Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Vegetarisk moussaka med kanel

9 december, 2012 av Jill Wallentin Leave a Comment

jillsmat_vegetariskmoussaka

Vegetariskt kan för vissa låta lite trist och smaklöst. Men jag hoppas att jag kan få några vegoskeptiker på bättre tankar med det här receptet. Nuförtiden är det lätt att äta vegetariskt, man behöver inte lägga bönor och linser i blöt en vecka innan. Det finns en uppsjö av vegetariska köttsubstitut i frysdisken som med lite kärlek i köket kan lura de flesta att de äter riktigt kött. ”Vegokött” är neutralt i smaken så fega inte med kryddorna.

Vegetarisk moussaka med kanel

Jill Wallentin
Skriv ut receptet
Portioner 6

Ingredienser
  

Färsen

  • 2 st mellanstora auberginer
  • 1 st citron
  • olivolja
  • 1 st stor gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 600 g vegetarisk färs
  • 3 st tomater
  • 1,5 dl rött vin
  • 0,5 tsk kanel
  • 1 msk torkad oregano
  • 0,5 msk torkad mynta
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt

Béchamelsås

  • 3 msk smör
  • 4 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 2 st uppvispade ägg
  • 200 g fetaost (av får- eller getmjölk)

Instruktioner
 

Färsen

  • Sätt ugnen på 200 °C.
  • Skär auberginen i ca 5 millimeter tjocka skivor. Dela på en citron och gnid in auberginen med den, lägg i en skål och strö salt över dem. Låt stå i minst 15 minuter.
  • Torka av vätskan och från aubergineskivorna med hushållspapper. Stek i olivolja tills de fått färg på båda sidor. Lägg åt sidan.
  • Hacka lök och vitlök grovt. Fräs i olivolja tills något brynt. Skär tomaterna i bitar och lägg i resten av ingredienserna. Låt småputtra medan du gör i ordning béchamelsåsen.

Béchamelsåsen

  • Smält smöret i en kastrull, tillsätt resten av ingredienserna, förutom fetaosten, under noggrann omrörning. Koka upp och låt småputtra någon minut. Ställ åt sidan.

Monteringen

  • Lägg aubergineskivor i botten av ugnsformen. Varva med färs och aubergine. Häll sedan över béchamelsåsen och smula över fetaost. Strö gärna över lite torkad mynta.
  • Ställ in formen i ugnen i ca 30 minuter, eller tills moussakan har fått fin färg.
  • Servera gärna tillsammans med en god sallad med tomat, avokado, oliver, olivolja, balsamico och flingsalt.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Måltid, Recept, Vegetariskt

« Mandelbakelser med limecurd
Äppelcupcakes med vaniljtopping »

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ Jillsmat på Instagram!

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …