Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Jordgubbssallad med picklad lök och getostdressing

1 juli, 2016 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jordgubbssallad med picklad lök och getostdressing

Jill Wallentin
Ingen sommar utan jordgubbar eller hur? Här kommer en matig variant i form av en härlig sallad med knapriga nötter och krämig getostdressing. God som tillbehör till grillat.
Skriv ut receptet
Måltid Sallad
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

Picklad lök

  • 1 st silverlök eller annan valfri sort
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk valfri sötning gärna xylitol
  • 0,5 tsk salt

Getostdressing

  • 150 g getost
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • nymalen svartpeppar

Salladen

  • 225 g jordgubbar
  • 150 g babyspenat
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 2 dl valnötter rostade
  • nymalen svartpeppar

Instruktioner
 

  • Dela löken på mitten och skär den i tunna strimlor. Lägg dem i en skål och blanda med vinäger, sötning och salt. Låt stå och dra i minst en halvtimme innan servering.
  • Mixa samman ingredienserna till dressingen.
  • Skär jordgubbarna i klyftor. Lägg på ett fint fat tillsammans med babyspenaten. Toppa med den picklade löken, valnötter, nymalen svartpeppar och kallpressad rapsolja.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Grillat, Måltid, Recept, Snabblagat, Tillbehör, Vegetariskt

Benbuljong av kyckling

26 mars, 2016 av Jill Wallentin 7 kommentarer

Benbuljong av kyckling

Jill Wallentin
Benbuljong innehåller mycket gelatin som innehåller höga halter av glycin som är en aminosyra (byggsten för protein). Glycin är väldigt bra för matsmältningen och hjälper till att reparera tarmen. Dessutom är det superbra för hår, hud och naglar samt en viktig källa av kalcium och mineraler.
Förutom dess läkande egenskaper så är det en fantastisk, och naturlig, smakförstärkare i soppor, såser och grytor. De allra flesta färdiga buljongerna och buljongtärningarna som man köper i affären är ofta allt annat än naturliga och innehåller dessutom ofta socker och gluten.
Det fungerar att koka i gjutjärnsgryta men att införskaffa sig en crockpot är dock att rekommendera då det är mer energisnålt samt säkrare att ha igång då det ska kokas så pass länge.
Skriv ut receptet
Måltid Tillbehör
Portioner 5 dl (cirka)

Ingredienser
  

  • 1 st ekologisk kyckling
  • 2 st röd lökar
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 st morot
  • 0,5 st ekologisk citron
  • 1 knippe färsk timjan
  • 1 st kanelstång
  • 0,5 st chili
  • 10 st svartpepparkorn
  • 3 tsk himalaya salt
  • 1,5 liter vatten eller till kycklingen nästan är täckt

Instruktioner
 

  • Lägg kycklingen i crockpoten. Lägg i resten av ingredienserna. Lök och morot hackas grovt.
  • Häll över vatten tills kycklingen nästan är helt täckt.
  • Låt koka på "high" i crockpoten i cirka 3 timmar.
  • Kycklingen kommer nu att bokstavligt talat falla sönder. Lyft ut kycklingen och låt den svalna något. Rensa bort det saftiga köttet och spara det.
  • Lägg i alla ben (knäck dem gärna), skinn och skrov tillbaka i grytan och koka i ytterligare 3 timmar.
  • Häll sedan över allt i en gjutjärngryta eller annan stor gryta. Låt det sedan stå och koka utan lock tills önskvärd styrka.
  • Sila av buljongen och häll den i en burk. Ställ in i kylskåpet under natten.
  • Om du nu förhoppningsvis har lyckats så har buljongen blivit geléaktig. Förvara som den är i kylskåpet i någon vecka. Alternativt så tar du bort fettlagret från ytan (som du kan spara och använda i såser, steka i etc) och sedan lägg ner buljonggelén i iskubsformar. Frys in och ta fram vid behov.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Mejerifritt, Recept, Tillbehör

Sojafri vegofärs med avokadoröra

6 januari, 2016 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Sojafri vegofärs med avokadoröra

Jill Wallentin
Många försöker undvika sojaprodukter av olika skäl så jag tänkte att det måste gå att göra en god och nyttig färs på egen hand. Så här får ni nu ett härligt recept på en tacokryddad vegofärs! Jag serverade den tillsammans med en god sallad och avokadoröra.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Kök Tex-Mex
Portioner 2 portioner

Ingredienser
  

Färsen

  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 st gul lök stor
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st paprika stor
  • 5 st jalapeños
  • 1 tsk soyasås
  • 0,5 msk spiskummin
  • 0,5 msk chilipulver valfri styrka
  • 0,5 msk rökt paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 4 st ägg ekologiska

Avokadoröra

  • 1 st avokado
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk limejuice
  • 1 st pressad vitlöksklyfta
  • salt smaka av

Instruktioner
 

Färsen

  • Mixa solrosfrön och pumpafrön grovt. Stek i kokosolja tillsammans med hackad lök, vitlök, tärnad paprika, jalapeños och kryddor tills fröna fått lite färg.
  • Knäck i äggen och rör runt tills genomstekt.

Avokadoröran

  • Dela avokadon på mitten och ta ut kärnan. Gröp ur köttet med en sked.
  • Mosa eller mixa samman avokadon med crème fraiche, pressad lime och vitlök. Smaka av med salt.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Måltid, Recept, Snabblagat, Tillbehör, Vegetariskt

Persisk aubergineröra

27 november, 2015 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Persisk aubergineröra

Jill Wallentin
Eftersom jag är ett stort fan av aubergine så föll jag pladask för denna rätt som heter kashk bademjan på persiska. En fantastiskt god röra som smakar lika gott kall som varm. Här kommer ett recept på min version.
Kashk är en slags avrunnen yoghurt som de använder sig av i Iran som smakar rätt mycket och saltigt. Jag köper den i mitt lokala "orientlivs". Om du inte får tag på den så använd vanlig fet yoghurt istället med lite salt i.
När svärmor gör denna så friterar hon även mynta och lök som hon dekorer med ovanpå samt toppar med extra kashk/yoghurt och valnötter.
Skriv ut receptet
Måltid Tillbehör
Kök Persiskt
Portioner 2 portioner

Ingredienser
  

  • 2 st auberginer
  • 2 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk torkad mynta
  • 2 dl valnötter
  • 2 tsk chiliflakes
  • 1,5 tsk salt
  • 1 dl olivolja
  • 3 msk kashk eller fet yoghurt

Instruktioner
 

  • Skala löken och auberginen. Tärna dem i centimeterstora bitar och stek dem i oljan tillsammans med vitlök, kryddor och valnötter.
  • När lök och aubergine blivit mjuka, utan att ta för mycket färg, mixa till en slät puré.
  • Dekorera gärna med extra valnötter, kashk, chili och mynta (gärna friterad).
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Recept, Snabblagat, Tillbehör, Vegetariskt

Jills gumröra

22 juli, 2015 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jills gumröra

Jill Wallentin
Här kommer en variant på gubbröra som är mejerifri och utan ansjovis. Däremot innehåller den lite kaviar för smakens skull. Kaviar innehåller som bekant socker, men ändå mindre än hälften av kolhydratmängden som 70% choklad innehåller vilket ger det lite perspektiv.
Skriv ut receptet
Måltid Tillbehör
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

Majonnäsen

  • 1 st ägg ekologiskt
  • 2 dl rapsolja
  • 1 krm ättika 24%
  • ½ st citron pressad saft
  • 0,75 tsk salt

Röran

  • 6 st ägg ekologiska
  • majonnäsen se recept ovan eller färdig
  • 2 msk dill finhackad
  • 3 tsk kaviar

Instruktioner
 

  • Koka äggen i 10 minuter. Skala och hacka i mindre bitar.
  • Gör majonnäsen genom att mixa ägg och olja i en hög mixerskål, nedifrån och upp tills vit och fluffig. Tillsätt smaksättningen.
  • Blanda samman ägg, majonnäs, dill och kaviar. Smaka av med eventuellt mer salt.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Frukost/Brunch, Mejerifritt, Påsk, Recept, Snabblagat, Tillbehör

Asiatisk pumpa med ingefärsaioli

29 juni, 2015 av Jill Wallentin 2 kommentarer

Asiatisk pumpa med koriander och ingefärsaioli

Jill Wallentin
Här kommer ett härligt vegetariskt och helt mejerifritt recept med asiatiska smaker. Kombinationen med den krämiga pumpan, knapriga jordnötterna och syrligheten från aiolin med lime och ingefära är en riktig fröjd för smaklökarna. Servera gärna tillsammans med ägg stekta i olja och sesamolja eller halloumi för tillskott av protein.
På bilden har jag dekorerat med chilitrådar som jag köpte på Juntras Grönt i Färentuna.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Kök Thailändskt
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

Asiatisk pumpa

  • 1 st pumpa (eller butternut squash*)
  • 2 tsk chiliflakes (eller färsk chili)
  • 3 tsk sesamolja
  • 3 msk rapsolja
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk nymalen svartpeppar
  • 3 dl jordnötter rostade och saltade
  • 1 knippe koriander

Ingefärsaioli

  • 1 st ägg
  • 2 dl rapsolja
  • ½ st lime saften
  • 1 st vitlöksklyfta pressad
  • 2 tsk ingefära riven färsk
  • fisksås smaka av (om helt vego, använd salt)

Instruktioner
 

Asiatisk pumpa

  • Ställ in ugnen på 200 grader.
  • Skär av skalet och gröp ut kärnorna ur pumpan. Skär den i mindre bitar och lägg på en ugnsplåt.
  • Skiva vitlöksklyftorna tunt och blanda med pumpan samt olja och kryddor.
  • Tillaga i ugnen i cirka 20 minuter eller tills pumpan blivit mjuk.
  • Hacka koriandern grovt och blanda med pumpan. Toppa med grovt hackade jordnötter.

Ingefärsaioli

  • Knäck ägget i en hög mixerskål. Häll i oljan. Mixa med stavmixer nerifrån och upp tills vitt och fluffigt.
  • Tillsätt lime, vitlök och ingefära. Mixa igen och smaka av med fisksås eller salt.

Anteckning

* Butternut squash innehåller något mer kolhydrater än vanlig pumpa men den vanligare pumpasorten är lite svårare att få tag i då de endast är i säsong under hösten.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Måltid, Mejerifritt, Recept, Tillbehör, Vegetariskt

Lax i ugn med smörstekt sparris och skagensås

1 juni, 2015 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_laxskagene

Galet gott, nyttigt och mättande. Passa på att njuta av den svenska sparrisen nu när den är i säsong. Kring midsommar är sparrisens tid redan förbi.

…

Läs mer

Arkiverad under: Fisk & skaldjur, Måltid, Recept, Snabblagat, Tillbehör

Kycklingburgare med cheddar och Green and Garlic-dressing

17 maj, 2015 av Jill Wallentin 3 kommentarer

Kycklingburgare med ost och green and garlic-dressing

Jill Wallentin
Löjligt goda kycklingburgare med cheddarost och örter. Då osten smälter i stekpannan så blir ytan sådär härligt krispig och god. Servera gärna tillsammans med dina favorittillbehör och min variant av Green and Garlic-dressing.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Portioner 8 stycken burgare

Ingredienser
  

Kycklingburgarna

  • 800 g kycklingfärs
  • 150 g cheddarost riven
  • 3 msk blandade örter (jag använde blandade frysta)
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk nymalen svartpeppar

Green and Garlic-dressing

  • 1 st ägg
  • 2 dl rapsolja
  • 2 tsk pressad citron
  • 2 krm ättika 24%
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 knippe basilika färsk
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • salt smaka av

Instruktioner
 

Kycklingburgarna

  • Blanda samman samtliga ingredienser till kycklingburgarna.
  • Forma dem till burgare och stek dem i olja eller kokosfett tills de fått fin färg och är tillagade helt igenom.

Dressingen

  • Knäck ägget i en hög mixerskål. Häll i oljan. Mixa med stavmixer nerifrån och upp tills vitt och fluffigt. Tillsätt sedan smaksättningarna. Mixa igen och smaka av med salt.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Recept, Snabblagat, Tillbehör

Panerad torsk med råkostsallad och picklad gurkdressing

5 maj, 2015 av Jill Wallentin 1 kommentar

Panerad torsk med råkostsallad och gurkmajo

Jill Wallentin
Fantastiskt god och snabblagad maträtt som givetvis även är packad med både nyttigheter och smak. Tänk på att välja en MSC-märkt fisk för ett hållbart fiske.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Portioner 3 portioner

Ingredienser
  

Fisken

  • 4 st torskfiléer Gärna tinade i portionsstorlek
  • 1 st ägg
  • 2,5 dl västerbottenost fint riven
  • 2 msk mandelmjöl
  • 1 msk pofiber
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Råkostsallad

  • 300 g rättika
  • 1 st morot
  • 1 msk dill finhackad
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 0,25 tsk salt

Gurkdressing

  • 1 st ägg
  • 2 dl neutral olja ex. rapsolja
  • 0,5 tsk ättika 24%
  • 1 msk citronjuice
  • 1 st vitlöksklyfta liten
  • 3 st picklade gurkor (gärna polsk som är helt osötad)
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 1 krm cayennepeppar

Instruktioner
 

Fisken

  • Torka av fisken med hushållspapper. Dela dem på längden och doppa dem i ett uppvispat ägg.
  • Blanda ihop den rivna osten med pofiber, mandelmjöl och kryddor och vänd sedan fisken i paneringsblandningen tills de är täckta runt om.
  • Stek i smör tills de fått fin färg.

Råkostsalladen

  • Riv rättika och morot fint. Blanda tillsammans med övriga ingredienser.

Gurkdressing

  • Knäck ägget i en hög mixskål och häll i oljan. Ställ stavmixern på botten av skålen och mixa från botten och upp tills oljan och ägget blandats samman och blivit vitt och fluffigt.
  • Tillsätt övriga ingredienser och blanda ihop. Smaka av med eventuellt mer salt.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fisk & skaldjur, Måltid, Recept, Snabblagat, Tillbehör

Färsfyllda auberginerullar med ajvaraioli

21 april, 2015 av Jill Wallentin 1 kommentar

Färsfyllda auberginerullar med ajvaraioli

Jill Wallentin
En god vardagsrätt med kycklingfärs och aubergine. Aiolin mixar du också ihop i ett nafs. Servera med en god sallad.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Kök Medelhavskost
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

Auberginerullarna

  • 800 g kycklingfärs
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0,5 dl ajvar relish (eller paprikapuré)
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk nymalen svartppeppar
  • 1 st aubergine
  • 2 msk olivolja

Ajvaraioli

  • 1 st ägg
  • 2 dl rapsolja
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0,5 st citron Saften
  • 2 tsk ajvar relish
  • 0,5 tsk rökt paprikapulver

Instruktioner
 

Auberginerullarna

  • Ställ in ugnen på 175 grader.
  • Blanda samman kryddorna med kycklingfärs, vitlök och ajvar.
  • Skiva auberginen i tunna skivor, cirka 3 millimeter tjocka.
  • Lägg en klick kycklingfärs på varje aubergineskiva och rulla ihop dem. Lägg dem med ändarna underst i en ugnsform. Häll över olivolja, salta och peppra.
  • Tillaga i ugnen i 45 minuter.

Aiolin

  • Knäck ägget i en hög mixerskål. Häll i oljan. Mixa med en stavmixer, nedifrån och upp tills vitt och luftigt.
  • Tillsätt resten av ingredienserna blanda samman. Smaka av med salt.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Recept, Tillbehör

  • « Föregående sida
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • …
  • 8
  • Nästa sida »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ Jillsmat på Instagram!

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …