Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Persiska spenat och örtplättar (kuku sabzi)

3 oktober, 2015 av Jill Wallentin 1 Comment

Persiska spenat och örtplättar (kuku sabzi)

Jill Wallentin
Den här rätten heter kuku sabzi på persiska och är inte bara supergod och vegetarisk, den är även laddad med vitaminer och mineraler. Det finns säkert massvis med olika varianter på hur man tillagar dem men det här är i alla fall min variant som passar perfekt som tillbehör till kyckling och fisk eller som vegetarisk varmrätt gärna tillsammans med en god yoghurtsås.
Skriv ut receptet
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 3 st ägg ekologiska
  • 70 g vårlök
  • 65 g spenat
  • 70 g koriander färsk
  • 70 g bladpersilja
  • 50 g dill
  • 2 dl valnötter
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk salt
  • nymalen svartpeppar
  • smör att steka i

Instruktioner
 

  • Mixa samman samtliga ingredienser i en matberedare.
  • Stek smeten i rikligt med smör tills de fått färg på båda sidor. Lättast att vända blir de om de är cirka 5 cm stora.

Anteckning

Tips!  Går även att tillaga som en stor "frittata", lättast i ugnen, i 175 grader i cirka 20 minuter.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Måltid, Recept, Snabblagat, Vegetariskt

Äggröra med kallrökt lax

4 september, 2015 av Jill Wallentin Leave a Comment

Äggröra med kallrökt lax

Jill Wallentin
En god och krämig äggröra tillagad med ekologiska råvaror är alltid uppskattad. Servera den gärna tillsammans med kallrökt lax och gräslök.
Skriv ut receptet
Måltid Brunch, Frukost
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

Äggröran

  • 8 st ägg ekologiska
  • 50 g smör
  • 2 dl grädde
  • 0,75 tsk salt

Till servering

  • 1 knippe gräslök finhackad
  • 200 g kallrökt lax MSC-märkt

Instruktioner
 

  • Smält smör i en stekpanna med höga kanter. Häll i grädden.
  • Tillsätt äggen och saltet. Rör runt tills önskvärd konsistens. Godast är den enligt mig när den är lite krämig.
  • Finhacka gräslöken och servera med den kallrökta laxen.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Frukost/Brunch, Recept, Snabblagat

Kladdkaka med apelsin, chili och flingsalt

14 augusti, 2015 av Jill Wallentin 6 Comments

Sockerfri kladdkaka med apelsin, chili och flingsalt

Jill Wallentin
En fantastisk god och krämig chokladkaka med sting av chili. Servera gärna tillsammans med fluffig grädde och färska bär. Kakan serveras helst kall om den ska skäras i bitar. Varm är den även supergod men svårt att få den att hänga ihop.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 10 bitar

Ingredienser
  

  • 200 g mörk choklad helst sockerfri
  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl valfri sötning
  • 1 st apelsin rivet skal
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk flingsalt

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 180 grader.
  • Smält chokladen och smöret i en kastrull på medelhög värme. Så till så att det inte börjar koka. Ta bort från plattan och låt svalna något.
  • Vispa ihop ägg, grädde, sötning, vanilj och apelsinskal i en separat skål.
  • Häll sakta i äggblandningen i chokladen medan du vispar.
  • Häll smeten i en ugnsform, toppa med chili och flingsalt.
  • Grädda i 10 minuter eller tills kakan stabiliserat sig något, utan att den blivit för fast i konsistensen.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Efterrätter, Recept, Snabblagat, Sötsaker

Jills gumröra

22 juli, 2015 av Jill Wallentin Leave a Comment

Jills gumröra

Jill Wallentin
Här kommer en variant på gubbröra som är mejerifri och utan ansjovis. Däremot innehåller den lite kaviar för smakens skull. Kaviar innehåller som bekant socker, men ändå mindre än hälften av kolhydratmängden som 70% choklad innehåller vilket ger det lite perspektiv.
Skriv ut receptet
Måltid Tillbehör
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

Majonnäsen

  • 1 st ägg ekologiskt
  • 2 dl rapsolja
  • 1 krm ättika 24%
  • ½ st citron pressad saft
  • 0,75 tsk salt

Röran

  • 6 st ägg ekologiska
  • majonnäsen se recept ovan eller färdig
  • 2 msk dill finhackad
  • 3 tsk kaviar

Instruktioner
 

  • Koka äggen i 10 minuter. Skala och hacka i mindre bitar.
  • Gör majonnäsen genom att mixa ägg och olja i en hög mixerskål, nedifrån och upp tills vit och fluffig. Tillsätt smaksättningen.
  • Blanda samman ägg, majonnäs, dill och kaviar. Smaka av med eventuellt mer salt.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Frukost/Brunch, Mejerifritt, Påsk, Recept, Snabblagat, Tillbehör

Västerbottenostlangos

10 juni, 2015 av Jill Wallentin 5 Comments

Västerbottenostlangos

Jill Wallentin
Min svenska och glutenfria variant på langos med smak av Västerbottenost. Försvinnande goda!
Skriv ut receptet
Måltid Förrätt, Huvudrätt
Portioner 10 stycken små langos

Ingredienser
  

Langos

  • 150 g västerbottenost
  • 3 st ägg
  • 100 g Philadelphiaost
  • 1 msk fiberhusk
  • 0,5 tsk salt
  • smör eller kokosfett att steka i

Topping

  • 80 g löjrom
  • 1 st rödlök
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 knippe gräslök

Instruktioner
 

  • Mixa samman samtliga ingredienser till langossmeten. Låt svälla i cirka 5 minuter.
  • Stek dem i fett till de fått en fin färg på båda sidor. Lägg dem på ett hushållspapper när de är klara.
  • Lägg upp på serveringsfat och toppa med finhackad rödlök, gräslök, crème fraiche och löjrom.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Förrätt, Nyår, Påsk, Recept, Snabblagat

Sillbakelser med äpple och pepparrot

10 juni, 2015 av Jill Wallentin 2 Comments

jillsmat_sillbakelser

Vanlig inlagd sill innehåller över 20% socker så det är inte konstigt att det nästan smakar som godis nu när man äter socker så sällan. Här kommer en helt sockerfri sillvariant där sötman istället kommer ifrån äpple.

…

Läs mer

Filed Under: Fisk & skaldjur, Påsk, Recept, Snabblagat

Mandelpannkakor med grädde och bär

10 juni, 2015 av Jill Wallentin 3 Comments

jillsmat_mandelpannkakor

Mumsiga glutenfria pannkakor som passar utmärkt till sommarfikat tillsammans med färska bär och fluffig grädde.

…

Läs mer

Filed Under: Recept, Snabblagat, Sötsaker

Lax i ugn med smörstekt sparris och skagensås

1 juni, 2015 av Jill Wallentin Leave a Comment

jillsmat_laxskagene

Galet gott, nyttigt och mättande. Passa på att njuta av den svenska sparrisen nu när den är i säsong. Kring midsommar är sparrisens tid redan förbi.

…

Läs mer

Filed Under: Fisk & skaldjur, Måltid, Recept, Snabblagat, Tillbehör

Kycklingburgare med cheddar och Green and Garlic-dressing

17 maj, 2015 av Jill Wallentin 3 Comments

Kycklingburgare med ost och green and garlic-dressing

Jill Wallentin
Löjligt goda kycklingburgare med cheddarost och örter. Då osten smälter i stekpannan så blir ytan sådär härligt krispig och god. Servera gärna tillsammans med dina favorittillbehör och min variant av Green and Garlic-dressing.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Portioner 8 stycken burgare

Ingredienser
  

Kycklingburgarna

  • 800 g kycklingfärs
  • 150 g cheddarost riven
  • 3 msk blandade örter (jag använde blandade frysta)
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk nymalen svartpeppar

Green and Garlic-dressing

  • 1 st ägg
  • 2 dl rapsolja
  • 2 tsk pressad citron
  • 2 krm ättika 24%
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 knippe basilika färsk
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • salt smaka av

Instruktioner
 

Kycklingburgarna

  • Blanda samman samtliga ingredienser till kycklingburgarna.
  • Forma dem till burgare och stek dem i olja eller kokosfett tills de fått fin färg och är tillagade helt igenom.

Dressingen

  • Knäck ägget i en hög mixerskål. Häll i oljan. Mixa med stavmixer nerifrån och upp tills vitt och fluffigt. Tillsätt sedan smaksättningarna. Mixa igen och smaka av med salt.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Fågel, Måltid, Recept, Snabblagat, Tillbehör

Panerad torsk med råkostsallad och picklad gurkdressing

5 maj, 2015 av Jill Wallentin 1 Comment

jillsmat_paneradtorsk_gurkmajo

Fantastiskt god och snabblagad maträtt som givetvis även är packad med både nyttigheter och smak. Tänk på att välja en MSC-märkt fisk för ett hållbart fiske.

…

Läs mer

Filed Under: Fisk & skaldjur, Måltid, Recept, Snabblagat, Tillbehör

  • « Previous Page
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • …
  • 10
  • Next Page »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ Jillsmat på Instagram!

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …