
Smarriga socker- och glutenfria semlor
Hur mysigt är det inte att komma in från vinterkylan och njuta av en härlig semla? Jag äter helst min i en skål med varm mjölk som vi gjorde när jag var liten. Även vi som äter lågkolhydratkost och vill hålla oss undan från gluten vill kunna njuta av semlor.
Ingredienser
Kardemummabullar
- 2 st ägg
- 100 g färskost (typ Philadelphia)
- 50 g smör mjukt
- 0,75 dl xylitol eller 1 dl annat valfri sötning
- 1 krm salt
- 1 tsk kardemumma
- 2 tsk bakpulver
- 2 dl mandelmjöl eller 1 dl kokosmjöl om nötfritt
- 0,5 msk fiberhusk *
- 1 dl pofiber **
- 1 st uppvispad ägg att pensla med
Mandelmassa
- 1,5 dl mandelmjöl
- 1,5 msk valfri sötning
- 3 droppar bittermandelessens
- 2 msk grädde
Ovanpå
- Sukrin melis eller annat florliknande sötningsmedel
Instruktioner
Kardemummabullar
- Ställ in ugnen på 200 grader.
- Vispa samman ägg, smör, förskost, sötning, salt, kardemumma och bakpulver. Häll i och blanda samman med resten av ingredienserna. Låt stå i cirka 5-10 minuter så att fiberhusk och pofiber hinner absorbera vätskan så att smeten/degen blir fast.
- Rulla till 5 stycken bollar. Lägg dem på ugnsplåten, pensla med uppvispat ägg. Grädda i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna.
Mandelmassa
- Blanda samman ingredienserna.
- Skär ut locket, klicka i mandelmassa i gropen, spritsa över grädde. Lägg på locket och pudra till sist din skapelse med Sukrin Melis.
Anteckning
* Öka mängden fiberhusk om du vill ha rundare bullar. Jag har minskat mängden då jag hellre vill åt en godare smak än fin form.
* * Bli inte avskräckt av att pofiber innehåller 12g/100g kolhydrater. Kolhydratinnehållet är i sig helt ointressant om man inte räknar in mängd. I detta fallet innehåller 1 dl pofiber cirka 2-3 gram kolhydrater, utslaget på totalen blir det väldigt lite. Pofiber är dessutom bra för magen.