Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Halloumipommes med avokadodipp

14 oktober, 2017 av Jill Wallentin Leave a Comment

Halloumipommes med avokadodipp

Jill Wallentin
Var beredd på att det här kommer bli din nya craving. Så gott, snabbfixat och dessutom low carb! Perfekt som snacks eller lat middag framför tv:n. Supergod tillsammans med avokadodipp.
Skriv ut receptet
Måltid Snacks
Portioner 1 portion

Ingredienser
  

Halloumipommes

  • 150 g halloumi
  • valfri neutral olja

Avokadodipp

  • 1 st avokado
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 tsk sambal oelek eller tabasco/hot sauce
  • 1 msk koriander finhackad
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Instruktioner
 

  • Skär halloumin på längden till stavar. Torka av med papper (annars kommer det skvätta ordentligt när du lägger dem i oljan)
  • Hetta upp oljan till ungefär 180 grader i din fritös eller stekpanna med höga kanter. Temperaturen är bra om det fräser ordentligt när du lägger i halloumin. Om du friterar i stekpanna räcker det med att du häller i olja så det täcker ungefär halva höjden av halloumistavarna när du lägger i dem i pannan. Vänd dem gärna med en "pincettång" i metall när de börjar få fin färg. De är klara när de är gyllenbruna och krispiga runt om.
  • Kärna ur avokadon och mosa den tillsammans med crème fraiche och övriga ingredienser i en skål. Smaka av med salt och peppar.
  • Dippa och njut!

Anteckning

Servera direkt. Annars blir de hårda och tråkiga.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Recept, Snacks, Tillbehör, Vegetariskt

Varm spenat- och kronärtskocksdipp

13 augusti, 2017 av Jill Wallentin Leave a Comment

Varm spenat- och kronärtskocksdipp

Jill Wallentin
När jag var på affärsresa i San Diego åt jag en riktigt god dipp med smält ost, spenat och kronärtskocka. Där serverades den med tortillachips men jag valde att göra ostchips och grönsaksstavar istället som är betydligt mer kolhydratssnåla. Perfekt som partysnacks eller plock framför tv:n. Så fort jag kom hem testade jag att göra min egen dippvariant - här kommer receptet!
Skriv ut receptet
Måltid Tilltugg
Kök Amerikanskt
Portioner 5 portioner

Ingredienser
  

  • 200 g parmesanost
  • 60 g babyspenat eller annan sort
  • 240 g kronärtkockshjärtan
  • 3 st vitlöksklyftor pressade
  • 1 dl crème fraiche
  • 150 g färskost
  • 0,5 dl majonnäs
  • 2 tsk chili justera efter smak
  • salt efter smak
  • nymalen svartpeppar efter smak

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 180 grader (varmluft).
  • Mixa samtliga ingredienser och smaka av med salt, peppar och chili.
  • Häll upp i en ugnsform och tillaga i ugnen i cirka 20 minuter.
  • Serveras förslagsvis varm tillsammans med ostchips och grönsaksstavar.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Recept, Snacks

Sötpotatis- och kålrotspommes med hot dip

14 mars, 2017 av Jill Wallentin 2 Comments

Sötpotatis- och kålrotspommes med hot dip

Jill Wallentin
Brutalt gott och enkelt att laga - det är min melodi. Här har jag blandat sötpotatis, som trots allt innehåller rätt mycket kolhydrater (ca 20% kh vilket är mer än vanlig potatis fast den har lägre GI), med den betydligt mer kolhydratsnåla (6,4% kh) kålroten. Till det mixade jag ihop en ruggigt god dip med sting i.
Skriv ut receptet
Måltid Snacks
Portioner 2 portioner

Ingredienser
  

Pommes

  • 1 st sötpotatis medelstor
  • 1 st kålrot
  • 3 msk rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • nymalen svartpeppar

Spicy Hot Dip

  • 1 st ägg
  • 2,5 dl rapsolja
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0,5 tsk ättika 24%
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1 msk jalapeños i lag
  • 0,5 tsk salt smaka av

Instruktioner
 

Pommes

  • Sätt ugnen på 185 grader (varmluft).
  • Tvätta sötpotatis och kålrot. De behöver inte skalas om man inte orkar. Mycket näring sitter nämligen i skalet. Skär dem i stavar.
  • Sprid ut dem på en ugnsplåt. Blanda med olja och kryddor. Tillaga i ugn i cirka 40 minuter eller tills de blivit mjuka och fått fin färg.

Spicy Hot Dip

  • Knäck ägget i en hög mixerskål. Häll i oljan.
  • Ställ stavmixern mot botten och mixa sakta uppåt tills all olja blivit vit och fluffig majonnäs. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa igen. Smaka av med salt.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Mejerifritt, Recept, Snacks, Tillbehör, Vegetariskt

Den perfekta ostbrickan

9 februari, 2017 av Jill Wallentin Leave a Comment

Få saker är väl så uppskattat som en riktigt schysst ostbricka? Perfekt till minglet eller helgmyset med familjen. Förutom sina favoritostar så är det härligt att även fylla upp brickan med annat smått och gott. Här kommer recept och förslag på vad du kan pimpa din nyttiga och goda ostbricka med. Enjoy!

  • Glutenfria ostkex
  • Frökex
  • Ostbollar med tryffel, kalkonbacon och rosmarin
  • Någon slags marmelad, exempelvis sockerfri tranbärsmarmelad
  • Heta mikromandlar
  • Färska bär, fikon och örter
  • Smör (givetvis)
  • Oliver av olika sort
  • Cocktailtomater
  • Paprika och gurka (kan användas istället för kex)
  • Picklade grönsaker
  • Oliver
  • Och givetvis dina favoritostar. Jag är själv inget jättefan av dessertostar utan föredrar hellre några riktigt goda, krämiga och smakrika hårdostar. Mina favoriter Bondmoran och Gäsene Special kommer ifrån Gäsene mejeri.

 

 

Filed Under: Förrätt, Recept, Snabblagat, Snacks, Tillbehör

Ostbollar med tryffel, kalkonbacon och rosmarin

9 februari, 2017 av Jill Wallentin Leave a Comment

Ostbollar med tryffel, kalkonbacon och rosmarin

Jill Wallentin
De här små läckra bollarna är fantastiskt goda och passar perfekt på ostbrickan eller som en härlig aptitretare innan middagen.
Skriv ut receptet
Måltid Tilltugg
Portioner 20 stycken

Ingredienser
  

  • 200 g färskost
  • 150 g riven ost *
  • 1 tsk tryffelolja
  • 0,5 tsk nymalen svartpeppar
  • 100 g kalkonbacon
  • 1 msk smör
  • 1 msk färsk rosmarin finhackad

Instruktioner
 

  • Riv osten och blanda samman med färskost, tryffelolja och svartpeppar.
  • Rulla till små bollar och ställ in dem i kylskåpet.
  • Finhacka kalkonbacon och stek i smör tills det blivit krispigt och fått fin färg. Häll över på hushållspapper och låt det suga upp fettet.
  • Finhacka rosmarin och blanda tillsammans med kalkonbaconet.
  • Rulla ostbollarna i "kalkonströsslet" och servera.

Anteckning

* Testa gärna en av mina favoritostar, Bondmoran eller Gäsene special, från Gäsene mejeri.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Förrätt, Recept, Snacks

Glutenfria ostkex

9 februari, 2017 av Jill Wallentin Leave a Comment

Glutenfria ostkex

Jill Wallentin
 De här ostkexen blev riktigt goda och frasiga! Avnjuts bäst med smör och givetvis ännu mera ost och kanske även en klick sockerfri tranbärsmarmelad.
Skriv ut receptet
Måltid Bröd
Portioner 60 st

Ingredienser
  

  • 3 dl riven ost
  • 2 st ägg
  • 1 msk olivolja
  • 4 dl mandelmjöl
  • 0,75 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk brödkrydda
  • 2 tsk kumminfrön

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Blanda ihop den rivna osten med ägg och olivolja.
  • Tillsätt resten av ingredienserna, förutom kumminfrön, och blanda till en jämn deg.
  • Lägg över degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper på. Lägg över ett till bakplåtspapper och kavla ut degen tills den täcker hela pappret. Dra bort pappret försiktigt.
  • Strössla över kumminfrön och skär den utkavlade degen i små rutor.
  • Grädda i cirka 15 minuter eller tills kexen fått en fin gyllene färg.
  • Låt svalna på galler. Förvaras sedan torrt i rumstemperatur.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Bröd, Recept, Snabblagat, Snacks, Tillbehör

Halloumisnittar med kalkonbacon

28 maj, 2014 av Jill Wallentin Leave a Comment

jillsmat_halloumisnittar

Perfekt och enkelt snacks som avnjuts bäst vid grillen. Saganaki lämpar sig också väldigt bra till detta recept och är supergott.

…

Läs mer

Filed Under: Fågel, Förrätt, Grillat, Recept, Snabblagat, Snacks

Parmesanchips med kummin

8 november, 2012 av Jill Wallentin Leave a Comment

jillsmat_parmesanchips_med_kummin

Gott tillbehör till drinken som går att variera efter tycke och smak. Servera med en liten klick osötad fikonmarmelad om du inte är känslig för sött. Du kan variera chipsen i oändlighet genom att exempelvis byta ut kumminen mot basilika eller oregano och lägga till hackade oliver eller pinjenötter.

…

Läs mer

Filed Under: Recept, Snacks

Heta mikromandlar

15 juni, 2012 av Jill Wallentin Leave a Comment

jillsmat_micromandlar

Supersnabbt tillbehör till drinken eller som ett hälsosamt snacks framför tv:n. Variera gärna med olika smaksättningar och nötter.

…

Läs mer

Filed Under: Recept, Snacks

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa ketorecept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Har varit en foodie så länge jag kan minnas. Sedan 2009, då jag upptäckte lågkolhydratskost, kan jag njuta av fantastisk mat som jag även mår bra av.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ jillsmat på Instagram!

Följ på Instagram

Etiketter

antiinflammatoriskt asiatiskt bea buffé buljong choklad crock pot depression fettisdag föreläsningar förkylning godis Grekiskt grillat ice coffee indiskt islatte jills mat efter säsong jul kokbok kräftskiva lucia långkok margarin meze midsommar nyår nötfritt ostbricka persiskt plock påsk saft semla semlor snittar sommar student tacos texmex thai thailändskt tävling veganskt vegetariskt

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2022 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …