Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Saffranscheesecake med mazarinbotten

13 december, 2015 av JillW 18 kommentarer

jillsmat_saffranscheesecake

Det här kan faktiskt vara julens absolut godaste kaka! En perfekt krämig cheesecake med smak av saffran och mandelmassa – toppad med pistagenötter och mandel.

Så om ni bara ska baka en enda sötsak i jul (även om denna är både socker- och glutenfri) så röstar jag för det här receptet. Den är även väldigt lätt att göra. Dock så krävs det lite planering då den behöver bli helt kall innan servering så gör den gärna dagen innan så slipper du stressa.

 

bitar
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Rate this recipe!
  • Mazarinbotten
  • 100 g smör
  • 1 st ägg
  • 4 dl mandelmjöl
  • 0,75 dl valfri sötning (helst xylitol/björksocker)
  • 4 droppar bittermandelessens
  • Fyllningen
  • 600 g Philadelphiaost
  • 2 dl crème fraiche
  • 3 st ägg
  • 1 dl valfri sötning (helst xylitol/björksocker)
  • 1 krm vaniljpulver
  • 0,5 st citron saften
  • 1 g saffran
  • 0,5 dl pistagenötter hackade/flagade
  • 0,5 dl mandel hackade/flagade
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Rate this recipe!
  • Mazarinbotten
  • 100 g smör
  • 1 st ägg
  • 4 dl mandelmjöl
  • 0,75 dl valfri sötning (helst xylitol/björksocker)
  • 4 droppar bittermandelessens
  • Fyllningen
  • 600 g Philadelphiaost
  • 2 dl crème fraiche
  • 3 st ägg
  • 1 dl valfri sötning (helst xylitol/björksocker)
  • 1 krm vaniljpulver
  • 0,5 st citron saften
  • 1 g saffran
  • 0,5 dl pistagenötter hackade/flagade
  • 0,5 dl mandel hackade/flagade
Mazarinbotten
  1. Ställ in ugnen på 150 grader (varmluftsugn).
  2. Smält smöret och blanda samman med samtliga ingredienser till botten.
  3. Bred ut smeten i en bakform med löstagbara kanter. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter eller tills ytan fått lite färg.
Fyllningen
  1. Öka temperaturen på ugnen till 200 grader (varmluftsugn)
  2. Vispa samman färskost, crème fraiche och ägg. Blanda i sötning, vanilj, saffran och citronsaft.
  3. Häll smeten i bakformen med botten. Slå den lite lätt mot bänken för att få bort eventuella luftbubblor. Toppa med nötterna.
  4. Grädda cheesecaken i 10 minuter. Sänk sedan temperaturen till 100 grader och fortsätt grädda i ca 25 minuter. Då ska kakan "dallra" lite när man skakar den.
  5. Stäng av ugnen men låt kakan stå kvar med öppen lucka. Låt svalna i 2 timmar. Ställ sedan in den i kylskåpet innan servering.
RECEPT & FOTO Jill Wallentin
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Pinterest

Arkiverad under: Jul, Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Kommentarer

  1. bella säger

    13 december, 2015 vid 17:55

    Hur länge ska den stå i ugnen med öppen lucka? 🙂 kram

    Svara
    • JillW säger

      13 december, 2015 vid 18:17

      I två timmar 🙂

      Svara
      • bella säger

        13 december, 2015 vid 18:41

        Okej tack för snabbt svar! Spännande 🙂 Hoppas kakan blir bra. Hade dock lite bråttom så nötterna hamnade i smeten till fyllningen, inte ovanpå … haha

        Svara
  2. Kareng säger

    16 december, 2015 vid 15:25

    Hej!
    Gör man något med formens kanter för att kakan sedan lätt ska lossna och inte gå sönder?

    Svara
    • JillW säger

      16 december, 2015 vid 15:44

      Hej!
      Det behövs inte. Smöra om du är orolig. Jag drog bara längst kanten med en slickepott innan jag lossade på formen. Lycka till!

      Svara
  3. Maria säger

    21 december, 2015 vid 14:17

    Hej Jill,
    Hur stor form har du använt när du bakade denna kaka?
    Tack på förhand och GOD JUL!! 🙂

    Svara
    • JillW säger

      21 december, 2015 vid 15:31

      Hej! Jag använde en ”vanlig” springform. Typ 20 cm bred kanske? ? Lycka till!

      Svara
  4. Eva säger

    22 december, 2015 vid 15:58

    Blev jättegod, dock lägre än din! Finns det över huvud taget springformar som inte läcker. En sån vill jag ha!

    Svara
    • JillW säger

      22 december, 2015 vid 16:12

      Vad kul att du gillade den!
      Min form läcker inte. Tror jag köpte den på Ikea 🙂
      God jul!

      Svara
  5. Eva säger

    22 december, 2015 vid 20:37

    Min var extra dyr för att den skulle vara tät! Blir Ikea nästa gång jag är där!
    Kakan kommer att bli en favorit.

    Svara
  6. anna grad säger

    29 december, 2015 vid 22:27

    det är väldigt mycket sötning i receptet. är de ett måste för att den ska bli god ? hur mycket kan man dra ner på sötningen? tacksam för svar snabbt! snart kalas för sonen ; )

    Svara
    • JillW säger

      30 december, 2015 vid 06:14

      Smaka dig fram. Man har olika känslighet för sött och det blir olika sött beroende på sötningsmedel.

      Svara
  7. Sara säger

    30 december, 2015 vid 19:09

    Vart får du tag på björksockret? Den ser supergod ut! ?

    Svara
    • JillW säger

      30 december, 2015 vid 19:14

      Tack! 🙂 Jag brukar köpa på http://WWW.worthit.se.

      Svara
      • Sara säger

        30 december, 2015 vid 21:02

        Tack! ?

        Svara
  8. Murat säger

    6 januari, 2016 vid 00:16

    Hej Jill!

    Cheesecaken ser fantastiskt god ut, hade varit kul att se innehållsvärdet på kakan, för oss som har svårt att räkna dvs 🙂

    Svara
    • JillW säger

      6 januari, 2016 vid 19:19

      Hej! Jag har som regel att inte räkna min mat. Utan tänker att en dessert/fika räknas ungefär som en måltid i kolhydrater. Så om jag försöker gå ner i vikt så är det kanske en mindre bra idé. Men om jag bara äter den någon gång ibland så spelar det ingen större roll 🙂

      Svara
      • Murat säger

        13 januari, 2016 vid 07:34

        Tack för svaret Jill! ?

        Svara

Kommentera Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gilla Jills mat på Facebook

Taggar

antiinflammatoriskt asiatiskt bea buffé buljong choklad crock pot depression fettisdag föreläsningar förkylning godis Grekiskt grillat ice coffee indiskt islatte jills mat efter säsong jul kokbok kräftskiva lucia långkok margarin meze midsommar nyår nötfritt ostbricka persiskt plock påsk saft semla semlor snittar sommar student tacos texmex thai thailändskt tävling veganskt vegetariskt

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2019 jillsmat.se