Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Saffranscheesecake med mazarinbotten

13 december, 2015 av Jill Wallentin 18 kommentarer

Saffranscheesecake med mazarinbotten

Jill Wallentin
Det här kan faktiskt vara julens absolut godaste kaka! En perfekt krämig cheesecake med smak av saffran och mandelmassa – toppad med pistagenötter och mandel.
Så om ni bara ska baka en enda sötsak i jul (även om denna är både socker- och glutenfri) så röstar jag för det här receptet. Den är även väldigt lätt att göra. Dock så krävs det lite planering då den behöver bli helt kall innan servering så gör den gärna dagen innan så slipper du stressa.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 12 bitar

Ingredienser
  

Mazarinbotten

  • 100 g smör
  • 1 st ägg
  • 4 dl mandelmjöl
  • 0,75 dl valfri sötning (helst xylitol/björksocker)
  • 4 droppar bittermandelessens

Fyllningen

  • 600 g philadelphiaost
  • 2 dl creme fraiche
  • 3 st ägg
  • 1 dl valfri sötning (helst xylitol/björksocker)
  • 1 krm vaniljpulver
  • 0,5 st citron saften
  • 1 g saffran
  • 0,5 dl pistagenötter hackade/flagade
  • 0,5 dl mandel hackade/flagade

Instruktioner
 

Mazarinbotten

  • Ställ in ugnen på 150 grader (varmluftsugn).
  • Smält smöret och blanda samman med samtliga ingredienser till botten.
  • Bred ut smeten i en bakform med löstagbara kanter. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter eller tills ytan fått lite färg.

Fyllningen

  • Öka temperaturen på ugnen till 200 grader (varmluftsugn)
  • Vispa samman färskost, crème fraiche och ägg. Blanda i sötning, vanilj, saffran och citronsaft.
  • Häll smeten i bakformen med botten. Slå den lite lätt mot bänken för att få bort eventuella luftbubblor. Toppa med nötterna.
  • Grädda cheesecaken i 10 minuter. Sänk sedan temperaturen till 100 grader och fortsätt grädda i ca 25 minuter. Då ska kakan "dallra" lite när man skakar den.
  • Stäng av ugnen men låt kakan stå kvar med öppen lucka. Låt svalna i 2 timmar. Ställ sedan in den i kylskåpet innan servering.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Jul, Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

« Äppelglögg med äkta vanilj
Receptet för en glad och hållbar kropp »

Kommentarer

  1. bella säger

    13 december, 2015 kl. 17:55

    Hur länge ska den stå i ugnen med öppen lucka? 🙂 kram

    Svara
    • JillW säger

      13 december, 2015 kl. 18:17

      I två timmar 🙂

      Svara
      • bella säger

        13 december, 2015 kl. 18:41

        Okej tack för snabbt svar! Spännande 🙂 Hoppas kakan blir bra. Hade dock lite bråttom så nötterna hamnade i smeten till fyllningen, inte ovanpå … haha

        Svara
  2. Kareng säger

    16 december, 2015 kl. 15:25

    Hej!
    Gör man något med formens kanter för att kakan sedan lätt ska lossna och inte gå sönder?

    Svara
    • JillW säger

      16 december, 2015 kl. 15:44

      Hej!
      Det behövs inte. Smöra om du är orolig. Jag drog bara längst kanten med en slickepott innan jag lossade på formen. Lycka till!

      Svara
  3. Maria säger

    21 december, 2015 kl. 14:17

    Hej Jill,
    Hur stor form har du använt när du bakade denna kaka?
    Tack på förhand och GOD JUL!! 🙂

    Svara
    • JillW säger

      21 december, 2015 kl. 15:31

      Hej! Jag använde en ”vanlig” springform. Typ 20 cm bred kanske? ? Lycka till!

      Svara
  4. Eva säger

    22 december, 2015 kl. 15:58

    Blev jättegod, dock lägre än din! Finns det över huvud taget springformar som inte läcker. En sån vill jag ha!

    Svara
    • JillW säger

      22 december, 2015 kl. 16:12

      Vad kul att du gillade den!
      Min form läcker inte. Tror jag köpte den på Ikea 🙂
      God jul!

      Svara
  5. Eva säger

    22 december, 2015 kl. 20:37

    Min var extra dyr för att den skulle vara tät! Blir Ikea nästa gång jag är där!
    Kakan kommer att bli en favorit.

    Svara
  6. anna grad säger

    29 december, 2015 kl. 22:27

    det är väldigt mycket sötning i receptet. är de ett måste för att den ska bli god ? hur mycket kan man dra ner på sötningen? tacksam för svar snabbt! snart kalas för sonen ; )

    Svara
    • JillW säger

      30 december, 2015 kl. 06:14

      Smaka dig fram. Man har olika känslighet för sött och det blir olika sött beroende på sötningsmedel.

      Svara
  7. Sara säger

    30 december, 2015 kl. 19:09

    Vart får du tag på björksockret? Den ser supergod ut! ?

    Svara
    • JillW säger

      30 december, 2015 kl. 19:14

      Tack! 🙂 Jag brukar köpa på http://WWW.worthit.se.

      Svara
      • Sara säger

        30 december, 2015 kl. 21:02

        Tack! ?

        Svara
  8. Murat säger

    6 januari, 2016 kl. 00:16

    Hej Jill!

    Cheesecaken ser fantastiskt god ut, hade varit kul att se innehållsvärdet på kakan, för oss som har svårt att räkna dvs 🙂

    Svara
    • JillW säger

      6 januari, 2016 kl. 19:19

      Hej! Jag har som regel att inte räkna min mat. Utan tänker att en dessert/fika räknas ungefär som en måltid i kolhydrater. Så om jag försöker gå ner i vikt så är det kanske en mindre bra idé. Men om jag bara äter den någon gång ibland så spelar det ingen större roll 🙂

      Svara
      • Murat säger

        13 januari, 2016 kl. 07:34

        Tack för svaret Jill! ?

        Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ mig på Instagram

  • DRAGON- & DOFTANDE KYCKLINGSOPPA MED KYCKLINGCHIPS En riktigt god och krämig kycklingsoppa . Sladdrigt kycklingskinn är ju blä men krispigt
  • JILLS HÄLSOSAMMA BUDGETTIPS DEL 1 - FYNDA! Har du fått en chock när du tittat på matkvittot nyligen? Kanske har
  • ‍ RECEPT: GODASTE CHILIGRYTAN ️ En otroligt god och mustig gryta som bäst serveras med en fräsch och syrlig sallad
  • SCRAMBLED EGGS BOWL En av mina favoritfrukostar på helgen. Enkelt, gott, nyttigt och mättande Jag gillar en riktigt krämig äggröra.
  • Hoppas ni också fått sätta tänderna i något extra smaskigt idag ❤️ Den som sa att man inte ska leka
  • HAR DU KOLL PÅ DITT FILTER? Under nästan ett års tid har vi haft problem med vår torktumlare. Det tog
  • The last sunset dinner at one of our new favorite hotels - @elixirkohyaoyai Time flies when having fun ❤️ #travelgram
  • Isn’t it amazing that you can switch from to in 12 hours? ✈️ I’ve been longing for this for the
  • From beach pool villa to hill pool villa . Both super cozy in different ways @elixirkohyaoyai #thailand #thailandhotel #beautifuldestinations #vacay
  • I’ve been to Thailand many times before but never even heard of the island Koh Yao Yai . It’s situated
  • Nothing beats traveling to a warm and sunny place like Thailand in the middle of Swedish winter @elixirkohyaoyai #thailand #vacay
  • Hotellfrulle Brukar inte äta frukost hemma men är man på semester är det ju helt klart en av höjdpunkterna I
  • Wow. I’ve got a crush on @elixirkohyaoyai I loooove outdoor bathrooms! And this one is so cozy #thailand #thailandhotel #islandvibes
  • A sneak peek of our new hotel in Thailand Koh Yao Yai - @elixirkohyaoyai We have arrived in paradise #hiddengem
  • ÄR VIKTEN VIKTIG? ⚖️ Om du exempelvis ska tävla i MMA eller checka in dig själv som bagage på flyget
  • SNABBLAGAD PROTEINMAXAD MINESTRONESOPPA Fick cravings för minestronesoppa häromdagen. Har nog inte ätit det sedan jag gick i skolan. Rätt blaskig
  • ‍♀️ Det var verkligen på tiden som mitt hår fick lite TLC av bästa @byluttu på @hairochnusthlm ❤️. Sedan jag
  • FÖR EVIGT TJOCKAST I KLASSEN? Bestämde mig för att åka till simhallen igår för att variera träningen lite. Har nog
  • ☔️ En regnig dag som denna krävde en värmande gryta . Det blev en variant av kalops, upphottad med en
  • 2022, ännu ett år som switchat förbi i ultrarapid . Året då covid-kaoset byttes ut av andra galenskaper runt om

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se