Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Smörig currysås på 3 minuter

13 oktober, 2022 av Jill Wallentin 1 kommentar

Smörig currysås på 3 minuter

Jill Wallentin
Genom att använda en mix av smält smör och olja i såsen minskar man mängden omega-6 men behåller ändå oljans egenskaper som gör att såsen inte blir stenhård i kylen. Dessutom blir ju alltid godare med smör eller hur? Curry är en av mina favoritkryddor men såsen går givetvis att varieras med vilken smaksättning som helst.
Enklaste sättet att göra såsen är att använda en bra stavmixer. Om du inte redan har stavmixer rekommenderar jag att du investerar i en eftersom de är ett av de mest mångsidiga verktygen du kan ha i ditt kök. Inte bara kan du mixa ihop en magisk majonnäs eller bearnaisesås på några minuter, du slipper också extra disk genom att mixa soppor och såser släta direkt i kastrullen.
För att få bästa resultat, se till att köpa en som är kraftfull nog att hantera ingredienserna du kommer att använda. Jag rekommenderar också att du skaffar en mixer med flera hastighetsinställningar så att du kan justera effekten beroende på vad du gör. Eftersom det finns så många modeller att välja mellan rekommenderar jag att undersöka ett stavmixertest, där kan du också se vart du kan köpa stavmixern för bästa pris.
Skriv ut receptet
Måltid Sås
Portioner 3 portioner

Ingredienser
  

  • 1 st ägg
  • 1,5 dl neutral olja
  • 100 g smör smält
  • 0,5 msk curry
  • 1 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk salt
  • nymalen svartpeppar

Instruktioner
 

  • Knäck ägget i en hög mixerskål och häll i oljan.
  • Ställ stavmixern mot botten och mixa tills oljan och äggen blivit vitt och fluffigt. Mixa sedan sakta uppåt tills allt fått samma konsistens. Häll i det smälta smöret och fortsätt mixa på samma sätt.
  • Tillsätt kryddor och smaka av med eventuellt mer salt, curry eller chili.

Anteckning

Tips! Om såsen mot förmodan råkar skära sig, dvs den blir aldrig tjock. Knäck ett till ägg i en annan mixerskål och häll sakta över smör- och oljeblandningen medan du mixar så ska problemet vara löst.
 
Obs! Det här är ett sponsrat inlägg.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Recept, Tillbehör

Halloumipommes med avokadodipp

14 oktober, 2017 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Halloumipommes med avokadodipp

Jill Wallentin
Var beredd på att det här kommer bli din nya craving. Så gott, snabbfixat och dessutom low carb! Perfekt som snacks eller lat middag framför tv:n. Supergod tillsammans med avokadodipp.
Skriv ut receptet
Måltid Snacks
Portioner 1 portion

Ingredienser
  

Halloumipommes

  • 150 g halloumi
  • valfri neutral olja

Avokadodipp

  • 1 st avokado
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 tsk sambal oelek eller tabasco/hot sauce
  • 1 msk koriander finhackad
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Instruktioner
 

  • Skär halloumin på längden till stavar. Torka av med papper (annars kommer det skvätta ordentligt när du lägger dem i oljan)
  • Hetta upp oljan till ungefär 180 grader i din fritös eller stekpanna med höga kanter. Temperaturen är bra om det fräser ordentligt när du lägger i halloumin. Om du friterar i stekpanna räcker det med att du häller i olja så det täcker ungefär halva höjden av halloumistavarna när du lägger i dem i pannan. Vänd dem gärna med en "pincettång" i metall när de börjar få fin färg. De är klara när de är gyllenbruna och krispiga runt om.
  • Kärna ur avokadon och mosa den tillsammans med crème fraiche och övriga ingredienser i en skål. Smaka av med salt och peppar.
  • Dippa och njut!

Anteckning

Servera direkt. Annars blir de hårda och tråkiga.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Recept, Snacks, Tillbehör, Vegetariskt

Sötpotatis- och kålrotspommes med hot dip

14 mars, 2017 av Jill Wallentin 2 kommentarer

Sötpotatis- och kålrotspommes med hot dip

Jill Wallentin
Brutalt gott och enkelt att laga - det är min melodi. Här har jag blandat sötpotatis, som trots allt innehåller rätt mycket kolhydrater (ca 20% kh vilket är mer än vanlig potatis fast den har lägre GI), med den betydligt mer kolhydratsnåla (6,4% kh) kålroten. Till det mixade jag ihop en ruggigt god dip med sting i.
Skriv ut receptet
Måltid Snacks
Portioner 2 portioner

Ingredienser
  

Pommes

  • 1 st sötpotatis medelstor
  • 1 st kålrot
  • 3 msk rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • nymalen svartpeppar

Spicy Hot Dip

  • 1 st ägg
  • 2,5 dl rapsolja
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0,5 tsk ättika 24%
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1 msk jalapeños i lag
  • 0,5 tsk salt smaka av

Instruktioner
 

Pommes

  • Sätt ugnen på 185 grader (varmluft).
  • Tvätta sötpotatis och kålrot. De behöver inte skalas om man inte orkar. Mycket näring sitter nämligen i skalet. Skär dem i stavar.
  • Sprid ut dem på en ugnsplåt. Blanda med olja och kryddor. Tillaga i ugn i cirka 40 minuter eller tills de blivit mjuka och fått fin färg.

Spicy Hot Dip

  • Knäck ägget i en hög mixerskål. Häll i oljan.
  • Ställ stavmixern mot botten och mixa sakta uppåt tills all olja blivit vit och fluffig majonnäs. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa igen. Smaka av med salt.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Mejerifritt, Recept, Snacks, Tillbehör, Vegetariskt

Kalkonburgare med grillad sallad och hamburgermajo

13 februari, 2017 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Kalkonburgare med grillad sallad och hamburgermajo

Jill Wallentin
En underbart god och nyttig middag som jag nästan kan garantera att den faller hela familjen i smaken. Kalkonfärsen hittar man oftast i frysdisken men går givetvis att byta ut mot vilken färs ni vill.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Portioner 3 portioner

Ingredienser
  

Kalkonburgarna

  • 500 g kalkonfärs
  • 1 st rödlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk sockerfri senap Ex. dijon eller French's classic yellow
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk paprikapulver

Hamburgermajo

  • 1 st ägg
  • 2 dl rapsolja
  • 0,75 tsk ättika 24%
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1,5 msk sockerfri ketchup ev. tomatpuré + eventuell sötning
  • 1 dl sockerfri finhackad inlagd gurka ex. vildgurka eller polsk inlagd gurka
  • nymalen svartpeppar
  • 0,5 tsk salt smaka av

Tillbehör

  • 1 st romansallad
  • 3 st tomater
  • ost
  • rödlök

Instruktioner
 

Kalkonburgarna

  • Finhacka löken och blanda samman med färsen och resten av ingredienserna.
  • Forma färsen till burgarna och stek i valfritt matfett på båda sidor tills färdiga. Lägg på ost när du vänt dem en gång så osten hinner smälta.

Hamburgermajon

  • Knäck ner ett ägg i en hög och smal mixerskål. Häll i oljan.
  • Ställ stavmixern i botten och mixa på högsta effekt sakta nerifrån och upp tills det blivit majonnäs.
  • Blanda i resten av ingredienserna och smaka av med salt.

Salladen

  • Skär salladen i klyftor och stek tillsammans med tomathalvorna i grillpanna med olja på hög värme tills de fått fin färg.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Mejerifritt, Nötfritt, Recept, Snabblagat, Tillbehör

Den perfekta ostbrickan

9 februari, 2017 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Få saker är väl så uppskattat som en riktigt schysst ostbricka? Perfekt till minglet eller helgmyset med familjen. Förutom sina favoritostar så är det härligt att även fylla upp brickan med annat smått och gott. Här kommer recept och förslag på vad du kan pimpa din nyttiga och goda ostbricka med. Enjoy!

  • Glutenfria ostkex
  • Frökex
  • Ostbollar med tryffel, kalkonbacon och rosmarin
  • Någon slags marmelad, exempelvis sockerfri tranbärsmarmelad
  • Heta mikromandlar
  • Färska bär, fikon och örter
  • Smör (givetvis)
  • Oliver av olika sort
  • Cocktailtomater
  • Paprika och gurka (kan användas istället för kex)
  • Picklade grönsaker
  • Oliver
  • Och givetvis dina favoritostar. Jag är själv inget jättefan av dessertostar utan föredrar hellre några riktigt goda, krämiga och smakrika hårdostar. Mina favoriter Bondmoran och Gäsene Special kommer ifrån Gäsene mejeri.

 

 

Arkiverad under: Förrätt, Recept, Snabblagat, Snacks, Tillbehör

Glutenfria ostkex

9 februari, 2017 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Glutenfria ostkex

Jill Wallentin
 De här ostkexen blev riktigt goda och frasiga! Avnjuts bäst med smör och givetvis ännu mera ost och kanske även en klick sockerfri tranbärsmarmelad.
Skriv ut receptet
Måltid Bröd
Portioner 60 st

Ingredienser
  

  • 3 dl riven ost
  • 2 st ägg
  • 1 msk olivolja
  • 4 dl mandelmjöl
  • 0,75 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk brödkrydda
  • 2 tsk kumminfrön

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Blanda ihop den rivna osten med ägg och olivolja.
  • Tillsätt resten av ingredienserna, förutom kumminfrön, och blanda till en jämn deg.
  • Lägg över degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper på. Lägg över ett till bakplåtspapper och kavla ut degen tills den täcker hela pappret. Dra bort pappret försiktigt.
  • Strössla över kumminfrön och skär den utkavlade degen i små rutor.
  • Grädda i cirka 15 minuter eller tills kexen fått en fin gyllene färg.
  • Låt svalna på galler. Förvaras sedan torrt i rumstemperatur.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Bröd, Recept, Snabblagat, Snacks, Tillbehör

Sockerfri tranbärsmarmelad

9 februari, 2017 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Sockerfri tranbärsmarmelad

Jill Wallentin
Ett sötsyrligt tillbehör som passar utmärkt på ostbrickan eller till kött eller fågel istället för gelé. Smaksätt gärna med exempelvis vaniljpulver, rivet apelsinskal eller lakritspulver.
Skriv ut receptet
Måltid Tillbehör
Portioner 2 dl

Ingredienser
  

  • 225 g tranbär gärna frysta
  • 0,75 dl valfri sötning exempelvis björksocker eller sukrin
  • 1 msk vatten

Instruktioner
 

  • Koka bär tillsammans med sötning, vatten och eventuell smaksättning.
  • Koka tills marmeladen börjar tjockna något och du ser att det fastnar på skeden.
  • Häll upp i burk och låt svalna. Förvaras i kylskåp.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Mejerifritt, Recept, Snabblagat, Sötsaker, Tillbehör

Gös med rotselleriterrin och grönkålspesto

25 december, 2016 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Halstrad gös med rotselleriterrin, grönkålspesto och picklad rödlök

Jill Wallentin
Till er som gärna överraskar gästerna med någonting lite oväntat kommer här kommer ett härligt recept på en fiskrätt med nyttiga och spännande tillbehör. Servera gärna med brynt smör för extra smak och mättnad.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Portioner 6 portioner

Ingredienser
  

Gösen

  • 6 st portionsbitar av gös (ca 200g/st)
  • smör
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Rotselleriterrin

  • 800 g rotselleri
  • 2 dl grädde
  • 2 st ägg
  • 100 g färskost
  • 4 dl riven ost
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0,5 msk salvia
  • 1 tsk salt
  • nymalen svartpeppar

Grönkålspesto

  • 100 g grönkål
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 0,5 dl mandel
  • 100 g västerbottenost
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0,5 st citron rivet skal
  • 1 dl kallpressad rapsolja

Picklad rödlök

  • 2 st rödlökar
  • 2 msk ättika 24%
  • 2 msk valfri sötning exempelvis xylitol eller sötströ
  • 1 dl vatten

Instruktioner
 

Gösen

  • Strax innan servering: Krydda gösfiléerna och halstra dem helst i en het grillpanna 3-4 minuter per sida eller till en innertemperatur på ca 52°C.
  • Ställ in ugnen på 175 grader.
  • Skala och skiva rotsellerin i cirka 2 millimeter tunna skivor.
  • Koka rotsellerin i saltat vatten i cirka 15 minuter. Sila bort vattnet.
  • Blanda samman övriga ingredienser i en skål vänd i rotsellerin försiktigt så att allt blandas utan att rotsellerin mosas.
  • Lägg bakplåtspapper i en brödform och häll i rotselleriblandningen. Grädda i ugnen i cirka 40 minuter.
  • Låt stå och svalna lite innan servering så att vätskan stabiliserar sig något. Skär sedan i skivor och servera.

Grönkålspesto

  • Rensa och koka grönkålen i cirka 3 minuter. Häll av vattnet och krama ur så mycket vätska som möjligt.
  • Mixa solrosfrön och mandel. Tillsätt sedan ost, grönkål, vitlök, citronskal och rapsolja. Mixa och smaka av med salt.

Picklad rödlök

  • Skala löken och dela den på mitten. Skär i så tunna skivor som möjligt.
  • Blanda tillsammans med övriga ingredienser och låt stå kallt i minst en timme före servering.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fisk & skaldjur, Måltid, Nyår, Recept, Tillbehör

Blomkålsris med saffran och rödbär

27 november, 2016 av Jill Wallentin 5 kommentarer

Blomkålsris med saffran och rödbär

Jill Wallentin
Det mest typiska för det persiska köket måste ändå vara deras ris och saffran. Om man försöker dra ner på kolhydraterna får tyvärr riset stryka på foten. Men den goda smaken från saffranet kan vi ändå njuta av tillsammans med blomkål som är ett betydligt nyttigare alternativ. Rödbär hittar du i närmaste ”orientlivs”.
Skriv ut receptet
Måltid Tillbehör
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 1 st blomkålshuvud
  • 1 pkt saffran
  • 1,5 tsk salt
  • 50 g smör
  • 2 msk rödbär (zereshk på persiska)

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 150 grader.
  • Riv eller mixa blomkålen grovt och blanda med resten av ingredienserna (förutom bären) på en ugnsplåt med höga kanter.
  • Tillaga i ugn i cirka 20 minuter. Rör om och lägg upp på ett fat. Toppa med rödbär.

Anteckning

Tips! Passar utmärkt till min persiska kyckling i ugn.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Recept, Snabblagat, Tillbehör

Vispat smör med vitlök, rosépeppar och timjan

13 augusti, 2016 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Vispat smör med vitlök, rosépeppar och timjan

Jill Wallentin
Vet inte varför det tagit mig så lång tid att göra vispat smör, eller "restaurangsmör" som vissa kallar det. Det går supersnabbt att göra och går att variera i det oändliga. Extra fint blir det om du spritsar ut dem och förvarar i kylskåpet till ett tag innan servering. Perfekt tillbehör till grillat.
Skriv ut receptet
Måltid Tillbehör
Portioner 8 portioner

Ingredienser
  

  • 400 g smör ekologiskt
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 tsk rosépeppar mortla
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 2 msk färsk timjan finhackad

Instruktioner
 

  • Smält 1/4 av smöret. Häll i smöret i en vispskål.
  • Skär resten av smöret i mindre bitar som du sedan tillsätter några i taget under tiden som du vispar med elvisp.
  • Vispa tills vitt och fluffigt. Tillsätt valfri smaksättning.
  • Lägg över i skål eller spritsa ut på bakplåtspapper. Förvara i kylen och ta fram cirka 10 minuter innan servering.

Anteckning

Tips! Perfekt att steka i för extra smak.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Grillat, Recept, Snabblagat, Tillbehör

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 8
  • Nästa sida »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ mig på Instagram

  • DRAGON- & DOFTANDE KYCKLINGSOPPA MED KYCKLINGCHIPS En riktigt god och krämig kycklingsoppa . Sladdrigt kycklingskinn är ju blä men krispigt
  • JILLS HÄLSOSAMMA BUDGETTIPS DEL 1 - FYNDA! Har du fått en chock när du tittat på matkvittot nyligen? Kanske har
  • ‍ RECEPT: GODASTE CHILIGRYTAN ️ En otroligt god och mustig gryta som bäst serveras med en fräsch och syrlig sallad
  • SCRAMBLED EGGS BOWL En av mina favoritfrukostar på helgen. Enkelt, gott, nyttigt och mättande Jag gillar en riktigt krämig äggröra.
  • Hoppas ni också fått sätta tänderna i något extra smaskigt idag ❤️ Den som sa att man inte ska leka
  • HAR DU KOLL PÅ DITT FILTER? Under nästan ett års tid har vi haft problem med vår torktumlare. Det tog
  • The last sunset dinner at one of our new favorite hotels - @elixirkohyaoyai Time flies when having fun ❤️ #travelgram
  • Isn’t it amazing that you can switch from to in 12 hours? ✈️ I’ve been longing for this for the
  • From beach pool villa to hill pool villa . Both super cozy in different ways @elixirkohyaoyai #thailand #thailandhotel #beautifuldestinations #vacay
  • I’ve been to Thailand many times before but never even heard of the island Koh Yao Yai . It’s situated
  • Nothing beats traveling to a warm and sunny place like Thailand in the middle of Swedish winter @elixirkohyaoyai #thailand #vacay
  • Hotellfrulle Brukar inte äta frukost hemma men är man på semester är det ju helt klart en av höjdpunkterna I
  • Wow. I’ve got a crush on @elixirkohyaoyai I loooove outdoor bathrooms! And this one is so cozy #thailand #thailandhotel #islandvibes
  • A sneak peek of our new hotel in Thailand Koh Yao Yai - @elixirkohyaoyai We have arrived in paradise #hiddengem
  • ÄR VIKTEN VIKTIG? ⚖️ Om du exempelvis ska tävla i MMA eller checka in dig själv som bagage på flyget
  • SNABBLAGAD PROTEINMAXAD MINESTRONESOPPA Fick cravings för minestronesoppa häromdagen. Har nog inte ätit det sedan jag gick i skolan. Rätt blaskig
  • ‍♀️ Det var verkligen på tiden som mitt hår fick lite TLC av bästa @byluttu på @hairochnusthlm ❤️. Sedan jag
  • FÖR EVIGT TJOCKAST I KLASSEN? Bestämde mig för att åka till simhallen igår för att variera träningen lite. Har nog
  • ☔️ En regnig dag som denna krävde en värmande gryta . Det blev en variant av kalops, upphottad med en
  • 2022, ännu ett år som switchat förbi i ultrarapid . Året då covid-kaoset byttes ut av andra galenskaper runt om

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …