Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Chili con carne

18 november, 2014 av Jill Wallentin 2 Comments

jillsmat_chiliconcarne

Här är mitt recept på chili con carne med kycklingfärs. Servera gärna på en bädd av babyspenat, körsbärstomater och salladslök toppat med en klick crème fraiche om du tål mejerier.

Svarta bönor innehåller cirka 19% kolhydrater och är kanske inget man äter varje dag men jag tycker att det är gott och mättande att äta då och då, speciellt så här i en kryddig gryta.

Chili con carne

Jill Wallentin
Skriv ut receptet
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 20 g smör eller kokosfett
  • 1 st rödlök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 500 g kycklingfärs
  • 1 tsk salt
  • 1 msk chilipulver av valfri styrka
  • ½ tsk liquid smoke
  • 2 krm svartpeppar
  • 200 g svarta bönor helst ekologiska från tetra
  • 400 g passerade tomater

Instruktioner
 

  • Tärna löken och stek i smör tillsammans med pressad vitlök och chili. Lägg i kycklingfärsen i stekpannan, krydda. Stek tills färsen fått lite färg.
  • Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra under lock i cirka 10 minuter. Smaka av med eventuellt mer salt, chili och liquid smoke.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Fågel, Måltid, Mejerifritt, Recept, Snabblagat

Panerad kycklingfilé med surkål och vitlökssmör

15 augusti, 2014 av Jill Wallentin 1 Comment

jillsmat_paneradkycklingfile_surkal_vitlökssmor

En fantastisk god rätt som passar såväl till vardag som fest. Om ni aldrig testat surkål förut så är det verkligen dags nu!

Surkål har en syrlig smak och är det perfekta tillbehöret till kött och kryddiga korvar. Dessutom är det bland det nyttigaste som man kan äta då det innehåller probiotika som skapar en harmonisk miljö för våra snälla tarmbakterier och hjälper även kroppen att ta upp viktiga vitaminer och mineraler.

Recept på hur du gör egna syrade grönsaker hittar du i min kokbok, Jills mat efter säsong, eller så köper du färdig. Billigt som attans är det också. Perfekt att ha hemma i kylen så man alltid har ett nyttigt tillbehör redo….

Läs mer

Filed Under: Fågel, Måltid, Mejerifritt, Recept, Snabblagat

Thailändsk pumpasoppa med friterad vitlök

8 augusti, 2014 av Jill Wallentin Leave a Comment

jillsmat_thai_pumpasoppa

Här får ni ett recept på en underbart god och krämig pumpasoppa med härliga smaker från det thailändska köket. För er som är noga med kolhydraterna, tänk på att olika sorters pumpor innehåller olika mycket kolhydrater.

En butternut squash (visserligen ingen riktig pumpa men ändå) innehåller närmare 10 % kolhydrater medan de flesta andra pumpor ligger närmare 4 %. Så välj den sort som passar dina preferenser och smaklökar bäst helt enkelt….

Läs mer

Filed Under: Förrätt, Måltid, Mejerifritt, Recept, Snabblagat, Vegetariskt

Kalkonfrikadeller i kryddig tomatsås med tapenade

6 augusti, 2014 av Jill Wallentin Leave a Comment

jillsmat_kalkonfrikadeller_i_kryddig_tomatsas

Jag brukar inte vara så tänd på tomatbaserade såser om jag ska vara ärlig. Är ju som ni säkert vet en sucker för gräddiga såser men MEN denna blev verkligen supergod och smakrik! Tapenaden i såsen blev verkligen pricken över i.

…

Läs mer

Filed Under: Fågel, Måltid, Mejerifritt, Recept, Tillbehör

Chiapudding/gröt med olika smaker och toppingar

1 augusti, 2014 av Jill Wallentin 17 Comments

jillsmat_chiapudding

Ja, jag är ju inte först på bollen med att göra pudding/gröt av chiafrön. Men nu har jag äntligen testat och blev positivt överraskad över denna hälsobomb!

…

Läs mer

Filed Under: Efterrätter, Frukost/Brunch, Mejerifritt, Recept, Sötsaker

Hollandaise eller bearnaisesås på 3 min

29 juli, 2014 av Jill Wallentin 23 Comments

Hollandaise eller bearnaise på 3 min

Jill Wallentin
Vem har sagt att det behöver vara svårt att göra så kallade emulsionssåser som exempelvis bearnaise och hollandaisesås? Denna hollandaise gör du på tre minuter och kräver varken termometer eller nervöst vispande.
Kockarna sätter nog i halsen både över att såserna mixas istället för "piskas" och även att jag valt att tillsätta olja. Men faktum är att smaken, enligt mig, är minst lika god och fördelen med att tillsätta olja är att såserna inte blir stenhårda om man förvarar dem i kylen utan förblir blir krämiga men lite fastare i konsistensen. Bearnaisesåsen på bilden smaksatte jag även med chili.
Skriv ut receptet
Måltid Sås
Kök Franskt
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

Basen

  • 1 st ägg helt
  • 150 g smör
  • 1 dl rapsolja tillsätt mer för tjockare konsistens
  • salt

Bearnaise

  • 1 st schalottenlök
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 dl vatten
  • 2 tsk dragon

Hollandaise

  • 1 msk citronsaft

Instruktioner
 

  • Knäck ägget i en hög och smal mixerskål (helst inte större diameter än 9 cm).
  • Smält smöret.
  • Ställ mixern i botten på den höga behållaren med ägget i och häll sakta i smöret samtidigt som du mixar nerifrån och upp. Tänk att det understa lagret ska hinna bli vitt och krämigt innan du tar upp mixern. Tillsätt sedan oljan på samma sätt.
  • Om du gör bearnaise: Finhacka schalottenlöken och koka den tillsammans med vatten, vinäger och dragon tills vätskan halverats. Ta bort kastrullen från värmen. Sila bort löken eller blanda i allt och mixa slätt för extra smak.
  • Tillsätt sedan antingen citronsaft eller "dragonlagen" om bearnaisesås. Smaka av med salt och eventuellt mer syra.

Anteckning

TIPS! Det finns inlagd dragon i vinäger på burk från exempelvis Risberg import (eller gör egen). Ta ca 3/4 msk med dragon och 1 tsk vinäger och mixa = klart! Tillsätt gärna lite vitlökspulver för extra smak.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Mejerifritt, Recept, Snabblagat, Tillbehör

Japanlax med wasabiaioli

23 juli, 2014 av Jill Wallentin 5 Comments

jillsmat_japanlax_med_wasabiaioli

Lax i ugn med smaker från det Japanska köket. Wasabiaiolin gör du lätt som en plätt med stavmixern. Servera gärna med ruccola eller stekt kål med sesamolja.

…

Läs mer

Filed Under: Fisk & skaldjur, Måltid, Mejerifritt, Recept, Snabblagat

Asiatiska köttbullar med wasabikålsallad

6 juni, 2014 av Jill Wallentin Leave a Comment

Jillsmat_Picknick_asiatiska_kottbullar_webb

En explosion av smaker och härliga färger bjuder jag på i dessa recept. Passar perfekt att ta med på utflykten då det även fungerar att äta kallt.

…

Läs mer

Filed Under: Fågel, Måltid, Mejerifritt, Recept, Tillbehör

Fänkålssallad med apelsin och tomat

28 maj, 2014 av Jill Wallentin Leave a Comment

jillsmat_fankalssallad

En riktigt god och fräsch sallad som passar utmärkt till grillat. Extra gott till fisk och kyckling. Lägg till fetaost för en matigare rätt.

…

Läs mer

Filed Under: Mejerifritt, Recept, Snabblagat, Tillbehör, Vegetariskt

Heta drumsticks till grillen

27 maj, 2014 av Jill Wallentin Leave a Comment

jillsmat_heta_drumsticks

Riktigt smaskiga ”finger licking good” kycklingben som får sin goda och rökiga smak från grillen. Sätt gärna aluminiumfolie längst ner på benen (på kycklingen alltså) så undviker ni att kladda ner er.

Heta drumsticks till grillen

Jill Wallentin
Skriv ut receptet
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 900 g kycklingben
  • 2 msk Soya
  • 2 st pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk sambal oelek
  • 1 msk riven ingefära
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 15 st kryddpepparkorn (ca 1 tsk mald)
  • 2 tsk honung (kan uteslutas)

Instruktioner
 

  • Blanda samtliga ingredienser till marinaden i en påse. Lägg i kycklingbenen och blanda. Låt smakerna dra till sig i minst 1 timme i kylen före grillning.
  • Grilla sedan tills köttet blivit ordentligt tillagat och fått en fin färg.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Fågel, Grillat, Måltid, Mejerifritt, Recept

  • « Previous Page
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Next Page »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ Jillsmat på Instagram!

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …