Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Saffranslax med ugnsrostade rotfrukter och chiliaioli

23 november, 2014 av Jill Wallentin 2 kommentarer

Saffranslax med ugnsrostade rotfrukter och chiliaioli

Jill Wallentin
Här kommer ett supergott recept som passar utmärkt när man är många. Saffran är ju gott året runt men passar kanske som allra bäst runt juletid. Jag valde att ugnsrosta olika rotfrukter men välj andra grönsaker om ni är striktare med kolhydratintaget.
Skriv ut receptet
Måltid Buffé, Huvudrätt
Kök Svenskt
Portioner 10 portioner (beroende på laxens storlek)

Ingredienser
  

  • 1 st laxsida ca 2 kg
  • 300 g färskost
  • 1 st apelsin rivet skal
  • 0,5 g saffran
  • 1 tsk chili ta mer om ni gillar starkt
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 dl valnötter
  • 1 knippe färsk persilja

Ugnsrostade grönsaker (valfri mängd)

  • rödbetor
  • rotselleri
  • sötpotatis
  • kålrot
  • vitlök
  • rapsolja eller kokosfett
  • salt
  • peppar
  • timjan

Chiliaioli

  • 1 st ägg
  • 2 dl rapsolja kylskåpskall
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0,5 st citron saften
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk chili

Instruktioner
 

Saffranslax

  • Ställ in ugnen på 175 grader.
  • Blanda samman ingredienserna till färskoströran (förutom persiljan) och bred ut den över laxen. Toppa eventuellt med extra chili.
  • Tillaga i cirka 20 minuter i ugnen eller tills laxen känns fast och inte är mörkrosa i köttet längre.
  • Finhacka persiljan och strössla den över laxen före servering.

Ugnsrostade rotfrukter

  • Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Krydda och blanda med valfritt fett.
  • Tillaga i 40 minuter i 175 grader, tills rotfrukterna blivit mjuka.

Chiliaioli

  • Knäck ett ägg i en hög skål typ litermått. Häll i oljan och ställ stavmixern mot botten och mixa sedan nedifrån och upp tills olja och ägg blandats samman och blivit till en majonnäs.
  • Pressa i vitlök, citronsaft och krydda.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fisk & skaldjur, Jul, Måltid, Recept

Chokladtryfflar i olika smaker

19 december, 2013 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_sockerfritt_julgodis

Till julen är det extra svårt att stå emot alla söta-frestelser. Här kommer några läckerbitar som är utan vanligt socker. Går att variera efter tycke och smak i det oändliga.

…

Läs mer

Arkiverad under: Godis, Jul, Recept, Sötsaker

Sockerfri glögg med granatäpple

19 november, 2013 av Jill Wallentin 4 kommentarer

jillsmat_granatglogg

Få saker sätter igång julkänslorna så starkt som doften av julens kryddor. Här får du mitt recept på en lite annorlunda glögg med granatäppel­juice.

…

Läs mer

Arkiverad under: Dryck, Jul, Recept

Turbogröt med ägg och kanel

2 oktober, 2013 av Jill Wallentin 1 kommentar

jillsmat_turbogrot

Detta kan ju vara det lättaste receptet någonsin. Låter kanske inte så sexigt med gröt gjord av ägg, men det är riktigt gott och näringsrikt och mättande också för den delen. Servera med kanel och eventuellt extra sötning.

…

Läs mer

Arkiverad under: Frukost/Brunch, Jul, Recept, Snabblagat, Sötsaker, Vegetariskt

Djävulsägg – heta ägghalvor

20 mars, 2013 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_djavulsagg

Dessa ägg, även kallade Deviled eggs,  är försvinnande goda och fina att se på. De går att variera i det oändliga. Varför inte byta ut senap och kryddor mot kallrökt lax och pepparrot eller kaviar och dill?

…

Läs mer

Arkiverad under: Jul, Mejerifritt, Påsk, Recept, Snabblagat, Vegetariskt

Ört och citronsill

20 mars, 2013 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_ortochcitonsill

Det här är en av mina absoluta favoritsillar. Själva såsen i sig är supergod att använda till fisk av alla de slag.

…

Läs mer

Arkiverad under: Fisk & skaldjur, Jul, Påsk, Recept, Snabblagat

Jills goda apelsinkaka med mascarponefluff

7 mars, 2013 av Jill Wallentin 5 kommentarer

jillsmat_apelsinkaka

I Spanien är det tydligen vanligt att man använder sig utav hela apelsiner när man bakar. Tyckte att detta lät väldigt intressant så jag gjorde ett försök och det blev fantastiskt gott!

…

Läs mer

Arkiverad under: Jul, Mjuka kakor, Påsk, Recept, Sötsaker

Laxfjäril med stuvad grönkål

19 december, 2012 av Jill Wallentin 2 kommentarer

jillsmat_lax_med_gronkal

Det känns som att grönkål är en relativt bortglömd grönsak för många, som oftast enbart används som dekoration runt julskinkan vid jul. Grönkålen är inte bara god att tillaga utan innehåller även mycket järn, C-vitamin och A-vitamin.

…

Läs mer

Arkiverad under: Fisk & skaldjur, Jul, Måltid, Recept, Snabblagat, Tillbehör

Barnsligt goda pepparkaksbollar

10 december, 2012 av Jill Wallentin 1 kommentar

jillsmat_pepparkaksbollar

Barnsligt goda läckerbitar med smak av pepparkaksdeg och knapriga rostade mandlar. Perfekt att bjuda på till advent. 

…

Läs mer

Arkiverad under: Godis, Jul, Recept, Snabblagat, Sötsaker

Schackrutor med arrak och mandelmassa

10 december, 2012 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_schackrutor

Nu behöver du inte sitta och titta på  när omgivningen sitter och mumsar på sitt kolhydratsstinna julgodis. Gör ditt eget julsnask, utan onödiga kolhydrater och tillsatser. Dessa snygga schackrutor är försvinnande goda.

…

Läs mer

Arkiverad under: Godis, Jul, Påsk, Recept, Snabblagat, Sötsaker

  • « Föregående sida
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nästa sida »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ mig på Instagram

  • DRAGON- & DOFTANDE KYCKLINGSOPPA MED KYCKLINGCHIPS En riktigt god och krämig kycklingsoppa . Sladdrigt kycklingskinn är ju blä men krispigt
  • JILLS HÄLSOSAMMA BUDGETTIPS DEL 1 - FYNDA! Har du fått en chock när du tittat på matkvittot nyligen? Kanske har
  • ‍ RECEPT: GODASTE CHILIGRYTAN ️ En otroligt god och mustig gryta som bäst serveras med en fräsch och syrlig sallad
  • SCRAMBLED EGGS BOWL En av mina favoritfrukostar på helgen. Enkelt, gott, nyttigt och mättande Jag gillar en riktigt krämig äggröra.
  • Hoppas ni också fått sätta tänderna i något extra smaskigt idag ❤️ Den som sa att man inte ska leka
  • HAR DU KOLL PÅ DITT FILTER? Under nästan ett års tid har vi haft problem med vår torktumlare. Det tog
  • The last sunset dinner at one of our new favorite hotels - @elixirkohyaoyai Time flies when having fun ❤️ #travelgram
  • Isn’t it amazing that you can switch from to in 12 hours? ✈️ I’ve been longing for this for the
  • From beach pool villa to hill pool villa . Both super cozy in different ways @elixirkohyaoyai #thailand #thailandhotel #beautifuldestinations #vacay
  • I’ve been to Thailand many times before but never even heard of the island Koh Yao Yai . It’s situated
  • Nothing beats traveling to a warm and sunny place like Thailand in the middle of Swedish winter @elixirkohyaoyai #thailand #vacay
  • Hotellfrulle Brukar inte äta frukost hemma men är man på semester är det ju helt klart en av höjdpunkterna I
  • Wow. I’ve got a crush on @elixirkohyaoyai I loooove outdoor bathrooms! And this one is so cozy #thailand #thailandhotel #islandvibes
  • A sneak peek of our new hotel in Thailand Koh Yao Yai - @elixirkohyaoyai We have arrived in paradise #hiddengem
  • ÄR VIKTEN VIKTIG? ⚖️ Om du exempelvis ska tävla i MMA eller checka in dig själv som bagage på flyget
  • SNABBLAGAD PROTEINMAXAD MINESTRONESOPPA Fick cravings för minestronesoppa häromdagen. Har nog inte ätit det sedan jag gick i skolan. Rätt blaskig
  • ‍♀️ Det var verkligen på tiden som mitt hår fick lite TLC av bästa @byluttu på @hairochnusthlm ❤️. Sedan jag
  • FÖR EVIGT TJOCKAST I KLASSEN? Bestämde mig för att åka till simhallen igår för att variera träningen lite. Har nog
  • ☔️ En regnig dag som denna krävde en värmande gryta . Det blev en variant av kalops, upphottad med en
  • 2022, ännu ett år som switchat förbi i ultrarapid . Året då covid-kaoset byttes ut av andra galenskaper runt om

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …