Inspirationen till den här ljuvliga LCHF-kakan kom ifrån mina toscamuffins, som enligt mig är bland det godaste jag ätit i LCHF-väg. Det här är en lite pimpad variant med rabarber och hasselnötter. Ljuvligt god som den är eller tillsammans med sockerfri vaniljkräm eller vaniljglass.
0,75dlvalfri sötning(helst sötströ, sukrin gold eller xylitol)
2tskbakpulver
0,25tskvaniljpulver
2tskfiberhusk
2krmsalt
5dlrabarber, skurna i 5 mm stora bitar
1mskvalfri sötning(helst sötströ, sukrin gold eller xylitol)
Toscatoppingen
100gmandelspån
100ghasselnötter, grovt hackade
50gsmör
3mskfibersirap gold
3mskgrädde
2krmsalt
Instruktioner
Sätt ugnen på 150 grader (varmluft)
Smält smöret och vispa ihop det med ägg, sötning, vanilj och bakpulver tills lite fluffigt. Vispa i resten av ingredienserna.
Bred ut smeten i en smörad pajform. Fördela ut rabarbern i ett jämnt lager över kaksmeten och strössla över lite extra sötning.
Grädda i ugnen i ca 25 minuter eller tills kakan fått lite färg och rabarbern blivit mjuk.
Medan kakan är i ugnen, rosta mandelspånen och hasselnötterna i en torr stekpanna tills de fått lite färg och börjar dofta gott.
Tillsätt smöret och låt det bli lite brynt för en nötigare smak. Häll i sötning, salt och grädde. Sänk temperaturen något och låt puttra tills vätskan början bli krämig och liknar kolasås.
Bred ut toscasmeten över den färdiggräddade rabarberkakan. Låt svalna och ställ sedan in i kylen tills servering.
Anteckning
Variera gärna med blåbär eller hallon istället för rabarber. Då kan man även minska lite på sötningen eftersom de är sötare än rabarber.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!