Jills mat

LCHF-recept som gör gott

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Jordgubbar med mandelgrädde

5 november, 2012 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_jordgubbar_med_mandelgradde

På sommaren vill man helst inte spendera allt för mycket tid i köket, speciellt inte när vädret lockar utomhus. Men någonting sött efter maten uppskattar de flesta. Enklare än såhär blir det knappast.

…

Läs mer

Arkiverad under: Efterrätter, Recept, Sötsaker

Indiska järpar med kryddiga grönsaker och raita

5 november, 2012 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_indiska_jarpar

En snabblagad och smakrik rätt för dig som tycker om det indiska köket och gärna snålar med kolhydraterna (byt ut kikärtorna mot blomkål eller broccoli). Smaklig måltid!

…

Läs mer

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Recept, Tillbehör

Het chokladtryffel med apelsin

5 november, 2012 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_chokladtryffel_med_apelsin

En lite annorlunda tryffel som passar utmärkt till adventsfikat eller som en söt avslutning efter middagen.

…

Läs mer

Arkiverad under: Godis, Recept, Sötsaker

Gurksallad på thaivis

5 november, 2012 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_thaigurksallad

En sötsyrlig, fräsch thai-inspirerad sallad som är god som tillbehör till exempelvis grillade maträtter.

…

Läs mer

Arkiverad under: Mejerifritt, Recept, Tillbehör

Farmor Brittas sill

5 november, 2012 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_farmors_sill

Denna sill har alltid varit ett obligatoriskt inslag på vårt julbord men fungerar givetvis lika bra till midsommar eller påsk. Jag har fått receptet från min underbara farmor Britta och nu ger jag det till er. Originalreceptet innehåller socker men har gjort om det och sötat med mindre mängd björksocker istället.

…

Läs mer

Arkiverad under: Jul, Mejerifritt, Recept

Citronkyckling med timjan och orientalisk blomkål

5 november, 2012 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_citronkyckling_med_orientalisktblomkal

Här kommer mitt recept på en otroligt smakrik och saftig kyckling med spännande blomkål  med smaker från Orienten. Lägg gärna några välinvesterade kronor på att köpa majs- eller KRAV-kyckling.

…

Läs mer

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Recept, Tillbehör

Kyckling med cashewnötter

5 november, 2012 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_kyckling_med_cashewnotter

Gai Pad Met Ma-Maung är en av favorit bland de thailändska rätterna. Receptet finns i många olika varianter men det här lyckades jag få fram tillsammans med en kock som jag pratade med i Thailand. Enligt honom skulle det även vara thailändsk whisky i receptet. Så om ni har en flaska av den varan hemma kan ni med fördel tillsätta någon skvätt. Både oystersås och tamarindsås brukar vara ganska söta, så uteslut detta om känslig och tillsätt lite annan sötning.

…

Läs mer

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Mejerifritt, Recept

Cheesecake med lax och räkor

1 november, 2012 av Jill Wallentin 1 kommentar

Jill Wallentin
En härlig variant av smörgåstårta som passar perfekt till buffébordet och som med fördel kan förberedas dagen innan.
Skriv ut receptet
Måltid Förrätt
Kök Svenskt
Portioner 12

Ingredienser
  

Botten

  • 200 g glutenfritt bröd
  • 75 g smält smör

Fyllningen

  • 200 g kallrökt lax
  • 200 g skalade räkor
  • 400 g färskost
  • 200 g crème fraiche
  • 1 st liten rödlök
  • 1 msk finhackad dill
  • 0,5 msk citronsaft
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 tsk pepparrot
  • salt och peppar

Garnering

  • 80 g röd caviar
  • 80 g svart caviar
  • dill
  • lax
  • räkor

Instruktioner
 

Botten

  • Mixa brödet med det smälta smöret i en matberedare. När finfördelat, pressa ut brödet i en form med löstagbar kant (cirka 24 centimeter i diameter).

Fyllningen

  • Tärna den fileade laxen fint och grovhacka räkorna. Finhacka rödlöken samt dill. Blanda samman samtliga ingredienser. Smaka av med lite salt och peppar. Bred fyllningen jämt över botten. Låt sedan cheesecaken stå kallt i minst fyra timmar (gärna över natten).

Garnering

  • Lossa kanten på formen och lägg över cheesecaken på ett vackert fat. Garnera med caviar, dill, lax och räkor.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fisk & skaldjur, Måltid, Recept

Kyckling med jordnötssås

8 oktober, 2012 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_kyckling_satay
Underbart gott blir det också om man trär köttet på spett och grillar. Såsen serveras då separat. Servera gärna tillsammans med en syrlig thaisallad.

…

Läs mer

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Mejerifritt, Recept

Grillad fisk med grönsaksspett och vitlökscremé

14 augusti, 2012 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_grillad_fisk_vitlokscreme

På sommaren vaknar grottmänniskan i varje köldbiten svensk. Man vill ut från grottan, ut i det gröna och tillaga sin föda över glödande kol (eller som den moderna grottmänniskan gör, på sin el- eller gasolgrill).

…

Läs mer

Arkiverad under: Fisk & skaldjur, Grillat, Måltid, Recept, Tillbehör

  • « Föregående sida
  • 1
  • …
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • Nästa sida »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratkost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratkost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ mig på Instagram

jillsmat

🫦 Njutbara lågkolhydratrecept & livet
🥦 Lic. kost- och näringsrådgivare
👩🏼‍💻Driver design- & contentbyrå
🫶🏼 Skev humor, hundar, resa & musik

Jill Wallentin | MAT SOM GÖR GOTT 😋
STEKT SILL À LA JILL 🐟🧈 Min lite nyttigare STEKT SILL À LA JILL 🐟🧈

Min lite nyttigare och mer smakrik variant av en riktig husmansklassiker - stekt sill med krispig fröpanering, krämigt blomkålsmos och brynt smör med pepparrot. 😜. 

Sill är både billigt och innehåller massa nyttigt fett i form av omega-3 vilket bland annat är antiinflammatoriskt. 

Istället för att panera i ströbröd gjorde jag en mix av frön, kryddor, persilja och citron. Så gott och naturligt glutenfritt! 🙌🏼

Blomkålsmoset går supersnabbt att göra i mikron medan du pillar med firren. Använd även blasten! Det brynta smöret med pepparrot är verkligen pricken över i:t 😍

Spara, dela, och ❤️ om du “Jillar” 🙏🏼

SILLEN
ca 400 g sillfilé
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 tsk salt 
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk lökpulver 
1 knippe persilja 
0,5 st citron, zest
1-2 ägg
2 msk smör

BLOMKÅLSMOS
ca 0,5 st stort blomkålshuvud
ca 1 tsk 
salt 
2 msk smör
4 msk grädde

BRYNT PEPPARROTSSMÖR
100 g smör 
1 msk riven pepparrot

1️⃣ Skär eller klipp bort ryggfenorna på sillen. Skölj av fisken och torka den med papper. 
2️⃣ Häll i resten av de torra ingredienserna i en matberedare. Mixa till mjölliknande konsistens. Lägg frömixen på ett fat.
3️⃣ Vispa upp ägget i en skål och doppa sillfiléerna så de blir ordentligt täckta. Låt droppa av. 
4️⃣ Vänd sillen i frömixen och stek dem sedan i smör i en stor stekpanna tills de har fått en fin krispig yta på båda sidor. Det tar enbart någon minut på varje sida. 
5️⃣ Skölj blomkålen och trimma den om det behövs. Dela på mitten och lägg i en bunke med cirka 1 dl vatten. Salta. Lägg på en tallrik som lock och ställ in i mikron på maxeffekt i cirka 10 minuter eller tills blomkålen blivit mjuk. 
6️⃣ Häll av eventuellt kvarvarande vatten och tillsätt smör och grädde. Mixa slät. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt. 
7️⃣ Bryn smöret tillsammans med pepparroten.
8️⃣ Servera sillen med blomkålsmoset och det brynta pepparrotssmöret. Om du vill kan du även dekorera med en citronklyfta, persilja och sockerfri lingonsylt. 

Receptet hittar du även på jillsmat.se och i länken i bion 🤗

Hoppas det smakar! ❤️

#recept #lchf #keto #lowcarb #hälsosammat #hållbarkost #omega3 #sill #husmanskost #foodporn
🥚🥓ÄGGSTRA ALLT I AIRFRYER 🍅🧀 Man sku 🥚🥓ÄGGSTRA ALLT I AIRFRYER 🍅🧀

Man skulle ju lätt kunna tro att jag kommer från Göteborg eller är en pappa med det där receptnamnet men kunde inte låta bli 😂.

Hursomhelst så är det här en superenkel, god och näringsrik frukost. Om du inte har en Airfryer kan du tillaga den i ugnen (ca 180 grader i 15-20 min beroende på hur många ägg du använder och hur stor formen är). Det tar bara lite längre tid då ugnen måste värmas upp först. 

1️⃣ Jag använde bakplåtspapper som jag klippte så den passade själva tråget. Men det går också lysande att använda muffinsformar för att göra äggmuffins! Det går även snabbare 😜.

2️⃣ Häll i så många ägg du vill ha och som får plats. Ju fler ägg, desto längre behöver du tillaga dem. 

3️⃣ Toppa med dina favorittillbehör. Jag använde: 
▪️sparris
▪️körsbärstomater
▪️champinjoner 
▪️riven ost
▪️bacon (lägg den överst så den blir krispig)
▪️gräslök
▪️salt och peppar

4️⃣ Jag fick tillaga den i 20 minuter vilket jag tyckte var lite segt. Då var äggulan perfekt krämig. Men min Airfryer är superliten och det finns säkert betydligt fräsigare varianter som är mer effektiva. Men jag tycker ändå att det var riktigt smidigt att fixa frullen i den. Kommer laborera med lite olika varianter. 

Har du en Airfryer? I sådana fall, vad lagar du helst i den? 🤔

📌 Spara, dela gärna och ❤️ om ni gillar 🙏🏼

#recept #lchf #keto #lowcarb #lavkarbo #foodporn #airfryerrecipes #airfryer #healthyfood #hållbarkost
🇲🇽🍗 MEXKRYDDADE KYCKLINGVINGAR MED JALAPE 🇲🇽🍗 MEXKRYDDADE KYCKLINGVINGAR MED JALAPEÑODIPP🥣

Sjukt krispiga och smakrika kycklingvingar med världens godaste och enklaste dipsås med enbart 3 ingredienser! 😋

Såsen passar perfekt till allt grillat. Picklade jalapeños ger en perfekt hetta och man får också lite syrlighet från lagen på köpet. Att pressa jalapeños i vitlökspressen är ju lite av ett genidrag om jag får säga det själv… 😌 Om man vill göra dippen extra sexig kan man ju tillsätta lite limejuice och hackad koriander.

Servera gärna med en god sallad med avokado och tomat 🥗.

Jag hade bara tänkt dela recept på dippen så filmade inte hur jag gjorde vingarna 🫣. Men ni ville ju gärna ha det receptet också så här kommer det! Vad gör jag inte för er lixom? 😜

KYCKLINGVINGARNA
Ca 900 g kycklingvingar 
1 msk rapsolja
½ lime, juicen
2 tsk vitlökspulver, eller färsk vitlök
2 tsk chilipulver (mild)
1 tsk spiskummin
1 tsk salt 
1 tsk nymalen svartpeppar 

JALAPEÑODIPP
Ca 2 dl creme fraiche (yogurt eller majonnäs, eller en kombo funkar också fint)
1-2 vitlöksklyftor, pressade
ca 4-6 st inlagda jalapeñoskivor, pressade
Salt och nymalen svartpeppar efter smak 

1️⃣ Ställ in ugnen på 200 grader. 

2️⃣ Häll i och blanda ingredienserna till marinaden i en plastpåse eller stor bunke. Lägg i kycklingvingarna och massera in marinaden så de täcks överallt. 

3️⃣ Häll över kycklingvingarna på en bakplåt med bakplåtspapper, alternativt bakplåt med galler. 

4️⃣ Tillaga i ugnen i ca 30–40 minuter, eller tills skinnet på kycklingvingarna blivit krispigt. 

5️⃣ Blanda ihop ingredienserna till dippen i en skål. Smaka av med salt och peppar. 

Hoppas det smakar! 💚

PS. Receptet finns också på jillsmat.se. 📌 Spara gärna och ❤️ om du ”Jillar” så sprids inlägget till fler hungriga själar 😘

#recept #kyckling #lchf #keto #lowcarb #lavkarbo #hälsomat #hållbarlivsstil #foodporn
🧈🧄 VITLÖKSBEASMÖR Ni kan sluta bråka nu o 🧈🧄 VITLÖKSBEASMÖR
Ni kan sluta bråka nu om ni ska ska vitlökssmör eller bea till kvällens middag. Gör en superenkel mix av båda 😜👇🏻

Ca 100 g smör (gärna Bregott så behöver du inte vänta på att det ska bli tillräckligt mjukt för att kunna blanda. 
1-2 vitlöksklyftor, pressade 
2 tsk dragon
1 tsk vitvinsvinäger 
Salt och nymalen svartpeppar 

Bara att lägga alla ingredienserna i en skål och blanda ihop med en gaffel. Servera på en gång eller låt den stå täckt i kylen tills servering. 

📌 Spara gärna via bokmärket och ❤️ om du ”Jillar”. 

Vad föredrar du för tillbehör till en grillad köttbit? 🤗

#recept #lchf #lowcarb #lavkarbo #hälsomat #hållbarlivsstil #smör #foodporn #recipe #healthyfood
🧊☕️ SVINBILLIGT ISKAFFE Spara deg i värmen 🧊☕️ SVINBILLIGT ISKAFFE
Spara deg i värmen och gör ditt eget iskaffe. Ett tips för att inte få en blaskig iskaffe är att frysa in kallt kaffe och använda det som isbitar. 

Fyll sedan på med antingen espresso eller svalt kaffe och valfri mjölk 🐄🌰🥥🐫

Häll gärna kaffet i en liten termos så håller det sig kallt i flera timmar 🧠😌

❤️ om ni ”Jillar” och spara gärna med bokmärket 👆🏼

Ha en fin dag i det fantastiska vädret (i varje fall i stora delar av 🇸🇪) ☀️

Kärlek 🫶🏼 
/Jill

#recept #lchf #keto #lowcarb #iskaffe #hälsomat #hållbarlivsstil
🍦🍒 FROZEN YOGURT🍓🫐 Världens enklaste 🍦🍒 FROZEN YOGURT🍓🫐
Världens enklaste glass som är både god och nyttig! 

Använd frysta bär eller frukter. Blanda som du vill. Om du vill undvika så mycket kolhydrater, välj bär som hallon, blåbär, björnbär eller jordgubbar. Jag hade körsbär i frysen så jag använde det. 

Mixa. Jag hade bara en stavmixer här på landet och det kanske inte är optimalt men det funkar. Det gör inget om det är lite större bitar kvar. Det blir bara gott 😋

Söta om du vill med exempelvis erytritol, xylitol eller stevia om du undviker kolisar. Annars kan du skippa extra sötning eller använda lönnsirap eller honung. 

Tricket för att slippa frysa in glassen för att göra den fastare i konsistensen är att mixa de frysta bären eller frukterna först. SEN blanda i yoghurten. Om du mixar yoghurten med bären så blir den rinnig. Man vill ju kunna äta den på en gång eller hur? 😜

Toppa med exempelvis riven rostad kokos, nötter, sockerfri sirap eller färska bär. 

Vilken smak är din favorit? ❤️

#recept #lowcarb #healthyfood #frozenyogurt #foodporn #hälsomat #sockerfritt
TIPS! Att enkelt kunna öppna grillkolspåsen är TIPS! Att enkelt kunna öppna grillkolspåsen är en sån grej man önskade att man hade lärt sig innan man blev 39 bast 😅. 

📌 Spara så du kommer ihåg till nästa gång du står där och svär med påsen i högsta hugg 😂 ”Jilla” gärna också… bara för att ni är sådär sköna ni vet 😉😘

Det här var så enkelt att jag kunde filma samtidigt med andra handen 😎🔥.

Gör ni alltid såhär eller? Bara jag som är sist på bollen?😅

Ps. Jag kanske borde spela in en serie som jag kallar ”Grill med Jill”. Vad tycks? 😂

#grillmedjill #tips
Reklam för @lifvs_butiker 💚 Det ska bli dunder Reklam för @lifvs_butiker 💚
Det ska bli dunderväder i helgen men jag glömde köpa grillkol 😫. Men som tur är finns det en Lifvsbutik typ en kvart från mitt landställe 🙌🏼

Det bästa av allt är att de har öppet dygnet runt. Man släpper in sig själv i butiken, scannar varor och betalar enkelt med deras app Storekey 🔑. 

Nice, nu ska det grillas! 🔥

#livetpålandet #räddareninöden #lifvs
🐟🥑 TONFISKBIFFAR MED AVOKADODIPP Att göra b 🐟🥑 TONFISKBIFFAR MED AVOKADODIPP
Att göra biffar av tonfisk är både billigt och gott. De här serverade jag med en krämig avokadodipp med vitlök och en fräsch sallad. En enkel och nyttig rätt fullproppad med protein, nyttiga fetter och vitaminer 💪🏼. 

Spara gärna receptet och ”Jilla” 😉😘❤️

2 portioner 

TONFISKBURGARE
1 burk (150 g) tonfisk i vatten 
1 ägg
1 msk majonnäs
1 dl riven ost (valfritt)
2 tsk lökpulver 
1 tsk paprikapulver 
1 salladslök, fint skuren 
0.5 tsk salt 
Nymalen svartpeppar
Olivolja att steka i 

AVOKADODIPP
1 avokado
1 dl grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk citronjuice
salt och peppar 

SALLAD
0,5 romansallad
2 tomater
0.5 gurka 
1 msk olivolja 
1 msk balsamvinäger 

1️⃣ Häll av allt vatten från tonfisken och krama ur den så att så mycket vätska som möjligt försvinner. Blanda ihop alla ingredienser till tonfiskburgarna i en skål, förutom olivoljan. 

2️⃣ Forma små tonfiskburgare av röran. Cirka 6 cm breda och 1 cm höga. 

3️⃣ Hetta upp en stor stekpanna med olivolja. Stek burgarna på medelhög värme på båda sidor, cirka 3 minuter per sida, tills de fått en brynt yta. 

4️⃣ Rör ihop ingredienserna till dippen i en skål. 

5️⃣ Preppa salladen och servera burgarna tillsammans med dippen. 

Vad tyckte ni om den här nya stilen på videon? Jag hatar ju att höra min egen röst, men det är bra träning 😅. 

Om ni testar mina recept blir jag superglad om ni lägger upp och taggar mig 🙏🏼. 

Ps. Receptet hittar ni även på jillsmat.se med näringsinfo, justerbara portioner etc. 

Ha en fin dag! ☀️

#healthyfood #lchf #keto #lowcarb #lavkarbo #foodgasm #tuna #recept #hållbarlivsstil
Ladda fler Följ på Instagram

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot depression fika fredagsmys gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt picknick plock påsk rulltårta sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …