En lite nyttigare variant av en riktig husmansklassiker. Stekt sill med ett krämigt blomkålsmos och brynt pepparrotssmör. Sill är både billigt och innehåller massa nyttigt fett i form av omega-3 vilket bland annat är antiinflammatoriskt. Istället för att panera i ströbröd gjorde jag en mix av frön, kryddor, persilja och citron. Så gott och glutenfritt! Blomkålsmoset går supersnabbt att göra i mikron medan du pillar med firren. Det nötiga smöret med pepparrot är verkligen pricken över i:t.
Skär eller klipp bort ryggfenorna på sillen. Skölj av fisken och torka den med papper.
Häll i resten av de torra ingredienserna i en matberedare. Mixa till mjölliknande konsistens. Lägg frömixen på ett fat.
Vispa upp ägget i en skål och doppa sillfiléerna så de blir ordentligt täckta. Låt droppa av.
Vänd sillen i frömixen och stek dem sedan i smör i en stor stekpanna tills de har fått en fin krispig yta på båda sidor. Det tar enbart någon minut på varje sida.
Skölj blomkålen och trimma den om det behövs. Dela på mitten och lägg i en bunke med cirka 1 dl vatten. Salta. Lägg på en tallrik som lock och ställ in i mikron på maxeffekt i cirka 10 minuter eller tills blomkålen blivit mjuk.
Häll av eventuellt kvarvarande vatten och tillsätt smör och grädde. Mixa slät. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt.
Bryn smöret i en kastrull eller stekpanna tillsammans med pepparroten.
Servera sillen med blomkålsmoset och det brynta pepparrotssmöret. Om du vill kan du även dekorera med en citronklyfta, persilja och sockerfri lingonsylt.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!