Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Sockerfria kokostoppar

27 augusti, 2017 av Jill Wallentin Leave a Comment

Sockerfria kokostoppar

Jill Wallentin
En glutenfri fikaklassiker som i det här receptet även är fri från socker. Lika lätta att göra som att äta. Goda med mörk choklad men det är absolut inte nödvändigt - de är riktigt smarriga ändå.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 20 stycken

Ingredienser
  

  • 75 g smör halvsmält
  • 2 st ägg
  • 2 msk valfri sötning (exempelvis xylitol, stevia eller erytritol)
  • 1 krm vaniljpulver
  • 4 dl kokosflingor
  • 50 g mörk choklad sockerfri, smält
  • 2 tsk kokosolja

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Vispa ihop smör med ägg, sötning och vanilj.
  • Blanda i kokosflingorna och låt smeten stå och svälla i några minuter.
  • Forma till små toppiga kokosberg på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Grädda i cirka 7-10 minuter eller tills de fått lite färg. Låt svalna.
  • Smält chokladen och kokosoljan försiktigt i mikrovågsugn eller i vattenbad.
  • Doppa kokostopparna i chokladen och ställ tillbaka dem på bakplåtspappret. Ringla eventuellt över resten av den smälta chokladen. Ställ in kokostopparna i kylen tills chokladen stelnat. Servera och njut!
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Recept, Småkakor, Sötsaker

Safarigryta

19 augusti, 2017 av Jill Wallentin 6 Comments

Safarigryta

Jill Wallentin
Min variant av mammas gamla klassiker från min barndom, safaripanna som hon kallade den. En riktig smaksensation! Jag är tacksam över att vi i princip aldrig åt klassisk husmanskost när jag växte upp. Min mamma gillade att testa nya rätter stup i kvarten (min bror var dock inte lika förtjust), precis som jag. Äpplet faller inte långt från päronträdet…
Hon brukade servera grytan med ris, mangochutney och russin men det valde jag att hoppa över. Använde istället lite mango för extra sötma men det kan man ju helt klart hoppa över om man vill. Jag serverade grytan tillsammans med flätost (moushallal), men hade nog föredragit blomkålsris men hade ingen blomkål hemma.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Kök Afrikanskt
Portioner 5 portioner

Ingredienser
  

Grytan

  • 1 kg kycklinglårfilé
  • 2 st gul lök
  • 400 g passerade tomater
  • 0,5 dl kokosolja
  • 1 msk sojasås
  • 1 msk curry
  • 0,5 msk oregano
  • 2 tsk nejlika malen
  • 2 tsk kryddpeppar malen
  • 0,5 tsk salt smaka av i slutet
  • 150 g haricots verts

Tillbehör

  • 0,5 dl kokosflingor
  • 1 dl rostade mandlar
  • 2 dl crème fraiche
  • färsk koriander

Mangosalsa

  • 2 dl mango går bra med tinad fryst
  • 1 knippe färsk koriander
  • 1 tsk chiliflakes
  • salt
  • peppar

Instruktioner
 

  • Skala och skär löken i klyftor. Lägg dem i grytan tillsammans med resten av ingredienserna (förutom haricot verts som du lägger i strax före servering). Blanda ihop. Jag tillagade min i slow cooker (crock-pot) på "high" i ca 4 timmar. Annars går det bra att använda en vanlig gryta med lock som du låter puttra i någon timme tills köttet är så mört att det börjar falla sönder.
  • Blanda ihop mango med hackad koriander och kryddor.
  • Servera grytan tillsammans med tillbehören och kanske även blomkålsris eller en god sallad.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Fågel, Måltid, Recept

Taco Meatza

19 augusti, 2017 av Jill Wallentin Leave a Comment

Taco Meatza

Jill Wallentin
Vad gör man om man inte riktigt kan bestämma sig för om man är mest sugen på pizza eller tacos? Jo man gör en taco meatza såklart! Fattar inte att det tog så lång tid innan jag knåpade ihop detta gastronomiska mästerverk.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Kök Tex-Mex
Portioner 3 portioner

Ingredienser
  

Botten

  • 500 g kalkonfärs eller annan valfri färs
  • 1 st ägg
  • 1 msk tacokrydda sockerfri
  • 0,75 tsk salt (om det inte finns i tacokryddan)

Topping i ugnen

  • 2,5 dl salsasås
  • 200 g ost riven
  • 0,5 dl jalapeños skivade

Topping vid servering

  • 2 st avokado
  • 1 st rödlök skivad
  • 1 knippe färsk koriander
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 st lime
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar
  • chiliflakes

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 200 grader (varmluft)
  • Rör ihop färsen med ägg och kryddor.
  • Bred ut färsen till tunna platta cirklar på bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Tillaga i 10 minuter i ugnen.
  • Ta ut bottnarna och toppa med salsasås, ost och jalapeños. Grädda i ytterligare 10-15 minuter eller tills osten smält och fått lite färg.
  • Skär löken och avokadon i skivor som du lägger på pizzorna. Toppa med koriander, lime och kryddor. Njut!

Anteckning

Tips! Gör gärna din egen tacokrydda utan socker och tillsatser. Här hittar du mitt recept >>.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Fågel, Måltid, Recept

Varm spenat- och kronärtskocksdipp

13 augusti, 2017 av Jill Wallentin Leave a Comment

Varm spenat- och kronärtskocksdipp

Jill Wallentin
När jag var på affärsresa i San Diego åt jag en riktigt god dipp med smält ost, spenat och kronärtskocka. Där serverades den med tortillachips men jag valde att göra ostchips och grönsaksstavar istället som är betydligt mer kolhydratssnåla. Perfekt som partysnacks eller plock framför tv:n. Så fort jag kom hem testade jag att göra min egen dippvariant - här kommer receptet!
Skriv ut receptet
Måltid Tilltugg
Kök Amerikanskt
Portioner 5 portioner

Ingredienser
  

  • 200 g parmesanost
  • 60 g babyspenat eller annan sort
  • 240 g kronärtkockshjärtan
  • 3 st vitlöksklyftor pressade
  • 1 dl crème fraiche
  • 150 g färskost
  • 0,5 dl majonnäs
  • 2 tsk chili justera efter smak
  • salt efter smak
  • nymalen svartpeppar efter smak

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 180 grader (varmluft).
  • Mixa samtliga ingredienser och smaka av med salt, peppar och chili.
  • Häll upp i en ugnsform och tillaga i ugnen i cirka 20 minuter.
  • Serveras förslagsvis varm tillsammans med ostchips och grönsaksstavar.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Recept, Snacks

Mejerifri bountyglass

18 juni, 2017 av Jill Wallentin Leave a Comment

Mejerifri bountyglass

Jill Wallentin
En superkrämig kokosglass med choklad som smakar Bounty. Eftersom kokos är ganska sött i sig så behövs det knappt någon sötning. Använd annars den sorts sötning som du föredrar. Jag använde lite fibersirap och xylitol.
Skriv ut receptet
Måltid Efterrätt
Portioner 2 portioner

Ingredienser
  

Kokosglassen

  • 4 dl kokosgrädde eller extra krämig kokosmjölk
  • 3 st äggulor
  • 2 msk fibersirap eller annan valfri sötning
  • 1 msk xylitol eller annan valfri sötning
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 nypa salt
  • 2 dl kokosflingor

Choklad

  • 50 g mörk sockerfri choklad (minst 70% kakao)
  • 1 msk kokosfett

Instruktioner
 

  • Koka upp kokosgrädden i en kastrull och låt småkoka under omröring i cirka 5 minuter.
  • Vispa ihop äggulor, sötning, vaniljpulver och salt.
  • Ta bort kastrullen från värmen. Häll i äggblandningen i kokosmjölken och vispa ihop. Ställ tillbaka kastrullen på medelhög värme. Vispa under omröring tills krämigt.
  • Tillsätt kokosflingorna och låt glassmeten svalna. Ställ sedan in i kylskåpet tills helt kall. Häll då ner smeten i glassmaskin eller ställ in i frysen och rör runt då och då tills önskvärd konsistens.
  • Smält chokladen och blanda med kokosfettet. Häll över glassen vid servering och toppa gärna med färska bär och kokosflingor.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Efterrätter, Glass, Recept, Sötsaker

LCHF-gräddglass

17 juni, 2017 av Jill Wallentin 2 Comments

LCHF-gräddglass

Jill Wallentin
En underbart god och sockerfri gräddglass med enbart fyra ingredienser - precis så som det alltid borde vara. God som den är med enbart äkta vanilj men går ju givetvis att smaksätta med det som du tycker om allra bäst.
Skriv ut receptet
Måltid Efterrätt
Portioner 2 portioner

Ingredienser
  

  • 3 st äggulor
  • 2 msk valfri sötning (jag använde xylitol)
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 st vaniljstång

Instruktioner
 

  • Separera äggen och vispa ihop äggulor med sötning tills lite fluffigt.
  • Koka upp grädden tillsammans med en delad och urskrapad vaniljstång och låt koka i några minuter tills grädden tjocknat något.
  • Sänk värmen och häll i äggulorna med sötningen i den varma grädden. Vispa ihop och låt koka på ganska låg värme under omröring tills den blivit krämig.
  • Låt svalna och ställ in i kylskåpet tills helt kall.
  • Häll över smeten i en glassmaskin eller lägg in i frysen och rör om då och då tills önskvärd konsistens.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Efterrätter, Glass, Recept, Sötsaker

Rabarberkompott med jordgubb & chia

28 maj, 2017 av Jill Wallentin 8 Comments

Rabarberkompott med jordgubb & chia

Jill Wallentin
Somrigare än så här blir det knappast! Krämig rabarberkompott med smak av vanilj, kola och jordgubb. Chiafröna gör krämen lite fastare i konsistensen samtidigt som den blir lite matigare. Med en klick lättvispad grädde på toppen är det en riktig sommardröm.
Rabarber är ju så surt att viss sötning behövs. Men om du hittat riktigt söta jordgubbar behövs det knappt. Smaka av och söta efter dina egna preferenser.
Skriv ut receptet
Måltid Efterrätt
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 300 g rabarber skalade och hackade
  • 0,5 dl valfri sötning (jag sötade med xylitol)
  • 50 g smör
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 msk chiafrön
  • 150 g jordgubbar

Instruktioner
 

  • Skala och hacka rabarbern. Lägg smöret i en kastrull tillsammans med sötning och vanilj tills det blir kolafärgat. Tillsätt rabarbern och chiafrön.
  • Låt puttra under omröring tills rabarbern blivit mjuk.
  • Skär jordgubbarna i mindre bitar och lägg dem i kastrullen. Låt puttra i ytterligare en minut. Låt svalna.
  • Servera krämen ljummen eller kall tillsammans med lättvispad grädde.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Efterrätter, Recept, Sötsaker

Rödspätta med dill och kaviar

28 maj, 2017 av Jill Wallentin 4 Comments

Rödspätta med dill och kaviar

Jill Wallentin
En fantastiskt god och lättlagad fiskrätt som fick oss båda att verkligen skrapa tallrikarna och formen rena från den goda såsen. Kaviar innehåller visserligen lite socker (mängden varierar mellan olika märken men innehåller ändå mindre kolhydrater än exempelvis mörk choklad). Men som smaksättning fungerar den utmärkt då den ger en god, fyllig och lite rökig smak.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 800 g rödspättafiléer
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk kaviar
  • 1 dl färsk dill hackad
  • 2 st salladslök
  • 1,5 dl grädde
  • 120 g körsbärstomater
  • 0,5 tsk salt smaka av
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 150 g ost riven

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 175 grader (varmluft)
  • Rör ihop crème fraiche med finhackad dill och salladslök, kaviar och kryddor.
  • Lägg en liten klick av blandningen i varje spättafilé, rulla ihop och lägg i en ugnsform.
  • Häll över grädden, delade körsbärstomater och toppa med den rivna osten.
  • Ställ in i ugnen och tillaga i 30 minuter tills osten fått en fin färg.
  • Servera gärna tillsammans med en god sallad eller kokad blomkål.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Fisk & skaldjur, Måltid, Recept

Smörig currysås på 3 minuter

14 maj, 2017 av Jill Wallentin 1 Comment

Smörig currysås på 3 minuter

Jill Wallentin
Genom att använda en mix av smält smör och olja i såsen minskar man mängden omega-6 men behåller ändå oljans egenskaper som gör att såsen inte blir stenhård i kylen. Dessutom blir ju alltid godare med smör eller hur? Curry är en av mina favoritkryddor men såsen går givetvis att varieras med vilken smaksättning som helst.
Skriv ut receptet
Måltid Sås
Portioner 3 portioner

Ingredienser
  

  • 1 st ägg
  • 1,5 dl neutral olja
  • 100 g smör smält
  • 0,5 msk curry
  • 1 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk salt
  • nymalen svartpeppar

Instruktioner
 

  • Knäck ägget i en hög mixerskål och häll i oljan.
  • Ställ stavmixern mot botten och mixa tills oljan och äggen blivit vitt och fluffigt. Mixa sedan sakta uppåt tills allt fått samma konsistens. Häll i det smälta smöret och fortsätt mixa på samma sätt.
  • Tillsätt kryddor och smaka av med eventuellt mer salt, curry eller chili.

Anteckning

Tips! Om såsen mot förmodan råkar skära sig, dvs den blir aldrig tjock. Knäck ett till ägg i en annan mixerskål och häll sakta över smör- och oljeblandningen medan du mixar så ska problemet vara löst.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Recept, Tillbehör

Low-carbonara

23 april, 2017 av Jill Wallentin Leave a Comment

Low-Carbonara

Jill Wallentin
En betydligt mer hälsosam variant av den annars kolhydratsladdade pastarätten som verkligen ger skäl för sitt namn CARBonara. Här med näringsrik blomkål, knaperstekt kycklingbacon, champinjoner och parmesan. Toppa gärna med det klassiska ägget också om du gillar det.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Kök Italienskt
Portioner 2 portioner

Ingredienser
  

Blomkålen

  • 1 st blomkålshuvud
  • 50 g smör
  • 2 dl grädde
  • 1 dl parmesan riven
  • 1 tsk salt

Topping

  • 100 g kycklingbacon , eller annan valfri bacon
  • 150 g champinjoner
  • 30 g smör att steka i
  • 1 dl parmesan riven
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • färsk basilika

Instruktioner
 

  • Skär blomkålen i mindre bitar, även stjälkarna.
  • Koka i vatten tills den börjar bli mjuk, ca 15 minuter.
  • Skär bacon och champinjoner i mindre bitar och stek dem i smör tills de fått fin färg. Krydda.
  • När blomkålen kokat klart, häll av vattnet och låt de ånga av. Ställ tillbaka kastrullen på plattan med blomkålen och tillsätt smör, grädde och salt. Låt koka på medelhög värme tills såsen blivit krämig. Tillsätt 1 dl av parmesanen och blanda.
  • Lägg upp den krämiga blomkålen i djupa tallrikar och toppa med baconblandningen och extra parmesan vid servering. Krydda också gärna med nymald svartpeppar och en kvist färsk basilika för en extra färgklick.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Fågel, Måltid, Recept

  • « Previous Page
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • …
  • 30
  • Next Page »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa ketorecept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Har varit en foodie så länge jag kan minnas. Sedan 2009, då jag upptäckte lågkolhydratskost, kan jag njuta av fantastisk mat som jag även mår bra av.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ jillsmat på Instagram!

Följ på Instagram

Etiketter

antiinflammatoriskt asiatiskt bea buffé buljong choklad crock pot depression fettisdag föreläsningar förkylning godis Grekiskt grillat ice coffee indiskt islatte jills mat efter säsong jul kokbok kräftskiva lucia långkok margarin meze midsommar nyår nötfritt ostbricka persiskt plock påsk saft semla semlor snittar sommar student tacos texmex thai thailändskt tävling veganskt vegetariskt

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2022 jillsmat.se