sjukdom som kräver att du äter minimalt med kolhydrater, exempelvis diabetes, behöver du förmodligen vara striktare. Informera din läkare om att du kommer att lägga om din kost då medicineringen med största sannolikhet behöver minskas kraftigt.
Hur mycket fett och protein du bör äta är också av betydelse men även det är väldigt individuellt. Grovt uppskattat så brukar man säga ungefär en deciliter fet sås till varje måltid och ett gram protein per kilo kroppsvikt om dagen. Men återigen, detta är bara för att ha något att utgå ifrån. Var inte rädd för fettet. Utan det kommer du garanterat att både bli hungrig och trött. Men du ska absolut inte pressa i dig fett ”bara för att”. Lyssna på kroppens mättnadssignaler.