Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Glutenfritt LCHF-julbröd

15 december, 2019 av Jill Wallentin 14 Comments

Mejerifritt formbröd

Jill Wallentin
Ett fantastiskt gott och saftigt bröd som påminner om julvört fast utan varken mjöl eller vanlig sirap. Otroligt gott tillsammans med smör, kalkonskinka och en klick senap. Jag gräddade dem i miniformar men det går givetvis lika bra att baka dem i en vanlig brödform.
Skriv ut receptet
Måltid Bröd
Portioner 1 bröd

Ingredienser
  

  • 5 st ägg ekologiska
  • 50 g smör , smält
  • 1 msk fibersirap gold
  • 1 dl sockerfri julmust
  • 3 dl mandelmjöl eller en något mindre mängd av sesam- eller kokosmjöl om nötfritt.
  • 1,5 dl linfrön
  • 0,5 dl pumpafrön
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk himalaya salt
  • 0.5 tsk ingefära
  • 0.5 tsk nejlika

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 180 grader.
  • Vispa ihop äggen tillsammans med det smälta smöret, fibersirap och julmust.
  • Blanda ihop de torra ingredienserna i en annan skål och vispa sedan snabbt ihop med äggblandningen. Låt stå och svälla i några minuter.
  • Bred ut degen i en formbrödform, gärna med bakplåtspapper i så blir det superlätt att ta upp det när det är klart.
  • Grädda i ugnen i cirka 40 minuter eller till färdiggräddat.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Bröd, Jul, Recept

Kolasnittar med ingefära och mandel

11 december, 2016 av Jill Wallentin 8 Comments

Kolasnittar med ingefära och mandel

Jill Wallentin
Farligt goda kakor med smak av kola och ingefära. Krispigheten och kolasmaken kommer från fibersirap gold som påminner om sirap i smaken. Den innehåller dessvärre en liten mängd malt som kan påverka blodsockret samt innehåller även lite gluten. Om man är känslig kan man istället använda den genomskinliga fibersirapen utan malt.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 50 st

Ingredienser
  

  • 50 g smör
  • 1 st ägg
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1,5 tsk ingefära
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 krm salt
  • 1 dl xylitol/björksocker eller annan valfri sötning
  • 1 dl fibersirap gold
  • 3 dl mandelmjöl
  • 3 dl mandelspån
  • 1 tsk fiberhusk
  • 1 msk bovetemjöl eller kokosmjöl

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 grader (varmluft).
  • Vispa ihop mjukt smör med ägg, sötning och kryddor.
  • Blanda i resten av ingredienserna.
  • Bred ut smeten på en smörpappersklädd plåt.
  • Grädda i ugnen i cirka 7 minuter tills de fått färg. Sänk temperaturen till 60 grader och grädda i ytterligare en timme.
  • Skär kakorna till snittar och lägg att svalna på galler.
  • Njut!

Anteckning

Tips! Tillsätt 1½ tsk kanel och 1½ tsk nejlika så får ni supergoda pepparkakor!
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Jul, Recept, Småkakor, Sötsaker

Sockerfria dammsugarägg och trillingnötter

25 mars, 2016 av Jill Wallentin 2 Comments

Sockerfria dammsugarägg och trillingnötter

Jill Wallentin
Älskar du också dammsugare? Ja då menar jag ju inte den där brummande städmaskinen utan det där gröna, avlånga och icke så nyttiga bakverket? Det gör jag i varje fall! Och är du också en av dem som tyckte att trillingnöten var det godaste i hela Aladdinasken (som de sedan pg a att den var för dyr att tillverkade helt plötsligt slutade med)? Här kommer mina busenkla recept på dessa godbitar fast givetvis helt utan socker!
Skriv ut receptet
Måltid Efterrätt
Portioner 25 stycken av varje (cirka)

Ingredienser
  

Dammsugarägg

  • 100 g sockerfri choklad
  • 1 msk kokosfett om chokladen är för trögflytande när smält
  • 25 st mandlar
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 msk valfri sötning (helst xylitol)
  • 2 msk grädde eller tills lagom marsipanlik konsistens
  • 3 droppar arrakessens
  • 3 droppar bittermandelessens
  • 3 droppar grön karamellfärg valfritt

Trillingnötter

  • 100 g hasselnötter
  • 100 g sockerfri choklad
  • 1 msk kokosfett

Instruktioner
 

Dammsugarägg

  • Smält chokladen i ett vattenbad. Om chokladen är för trögflytande när den är smält - tillsätt lite kokosfett så blir det lättare att doppa äggen.
  • Rosta mandlarna i en torr stekpanna.
  • Blanda samman mandelmjöl, sötning, arrak, bittermandel, eventuell karamellfärg och grädde tills det blir en marsipanlik konsistens som går att rulla.
  • Ta en mandel, täck den med mandelmassan och rulla den till en boll.
  • Doppa dem sedan i chokladen. Lägg på en bricka med bakplåtspapper på. Garnera eventuellt med riven vit choklad eller hackade nötter. Ställ in brickan i kylskåpet.
  • Servera när chokladen stelnat.

Trillingnötter

  • Smält chokladen i ett vattenbad och tillsätt kokosfettet.
  • Rosta nötterna i en torr stekpanna.
  • Gnid hasselnötterna mellan händerna när de svalnat så ramlar det mesta av skalet av.
  • Häll i alla nötterna i den smälta chokladen.
  • Ta upp tre nötter åt gången med en liten sked och lägg på en bricka med bakplåtspapper på.
  • Ställ in brickan i kylskåpet tills chokladen stelnat. Om du vill göra mönster ovanpå, likt originalet, spara då lite av chokladen som du sedan ringlar på när chokladen på nötterna stelnat. Ställ sedan in dem i kylen igen.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Godis, Jul, Påsk, Recept, Snabblagat, Sötsaker

Saffranscheesecake med mazarinbotten

13 december, 2015 av Jill Wallentin 18 Comments

Saffranscheesecake med mazarinbotten

Jill Wallentin
Det här kan faktiskt vara julens absolut godaste kaka! En perfekt krämig cheesecake med smak av saffran och mandelmassa – toppad med pistagenötter och mandel.
Så om ni bara ska baka en enda sötsak i jul (även om denna är både socker- och glutenfri) så röstar jag för det här receptet. Den är även väldigt lätt att göra. Dock så krävs det lite planering då den behöver bli helt kall innan servering så gör den gärna dagen innan så slipper du stressa.
Skriv ut receptet
Måltid Bakverk
Portioner 12 bitar

Ingredienser
  

Mazarinbotten

  • 100 g smör
  • 1 st ägg
  • 4 dl mandelmjöl
  • 0,75 dl valfri sötning (helst xylitol/björksocker)
  • 4 droppar bittermandelessens

Fyllningen

  • 600 g philadelphiaost
  • 2 dl creme fraiche
  • 3 st ägg
  • 1 dl valfri sötning (helst xylitol/björksocker)
  • 1 krm vaniljpulver
  • 0,5 st citron saften
  • 1 g saffran
  • 0,5 dl pistagenötter hackade/flagade
  • 0,5 dl mandel hackade/flagade

Instruktioner
 

Mazarinbotten

  • Ställ in ugnen på 150 grader (varmluftsugn).
  • Smält smöret och blanda samman med samtliga ingredienser till botten.
  • Bred ut smeten i en bakform med löstagbara kanter. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter eller tills ytan fått lite färg.

Fyllningen

  • Öka temperaturen på ugnen till 200 grader (varmluftsugn)
  • Vispa samman färskost, crème fraiche och ägg. Blanda i sötning, vanilj, saffran och citronsaft.
  • Häll smeten i bakformen med botten. Slå den lite lätt mot bänken för att få bort eventuella luftbubblor. Toppa med nötterna.
  • Grädda cheesecaken i 10 minuter. Sänk sedan temperaturen till 100 grader och fortsätt grädda i ca 25 minuter. Då ska kakan "dallra" lite när man skakar den.
  • Stäng av ugnen men låt kakan stå kvar med öppen lucka. Låt svalna i 2 timmar. Ställ sedan in den i kylskåpet innan servering.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Jul, Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

Äppelglögg med äkta vanilj

5 december, 2015 av Jill Wallentin Leave a Comment

Äppelglögg med äkta vanilj

Jill Wallentin
En naturligt söt äppelglögg som passar både liten som stor.
Här hittar du ett annat härligt glöggrecept med granatäpple!
Skriv ut receptet
Måltid Dryck

Ingredienser
  

  • 7 dl äppelmust
  • 1 msk Apoteksgruppens glöggkrydda eller en påse glöggkryddor
  • 1 st vaniljstång
  • 2 st kanelstänger

Instruktioner
 

  • Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Lägg dem i en kastrull tillsammans med äppelmust, glöggkrydda och kanelstänger. Koka upp och låt sedan stå och dra i minst 20 minuter före servering.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Dryck, Jul, Mejerifritt, Recept

Saffransglass med rostade pistagenötter

5 december, 2015 av Jill Wallentin Leave a Comment

jillsmat_saffransglass

En ljuvlig gräddglass med smak av jul med knapriga pistagenötter. Lika färgsprakande som god. Går smidigast att göra i glassmaskin men i brist på sådan går det bra att ställa in den i frysen och röra runt då och då tills önskvärd konsistens.

…

Läs mer

Filed Under: Efterrätter, Glass, Jul, Recept, Sötsaker

After Eight-mousse med päronkompott och grädde

5 december, 2015 av Jill Wallentin Leave a Comment

After Eight-mousse med päronkompott och grädde

Jill Wallentin
En klassisk smakkombination i en annan tappning. Ju högre kakaohalt du väljer på chokladen desto mindre socker innehåller den. Men det finns även god sockerfri choklad att köpa.
Skriv ut receptet
Måltid Efterrätt
Portioner 6 portioner

Ingredienser
  

After Eight-mousse

  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g färskost (typ Philadelphia)
  • 150 g mörk choklad helst sockerfri
  • 3 st äggulor
  • 5 droppar pepparmyntolja
  • Ev. extra sötning exempelvis xyitol

Päronkompott

  • 2 st päron
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 msk smör

Garnering

  • mörk choklad
  • vispad grädde
  • färsk mynta

Instruktioner
 

  • Vispa grädden och blanda ihop med färskosten. Blanda i äggulorna.
  • Smält chokladen i ett vattenbad och tillsätt pepparmyntoljan. Ta bort chokladen från värmen och vispa i lite av grädden i chokladen åt gången tills allt har blandats samman. Smaka av med eventuellt mer sötning.
  • Häll upp i små portionsskålar och ställ in i kylen tills servering.
  • Tärna päronen fint och lägg dem i stekpannan tillsammans med smör och vanilj. Stek tills päronen blivit mjuka.
  • Vispa grädde till servering som du sedan spritsar ovanpå och toppar med päronkompott och en myntakvist.

Anteckning

Tips! Ringla extra smält choklad till dekorationen på ett smörpapper och ställ in i kylen. 
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Efterrätter, Jul, Recept, Sötsaker

Saffransskagen med chili

25 december, 2014 av Jill Wallentin Leave a Comment

Saffransskagen

Skagenröra är en favorit för många. Här kommer en mejerifri och julig variant med saffran och chili. Servera gärna på ägghalvor tillsammans med en dillkvist.

Saffransskagen med chili

Jill Wallentin
Skriv ut receptet
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 1 st ägg
  • 2 dl neutral olja exempelvis raps
  • 0,5 st citron saften
  • 1 pkt saffran
  • 3 krm salt smaka av
  • 0,5 tsk chili justera styrka efter smak
  • 1 knippe dill
  • 4 dl räkor handskalade

Instruktioner
 

  • Knäck ägget i en mixerskål med höga kanter. Häll i oljan och ställ mixern i botten på skålen och börja mixa nedifrån och upp, sakta tills oljan blandats med ägget och blivit vitt och krämigt.
  • Blanda i citron, saffran, dill och smaka av med salt och chili.
  • Blanda i räkorna och servera.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Fisk & skaldjur, Jul, Mejerifritt, Recept, Snabblagat

Kalkonskinka med rosmarin

19 december, 2014 av Jill Wallentin Leave a Comment

jillsmat_julkalkon

För oss som inte äter gris är det härligt att det finns andra alternativ, som exempelvis kalkon. Runt påsk och jul brukar dessa ”kalkonskinkor” säljas i de flesta välsorterade matbutikerna. Här kommer en god griljeringsvariant som givetvis är utan ströbröd.

…

Läs mer

Filed Under: Fågel, Jul, Måltid, Mejerifritt, Påsk, Recept

Pepparkaksbrûlée

23 november, 2014 av Jill Wallentin 5 Comments

jillsmat_pepparkaksbrulee

Det här är min sockerfria variant av brulee med smak av pepparkaka. Toppa gärna med grädde, sockerfri lingonsylt och en myntakvist.

Pepparkaksbrûlée

Jill Wallentin
Skriv ut receptet
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 4 dl grädde
  • 0,25 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk pepparkakskryddor *
  • 1 msk valfri sötning
  • 4 st äggulor

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 180 grader.
  • Koka upp grädden tillsammans med vanilj och sötning.
  • Vispa sedan ner den varma vaniljgrädden i äggulan, lite i taget.
  • Häll upp i en liten ugnssäker form som du sedan ställer i en form med höga kanter som du fyller med vatten. Detta för att krämen ska tillagas skonsamt och bli krämig och god.
  • Grädda i ugnen i 30 minuter. Låt sedan svalna. Avnjutes antingen ljummen eller kall gärna.

Anteckning

* eller blanda lika av kanel, ingefära och nejlika.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Efterrätter, Jul, Recept, Sötsaker

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Next Page »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ Jillsmat på Instagram!

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …