Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Panerad torsk med råkostsallad och picklad gurkdressing

5 maj, 2015 av Jill Wallentin 1 kommentar

Panerad torsk med råkostsallad och gurkmajo

Jill Wallentin
Fantastiskt god och snabblagad maträtt som givetvis även är packad med både nyttigheter och smak. Tänk på att välja en MSC-märkt fisk för ett hållbart fiske.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Portioner 3 portioner

Ingredienser
  

Fisken

  • 4 st torskfiléer Gärna tinade i portionsstorlek
  • 1 st ägg
  • 2,5 dl västerbottenost fint riven
  • 2 msk mandelmjöl
  • 1 msk pofiber
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Råkostsallad

  • 300 g rättika
  • 1 st morot
  • 1 msk dill finhackad
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 0,25 tsk salt

Gurkdressing

  • 1 st ägg
  • 2 dl neutral olja ex. rapsolja
  • 0,5 tsk ättika 24%
  • 1 msk citronjuice
  • 1 st vitlöksklyfta liten
  • 3 st picklade gurkor (gärna polsk som är helt osötad)
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 1 krm cayennepeppar

Instruktioner
 

Fisken

  • Torka av fisken med hushållspapper. Dela dem på längden och doppa dem i ett uppvispat ägg.
  • Blanda ihop den rivna osten med pofiber, mandelmjöl och kryddor och vänd sedan fisken i paneringsblandningen tills de är täckta runt om.
  • Stek i smör tills de fått fin färg.

Råkostsalladen

  • Riv rättika och morot fint. Blanda tillsammans med övriga ingredienser.

Gurkdressing

  • Knäck ägget i en hög mixskål och häll i oljan. Ställ stavmixern på botten av skålen och mixa från botten och upp tills oljan och ägget blandats samman och blivit vitt och fluffigt.
  • Tillsätt övriga ingredienser och blanda ihop. Smaka av med eventuellt mer salt.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fisk & skaldjur, Måltid, Recept, Snabblagat, Tillbehör

Vegansk blomkålssoppa med curry och kokosmjölk

4 maj, 2015 av Jill Wallentin 6 kommentarer

Vegansk blomkålssoppa med curry och kokosmjölk

Jill Wallentin
En krämig och smakrik soppa som även är mättande - trots avsaknad av både kött och mejerier. Supergod rätt som du slänger ihop på under 30 minuter
5 from 1 vote
Skriv ut receptet
Måltid Förrätt, Huvudrätt
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 1 st blomkålshuvud stort
  • 3 msk kokosfett
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk färsk ingefära
  • 2 msk curry gärna madras
  • 2 tsk hel spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk chili
  • 2 tsk salt
  • 4 dl kokosmjök eller kokosgrädde
  • vatten till önskvärd konsistens
  • 0,5 dl färsk koriander hackad

Instruktioner
 

  • Fräs strimlad vitlök och ingefära och kryddor i kokosfettet i någon minut på medelhög värme. Akta så att det inte bränns.
  • Skär blomkålen i mindre bitar och stek det tillsammans med kryddorna. Häll i kokosmjölken och cirka 2 dl vatten. Lägg på lock och låt koka tills blomkålen blivit mjuk, cirka 15 minuter.
  • Mixa soppan slät och tillsätt vatten tills önskvärd konsistens. Smaka av med eventuellt mer chili eller annan krydda.
  • Tillsätt koriandern och servera.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Måltid, Mejerifritt, Recept, Snabblagat, Vegetariskt

Färsfyllda auberginerullar med ajvaraioli

21 april, 2015 av Jill Wallentin 1 kommentar

Färsfyllda auberginerullar med ajvaraioli

Jill Wallentin
En god vardagsrätt med kycklingfärs och aubergine. Aiolin mixar du också ihop i ett nafs. Servera med en god sallad.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Kök Medelhavskost
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

Auberginerullarna

  • 800 g kycklingfärs
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0,5 dl ajvar relish (eller paprikapuré)
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk nymalen svartppeppar
  • 1 st aubergine
  • 2 msk olivolja

Ajvaraioli

  • 1 st ägg
  • 2 dl rapsolja
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0,5 st citron Saften
  • 2 tsk ajvar relish
  • 0,5 tsk rökt paprikapulver

Instruktioner
 

Auberginerullarna

  • Ställ in ugnen på 175 grader.
  • Blanda samman kryddorna med kycklingfärs, vitlök och ajvar.
  • Skiva auberginen i tunna skivor, cirka 3 millimeter tjocka.
  • Lägg en klick kycklingfärs på varje aubergineskiva och rulla ihop dem. Lägg dem med ändarna underst i en ugnsform. Häll över olivolja, salta och peppra.
  • Tillaga i ugnen i 45 minuter.

Aiolin

  • Knäck ägget i en hög mixerskål. Häll i oljan. Mixa med en stavmixer, nedifrån och upp tills vitt och luftigt.
  • Tillsätt resten av ingredienserna blanda samman. Smaka av med salt.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Recept, Tillbehör

Ugnsomelett med gräddstuvade champinjoner

4 april, 2015 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Ugnsomelett med gräddstuvade champinjoner

Jill Wallentin
En snabblagad, god och mättande omelett med krämigt gräddstuvade champinjoner toppat med smält ost.
Skriv ut receptet
Måltid Brunch, Frukost, sidorätt
Kök Svenskt
Portioner 2 portioner

Ingredienser
  

Omeletten

  • 4 st ägg
  • 1 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Stuvningen

  • 5 st champinjoner
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl grädde
  • 1 tsk dijonsenap
  • salt Smaka av

Toppa

  • 1,5 dl riven ost
  • 1 msk finhackad färsk timjan

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 175 grader.
  • Vispa ihop äggblandningen och häll över i en ugnsfast form. Grädda i 12 minuter.
  • Stek champinjonerna som du delat i mindre bitar i smör tills de fått färg. Salta lite. Häll på grädden och dijonsenapen. låt koka tills krämigt.
  • Toppa den nästan färdiga omeletten med champinjonblandningen. Toppa med ost och timjan. Ställ in omeletten i ugnen igen en kort stund, gärna under grillvärme, så att osten får lite färg.
  • Servera gärna med en god sallad.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Måltid, Påsk, Recept, Snabblagat, Vegetariskt

Mustig kycklinggryta med smörstekt spetskål

16 februari, 2015 av Jill Wallentin 5 kommentarer

Mustig kycklinggryta med smörstekt spetskål

Jill Wallentin
Det här är verkligen av av mina favoriträtter. Påminner om coq au vin i smaken fast betydligt mer lättlagad och till och med godare enligt mig. Förstår faktiskt inte varför receptet aldrig hamnat på hemsidan tidigare. Men här kommer det i alla fall - bättre sent än aldrig.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Kök Franskt
Portioner 5 portioner

Ingredienser
  

Mustig kycklinggryta

  • 1 kg kycklinglårfilé
  • 100 g kalkonbacon eller annan bacon
  • 250 g champinjoner
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st gul lök
  • 1,5 msk Soya
  • 3 krm nymalen svartpeppar
  • 3 tsk timjan
  • 2 tsk rosmarin
  • 1,5 dl rödvin
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk salt smaka av
  • smör att steka i

Smörstekt spetskål

  • 1 st spetskålhuvud
  • 50 g smör
  • salt smaka av

Garnering

  • 1 knippe färsk timjan

Instruktioner
 

Kycklinggrytan

  • Skär kycklinglårfilén och champinjonerna i mindre bitar, strimla bacon och hacka löken.
  • Hetta upp smör, gärna i en gjutjärngryta, och pressa i vitlöken. Lägg i kyckling, champinjoner, bacon och lök i grytan. Salta och krydda. Stek tills kycklingen fått lite färg.
  • Häll på vin och grädde. Låt små puttra i minst 10 minuter på medelhög värme så att grädden reder såsen något. Smaka av med eventuellt mer soya och/eller salt.

Smörstekt spetskål

  • Skölj spetskålen och skär den på bredden i tunna skivor.
  • Stek i smör och salta.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Recept, Snabblagat

Labnehfylld kycklingfilé med ugnsgrönsaker

1 februari, 2015 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Labnehfylld kycklingfilé med ugnsrostade grönsaker

Jill Wallentin
Fortfarande är det många som aldrig hört talas om vad labneh är. Men det är avrunnen getyoghurt som härstammar från mellanöstern som man formar som runda ostbollar eller blandar till en sås/röra tillsammans med mynta. Den har en syrlig smak och krämig konsistens och passar utmärkt till att använda på samma sätt som fetaost.
Här blandade jag ihop en röra som jag sedan fyllde i kycklingfiléer. Labneh finns främst att köpa på exempelvis Willys, City Gross eller typ orientlivs.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

Kycklingen

  • 4 st kycklingfiléer
  • 5 st labnehbollar eller getost
  • 2 tsk sambal oelek eller harissa justera mängd beroende på styrka
  • 1 st vitlöksklyfta
  • salt och peppar
  • 3 dl grädde

Ugnsgrönsaker

  • 5 st turkiska paprikor eller 2 stycken vanliga
  • 2 st broccolihuvuden
  • 15 st cocktailtomater
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja eller kokosfett
  • 1 tsk salt

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 175 grader.
  • Blanda ihop labneh med sambal/harissa och pressad vitlök.
  • Skär ett snitt i kycklingfiléerna och fyll dem med röran. Om du vill förhindra att röran ska rinna ut helt under tillagning, knyt då ihop dem med matlagningssnöre.
  • Skär upp grönsakerna och lägg dem i en ugnsform tillsammans med fett och kryddor. Tillaga i ugnen i cirka 20 minuter.
  • Stek kycklingfiléerna på båda sidor tills de fått färg och är tillagade hela vägen igenom.
  • Häll över grädden och låt småkoka i cirka 10 minuter. Smaka av med eventuellt mer sambal/harissa och salt.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Recept

Saffransskagen med chili

25 december, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Saffransskagen med chili

Jill Wallentin
Skagenröra är en favorit för många. Här kommer en mejerifri och julig variant med saffran och chili. Servera gärna på ägghalvor tillsammans med en dillkvist.
Skriv ut receptet
Måltid Buffé
Kök Svenskt
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 1 st ägg
  • 2 dl neutral olja exempelvis raps
  • 0,5 st citron saften
  • 1 pkt saffran
  • 3 krm salt smaka av
  • 0,5 tsk chili justera styrka efter smak
  • 1 knippe dill
  • 4 dl räkor handskalade

Instruktioner
 

  • Knäck ägget i en mixerskål med höga kanter. Häll i oljan och ställ mixern i botten på skålen och börja mixa nedifrån och upp, sakta tills oljan blandats med ägget och blivit vitt och krämigt.
  • Blanda i citron, saffran, dill och smaka av med salt och chili.
  • Blanda i räkorna och servera.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fisk & skaldjur, Jul, Mejerifritt, Recept, Snabblagat

Kalkonskinka med rosmarin

19 december, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Julkalkon

Jill Wallentin
För oss som inte äter gris är det härligt att det finns andra alternativ, som exempelvis kalkon. Runt påsk och jul brukar dessa "kalkonskinkor" säljas i de flesta välsorterade matbutikerna. Här kommer en god griljeringsvariant som givetvis är utan ströbröd.
Skriv ut receptet
Måltid Buffé
Kök Svenskt
Portioner 1 kalkonskinka

Ingredienser
  

  • 1 st kalkonskinka
  • 1 st äggula
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 tsk rosmarin finhackad
  • 2 msk mandelmjöl

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 200 grader.
  • Skölj av kalkonskinkan och badda den torr med hushållspapper.
  • Blanda ihop äggula med senap och rosmarin och bred det ovanpå. Strössla över mandelmjölet.
  • Griljera i ugnen i cirka 15 minuter eller till önskvärd färg på ytan.

Anteckning

TIPS! Passar bra på buffébordet eller som huvudrätt exempelvis tillsammans med stuvad grönkål.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fågel, Jul, Måltid, Mejerifritt, Påsk, Recept

Saffranslax med ugnsrostade rotfrukter och chiliaioli

23 november, 2014 av Jill Wallentin 2 kommentarer

Saffranslax med ugnsrostade rotfrukter och chiliaioli

Jill Wallentin
Här kommer ett supergott recept som passar utmärkt när man är många. Saffran är ju gott året runt men passar kanske som allra bäst runt juletid. Jag valde att ugnsrosta olika rotfrukter men välj andra grönsaker om ni är striktare med kolhydratintaget.
Skriv ut receptet
Måltid Buffé, Huvudrätt
Kök Svenskt
Portioner 10 portioner (beroende på laxens storlek)

Ingredienser
  

  • 1 st laxsida ca 2 kg
  • 300 g färskost
  • 1 st apelsin rivet skal
  • 0,5 g saffran
  • 1 tsk chili ta mer om ni gillar starkt
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 dl valnötter
  • 1 knippe färsk persilja

Ugnsrostade grönsaker (valfri mängd)

  • rödbetor
  • rotselleri
  • sötpotatis
  • kålrot
  • vitlök
  • rapsolja eller kokosfett
  • salt
  • peppar
  • timjan

Chiliaioli

  • 1 st ägg
  • 2 dl rapsolja kylskåpskall
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0,5 st citron saften
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk chili

Instruktioner
 

Saffranslax

  • Ställ in ugnen på 175 grader.
  • Blanda samman ingredienserna till färskoströran (förutom persiljan) och bred ut den över laxen. Toppa eventuellt med extra chili.
  • Tillaga i cirka 20 minuter i ugnen eller tills laxen känns fast och inte är mörkrosa i köttet längre.
  • Finhacka persiljan och strössla den över laxen före servering.

Ugnsrostade rotfrukter

  • Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Krydda och blanda med valfritt fett.
  • Tillaga i 40 minuter i 175 grader, tills rotfrukterna blivit mjuka.

Chiliaioli

  • Knäck ett ägg i en hög skål typ litermått. Häll i oljan och ställ stavmixern mot botten och mixa sedan nedifrån och upp tills olja och ägg blandats samman och blivit till en majonnäs.
  • Pressa i vitlök, citronsaft och krydda.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fisk & skaldjur, Jul, Måltid, Recept

Chili con carne

18 november, 2014 av Jill Wallentin 2 kommentarer

jillsmat_chiliconcarne

Här är mitt recept på chili con carne med kycklingfärs. Servera gärna på en bädd av babyspenat, körsbärstomater och salladslök toppat med en klick crème fraiche om du tål mejerier.

Svarta bönor innehåller cirka 19% kolhydrater och är kanske inget man äter varje dag men jag tycker att det är gott och mättande att äta då och då, speciellt så här i en kryddig gryta.

Chili con carne

Jill Wallentin
Skriv ut receptet
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 20 g smör eller kokosfett
  • 1 st rödlök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 500 g kycklingfärs
  • 1 tsk salt
  • 1 msk chilipulver av valfri styrka
  • ½ tsk liquid smoke
  • 2 krm svartpeppar
  • 200 g svarta bönor helst ekologiska från tetra
  • 400 g passerade tomater

Instruktioner
 

  • Tärna löken och stek i smör tillsammans med pressad vitlök och chili. Lägg i kycklingfärsen i stekpannan, krydda. Stek tills färsen fått lite färg.
  • Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra under lock i cirka 10 minuter. Smaka av med eventuellt mer salt, chili och liquid smoke.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Mejerifritt, Recept, Snabblagat

  • « Föregående sida
  • 1
  • …
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • …
  • 16
  • Nästa sida »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ mig på Instagram

  • DRAGON- & DOFTANDE KYCKLINGSOPPA MED KYCKLINGCHIPS En riktigt god och krämig kycklingsoppa . Sladdrigt kycklingskinn är ju blä men krispigt
  • JILLS HÄLSOSAMMA BUDGETTIPS DEL 1 - FYNDA! Har du fått en chock när du tittat på matkvittot nyligen? Kanske har
  • ‍ RECEPT: GODASTE CHILIGRYTAN ️ En otroligt god och mustig gryta som bäst serveras med en fräsch och syrlig sallad
  • SCRAMBLED EGGS BOWL En av mina favoritfrukostar på helgen. Enkelt, gott, nyttigt och mättande Jag gillar en riktigt krämig äggröra.
  • Hoppas ni också fått sätta tänderna i något extra smaskigt idag ❤️ Den som sa att man inte ska leka
  • HAR DU KOLL PÅ DITT FILTER? Under nästan ett års tid har vi haft problem med vår torktumlare. Det tog
  • The last sunset dinner at one of our new favorite hotels - @elixirkohyaoyai Time flies when having fun ❤️ #travelgram
  • Isn’t it amazing that you can switch from to in 12 hours? ✈️ I’ve been longing for this for the
  • From beach pool villa to hill pool villa . Both super cozy in different ways @elixirkohyaoyai #thailand #thailandhotel #beautifuldestinations #vacay
  • I’ve been to Thailand many times before but never even heard of the island Koh Yao Yai . It’s situated
  • Nothing beats traveling to a warm and sunny place like Thailand in the middle of Swedish winter @elixirkohyaoyai #thailand #vacay
  • Hotellfrulle Brukar inte äta frukost hemma men är man på semester är det ju helt klart en av höjdpunkterna I
  • Wow. I’ve got a crush on @elixirkohyaoyai I loooove outdoor bathrooms! And this one is so cozy #thailand #thailandhotel #islandvibes
  • A sneak peek of our new hotel in Thailand Koh Yao Yai - @elixirkohyaoyai We have arrived in paradise #hiddengem
  • ÄR VIKTEN VIKTIG? ⚖️ Om du exempelvis ska tävla i MMA eller checka in dig själv som bagage på flyget
  • SNABBLAGAD PROTEINMAXAD MINESTRONESOPPA Fick cravings för minestronesoppa häromdagen. Har nog inte ätit det sedan jag gick i skolan. Rätt blaskig
  • ‍♀️ Det var verkligen på tiden som mitt hår fick lite TLC av bästa @byluttu på @hairochnusthlm ❤️. Sedan jag
  • FÖR EVIGT TJOCKAST I KLASSEN? Bestämde mig för att åka till simhallen igår för att variera träningen lite. Har nog
  • ☔️ En regnig dag som denna krävde en värmande gryta . Det blev en variant av kalops, upphottad med en
  • 2022, ännu ett år som switchat förbi i ultrarapid . Året då covid-kaoset byttes ut av andra galenskaper runt om

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …