Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Mejerifri currysoppa med kålrot och spenat

27 november, 2015 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Mejerifri currysoppa med kålrot och spenat

Jill Wallentin
En krämig soppa som är och både djur- och mejerifri - laddad med nyttigheter, färger och smak. Hoppas att det smakar!
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt

Ingredienser
  

  • 1 st kålrot
  • 250 g bladspenat helst färsk
  • 1 st röd paprika
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 500 g kokosgrädde
  • 1 msk gul curry
  • 1 tsk salt eller några tsk fisksås
  • 3 st vårlökar
  • 1 knippe koriander

Instruktioner
 

  • Börja med att skära bort skalet på kålroten. Tärna den sedan och koka i saltat vatten tills mjuk (ca 20 minuter).
  • Häll bort vattnet och tillsätt resten av ingredienserna förutom vårlöken och koriandern. Låt koka samman i några minuter. Smaka av med eventuellt mer curry, salt eller fisksås.
  • Hacka vårlök och koriander som du sedan toppar soppan med vid servering.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Måltid, Mejerifritt, Nötfritt, Recept, Snabblagat, Vegetariskt

Persisk aubergineröra

27 november, 2015 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Persisk aubergineröra

Jill Wallentin
Eftersom jag är ett stort fan av aubergine så föll jag pladask för denna rätt som heter kashk bademjan på persiska. En fantastiskt god röra som smakar lika gott kall som varm. Här kommer ett recept på min version.
Kashk är en slags avrunnen yoghurt som de använder sig av i Iran som smakar rätt mycket och saltigt. Jag köper den i mitt lokala "orientlivs". Om du inte får tag på den så använd vanlig fet yoghurt istället med lite salt i.
När svärmor gör denna så friterar hon även mynta och lök som hon dekorer med ovanpå samt toppar med extra kashk/yoghurt och valnötter.
Skriv ut receptet
Måltid Tillbehör
Kök Persiskt
Portioner 2 portioner

Ingredienser
  

  • 2 st auberginer
  • 2 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk torkad mynta
  • 2 dl valnötter
  • 2 tsk chiliflakes
  • 1,5 tsk salt
  • 1 dl olivolja
  • 3 msk kashk eller fet yoghurt

Instruktioner
 

  • Skala löken och auberginen. Tärna dem i centimeterstora bitar och stek dem i oljan tillsammans med vitlök, kryddor och valnötter.
  • När lök och aubergine blivit mjuka, utan att ta för mycket färg, mixa till en slät puré.
  • Dekorera gärna med extra valnötter, kashk, chili och mynta (gärna friterad).
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Recept, Snabblagat, Tillbehör, Vegetariskt

Kålrotsburgare

22 oktober, 2015 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Kålrotsburgare

Jill Wallentin
Här kommer ett recept som gör gott för både kropp, själ och miljö. Dessa kålrotsburgare är riktigt goda och fungerar utmärkt att frysa in. Servera gärna med varma grönsaker och en god yoghurtsås. De är goda även utan panering.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Portioner 6 portioner

Ingredienser
  

Kålrotsburgare

  • 600 g kålrot
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl mandlar eller andra nötter alt mer frön
  • 150 g champinjoner
  • 0,5 msk spiskummin
  • 1 msk koriander torkad, malen
  • 1,5 tsk salt
  • 5 st ägg ekologiska
  • 1 msk fiberhusk
  • 0,5 dl rapsolja eller kokosfett

Panering (behövs ej)

  • 1 st ägg ekologiskt
  • 1 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl pofiber
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 grader (varmluft).
  • Skala kålroten och skär den i mindre bitar. Koka i cirka 15-20 minuter eller till kålroten blivit mjuk.
  • Mixa frön och nötter tills finfördelat. Tillsätt resten av ingredienserna, förutom oljan, inklusive den kokade kålroten och mixa till en jämn smet.
  • Lägg bakplåtspapper på en bakplåt och klicka ut smeten och platta ut till burgare. Ringla över oljan eller kokosfettet.
  • Grädda i ugnen i cirka 15 minuter eller tills burgarna fått en fin färg.
  • Blanda samman ingredienserna för paneringen och doppa först burgarna i det uppvispade ägget och sedan i mandelmjölsblandningen.
  • Stek i fett tills de fått fin färg.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Måltid, Mejerifritt, Recept, Vegetariskt

Persisk kyckling i ugn

3 oktober, 2015 av Jill Wallentin 6 kommentarer

Persisk kyckling i ugn

Jill Wallentin
Saftig och smakrik kyckling med härliga smaker från Mellanöstern. Klassiskt är också att tillsätta torkade dadlar, fikon eller russin som tillagas tillsammans med kycklingen i ugnen. Dekorera gärna med färsk bladpersilja eller koriander vid servering.
Skriv ut receptet
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 900 g kycklinglår
  • 2 st vitlöksklyftor pressade
  • 1 tsk chili
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk ingefära
  • 2 tsk koriander malen
  • 1,5 tsk kardemumma
  • 1 tsk kanel
  • 1,5 tsk salt
  • 1 st lime rivet skal och saft
  • 100 g smör
  • 4 st vitlök hela

Instruktioner
 

  • Ställ in ugnen på 180 grader.
  • Smält smöret och blanda samman med pressad vitlök, lime och kryddor. Lägg kycklinglåren och de hela vitlökarna som du skär av en bit av toppen på i en ugnsform.
  • Pensla kycklingen med kryddsmörblandningen, både under och utanpå kycklingen. Häll över resten.
  • Tillaga i ugnen i cirka 45 minuter tills köttet är vitt rakt igenom och köttsaften ofärgad och skinnet har blivit krispigt. Vitlökarna ska också blivit mjuka och krämiga.

Anteckning

Tips! Om du vill tillsätta torkad frukt, lägg dem under kycklingen så att de inte bränns vid.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Recept

Persiska spenat och örtplättar (kuku sabzi)

3 oktober, 2015 av Jill Wallentin 1 kommentar

Persiska spenat och örtplättar (kuku sabzi)

Jill Wallentin
Den här rätten heter kuku sabzi på persiska och är inte bara supergod och vegetarisk, den är även laddad med vitaminer och mineraler. Det finns säkert massvis med olika varianter på hur man tillagar dem men det här är i alla fall min variant som passar perfekt som tillbehör till kyckling och fisk eller som vegetarisk varmrätt gärna tillsammans med en god yoghurtsås.
Skriv ut receptet
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 3 st ägg ekologiska
  • 70 g vårlök
  • 65 g spenat
  • 70 g koriander färsk
  • 70 g bladpersilja
  • 50 g dill
  • 2 dl valnötter
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk salt
  • nymalen svartpeppar
  • smör att steka i

Instruktioner
 

  • Mixa samman samtliga ingredienser i en matberedare.
  • Stek smeten i rikligt med smör tills de fått färg på båda sidor. Lättast att vända blir de om de är cirka 5 cm stora.

Anteckning

Tips!  Går även att tillaga som en stor "frittata", lättast i ugnen, i 175 grader i cirka 20 minuter.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Måltid, Recept, Snabblagat, Vegetariskt

Jills Chicken Butter Masala

22 augusti, 2015 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jills Chicken Butter Masala

Jill Wallentin
Eftersom jag älskar kryddig och smakrik mat så är jag en riktig sucker för Indisk mat. En favorit är Chicken Butter Masala som ofta är ganska mild i smaken så jag gjorde en med lite mer klös i och med en hel del smör och grädde i också för att verkligen ge skäl för namnet på rätten. Servera gärna tillsammans med ugnsstekta grönsaker för mer vitaminer och mineraler.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Kök Indiskt
Portioner 5 portioner

Ingredienser
  

  • 900 g kycklingfilé
  • 1 dl yoghurt
  • 0,5 dl mandelspån
  • 2 st tomater
  • 0,5 msk tomatpuré
  • 1 msk Garam Masala
  • 0,5 msk paprikapulver
  • 2 cm ingefära
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 tsk chili
  • 1 tsk salt
  • 100 g smör
  • 2 st rödlökar
  • 2 dl grädde
  • 1 knippe koriander

Instruktioner
 

  • Skär kycklingfilén i mindre bitar.
  • Lägg yoghurt, tomater, puré, kryddor, vitlök och ingefära (som du skalat och skurit i mindre bitar) i en matberedare och mixa.
  • Lägg kycklingen i marinaden och låt stå medan du delar rödlökarna på mitten och skär dem i skivor. Stek i en del av smöret tills mjuk.
  • Tillsätt kycklingen och resten av smöret i grytan tillsammans med all marinad. Stek i några minuter.
  • Tillsätt grädden och låt koka i cirka tio minuter eller tills kycklingen är genomkörd. Smaka av med eventuellt mer salt.
  • Vid servering, toppa med koriander och mandelspån.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Recept

Asiatisk pumpa med ingefärsaioli

29 juni, 2015 av Jill Wallentin 2 kommentarer

Asiatisk pumpa med koriander och ingefärsaioli

Jill Wallentin
Här kommer ett härligt vegetariskt och helt mejerifritt recept med asiatiska smaker. Kombinationen med den krämiga pumpan, knapriga jordnötterna och syrligheten från aiolin med lime och ingefära är en riktig fröjd för smaklökarna. Servera gärna tillsammans med ägg stekta i olja och sesamolja eller halloumi för tillskott av protein.
På bilden har jag dekorerat med chilitrådar som jag köpte på Juntras Grönt i Färentuna.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Kök Thailändskt
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

Asiatisk pumpa

  • 1 st pumpa (eller butternut squash*)
  • 2 tsk chiliflakes (eller färsk chili)
  • 3 tsk sesamolja
  • 3 msk rapsolja
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk nymalen svartpeppar
  • 3 dl jordnötter rostade och saltade
  • 1 knippe koriander

Ingefärsaioli

  • 1 st ägg
  • 2 dl rapsolja
  • ½ st lime saften
  • 1 st vitlöksklyfta pressad
  • 2 tsk ingefära riven färsk
  • fisksås smaka av (om helt vego, använd salt)

Instruktioner
 

Asiatisk pumpa

  • Ställ in ugnen på 200 grader.
  • Skär av skalet och gröp ut kärnorna ur pumpan. Skär den i mindre bitar och lägg på en ugnsplåt.
  • Skiva vitlöksklyftorna tunt och blanda med pumpan samt olja och kryddor.
  • Tillaga i ugnen i cirka 20 minuter eller tills pumpan blivit mjuk.
  • Hacka koriandern grovt och blanda med pumpan. Toppa med grovt hackade jordnötter.

Ingefärsaioli

  • Knäck ägget i en hög mixerskål. Häll i oljan. Mixa med stavmixer nerifrån och upp tills vitt och fluffigt.
  • Tillsätt lime, vitlök och ingefära. Mixa igen och smaka av med fisksås eller salt.

Anteckning

* Butternut squash innehåller något mer kolhydrater än vanlig pumpa men den vanligare pumpasorten är lite svårare att få tag i då de endast är i säsong under hösten.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Måltid, Mejerifritt, Recept, Tillbehör, Vegetariskt

Sillbakelser med äpple och pepparrot

10 juni, 2015 av Jill Wallentin 2 kommentarer

jillsmat_sillbakelser

Vanlig inlagd sill innehåller över 20% socker så det är inte konstigt att det nästan smakar som godis nu när man äter socker så sällan. Här kommer en helt sockerfri sillvariant där sötman istället kommer ifrån äpple.

…

Läs mer

Arkiverad under: Fisk & skaldjur, Påsk, Recept, Snabblagat

Lax i ugn med smörstekt sparris och skagensås

1 juni, 2015 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_laxskagene

Galet gott, nyttigt och mättande. Passa på att njuta av den svenska sparrisen nu när den är i säsong. Kring midsommar är sparrisens tid redan förbi.

…

Läs mer

Arkiverad under: Fisk & skaldjur, Måltid, Recept, Snabblagat, Tillbehör

Kycklingburgare med cheddar och Green and Garlic-dressing

17 maj, 2015 av Jill Wallentin 3 kommentarer

Kycklingburgare med ost och green and garlic-dressing

Jill Wallentin
Löjligt goda kycklingburgare med cheddarost och örter. Då osten smälter i stekpannan så blir ytan sådär härligt krispig och god. Servera gärna tillsammans med dina favorittillbehör och min variant av Green and Garlic-dressing.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Portioner 8 stycken burgare

Ingredienser
  

Kycklingburgarna

  • 800 g kycklingfärs
  • 150 g cheddarost riven
  • 3 msk blandade örter (jag använde blandade frysta)
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk nymalen svartpeppar

Green and Garlic-dressing

  • 1 st ägg
  • 2 dl rapsolja
  • 2 tsk pressad citron
  • 2 krm ättika 24%
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 knippe basilika färsk
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • salt smaka av

Instruktioner
 

Kycklingburgarna

  • Blanda samman samtliga ingredienser till kycklingburgarna.
  • Forma dem till burgare och stek dem i olja eller kokosfett tills de fått fin färg och är tillagade helt igenom.

Dressingen

  • Knäck ägget i en hög mixerskål. Häll i oljan. Mixa med stavmixer nerifrån och upp tills vitt och fluffigt. Tillsätt sedan smaksättningarna. Mixa igen och smaka av med salt.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Fågel, Måltid, Recept, Snabblagat, Tillbehör

  • « Föregående sida
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • …
  • 16
  • Nästa sida »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ mig på Instagram

  • DRAGON- & DOFTANDE KYCKLINGSOPPA MED KYCKLINGCHIPS En riktigt god och krämig kycklingsoppa . Sladdrigt kycklingskinn är ju blä men krispigt
  • JILLS HÄLSOSAMMA BUDGETTIPS DEL 1 - FYNDA! Har du fått en chock när du tittat på matkvittot nyligen? Kanske har
  • ‍ RECEPT: GODASTE CHILIGRYTAN ️ En otroligt god och mustig gryta som bäst serveras med en fräsch och syrlig sallad
  • SCRAMBLED EGGS BOWL En av mina favoritfrukostar på helgen. Enkelt, gott, nyttigt och mättande Jag gillar en riktigt krämig äggröra.
  • Hoppas ni också fått sätta tänderna i något extra smaskigt idag ❤️ Den som sa att man inte ska leka
  • HAR DU KOLL PÅ DITT FILTER? Under nästan ett års tid har vi haft problem med vår torktumlare. Det tog
  • The last sunset dinner at one of our new favorite hotels - @elixirkohyaoyai Time flies when having fun ❤️ #travelgram
  • Isn’t it amazing that you can switch from to in 12 hours? ✈️ I’ve been longing for this for the
  • From beach pool villa to hill pool villa . Both super cozy in different ways @elixirkohyaoyai #thailand #thailandhotel #beautifuldestinations #vacay
  • I’ve been to Thailand many times before but never even heard of the island Koh Yao Yai . It’s situated
  • Nothing beats traveling to a warm and sunny place like Thailand in the middle of Swedish winter @elixirkohyaoyai #thailand #vacay
  • Hotellfrulle Brukar inte äta frukost hemma men är man på semester är det ju helt klart en av höjdpunkterna I
  • Wow. I’ve got a crush on @elixirkohyaoyai I loooove outdoor bathrooms! And this one is so cozy #thailand #thailandhotel #islandvibes
  • A sneak peek of our new hotel in Thailand Koh Yao Yai - @elixirkohyaoyai We have arrived in paradise #hiddengem
  • ÄR VIKTEN VIKTIG? ⚖️ Om du exempelvis ska tävla i MMA eller checka in dig själv som bagage på flyget
  • SNABBLAGAD PROTEINMAXAD MINESTRONESOPPA Fick cravings för minestronesoppa häromdagen. Har nog inte ätit det sedan jag gick i skolan. Rätt blaskig
  • ‍♀️ Det var verkligen på tiden som mitt hår fick lite TLC av bästa @byluttu på @hairochnusthlm ❤️. Sedan jag
  • FÖR EVIGT TJOCKAST I KLASSEN? Bestämde mig för att åka till simhallen igår för att variera träningen lite. Har nog
  • ☔️ En regnig dag som denna krävde en värmande gryta . Det blev en variant av kalops, upphottad med en
  • 2022, ännu ett år som switchat förbi i ultrarapid . Året då covid-kaoset byttes ut av andra galenskaper runt om

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …