Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Texmex-burgare med LCHF-bröd

22 juli, 2018 av Jill Wallentin Leave a Comment

Texmex-burgare med LCHF-bröd

Jill Wallentin
Det här är kort och gott en fantastisk burgare. Underbart saftigt kött, smält cheddar, rökig chipotledressing, guacamole, majo och jalapeños för extra sting. Brödet som omfamnar denna härlighet är stekt i skyn och fettet från burgarna vilket ger dem en frasig yta och massor av smak. Burgarna blir extra goda om du grillar dem. Stek då bröden i smör.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Kök Tex-Mex
Portioner 4 burgare

Ingredienser
  

Burgarna

  • 500 g kycklingfärs , eller annan valfri färs
  • 50 g smör
  • 2 msk grädde
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk salt
  • 0,25 tsk nymalen svartpeppar
  • 4 skivor cheddarost

Bröden

  • 2 msk smör , smält
  • 1 msk sesamfrön
  • 4 st ägg
  • 0,5 dl färskost (typ Philadelphia)
  • 6 msk pofiber (finns att köpa i glutenfria hyllan)
  • 0,75 tsk bakpulver
  • 0,25 tsk salt

Guacamole

  • 1 avokado
  • 3 körsbärstomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 liten rödlök
  • 0,5 dl hackad koriander
  • 1 tsk limejuice
  • salt och peppar , smaka av

Chipotledressing

  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 0,5 tsk chipotlechili
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • salt och peppar , smaka av

Vid servering

  • 2 jalapeños , fint skivade
  • 4 msk majonnäs
  • 4 salladsblad

Instruktioner
 

  • Gör burgarna genom att skära smöret i små tärningar. Blanda smöret med färs, grädde och kryddor och forma till burgare.
  • Stek burgarna i smör i en het stekpanna eller på grillen tills de är ordentligt tillagade (om kyckling eller kalkon). Lägg på osten när burgarna börjar bli klara och låt den smälta.
  • Mixa samtliga ingredienser till guacamolen och smaka av med salt och peppar.
  • Blanda samman ingredienserna till chipotledressingen. Smaka av med salt och peppar.

Bröden

  • Smält smöret, fördela det i stora och breda muggar eller portionsformar (som tål att vara i mikrovågsugn). Smörj kanterna. Strö ut sesamfrön i formarna.
  • Vispa ihop samtliga ingredienser till bröden i en skål tills smeten blivit jämn. Fördela smeten i formarna. Mikra ett bröd i taget i 2 minuter på 700 watt.
  • Dela bröden på mitten och stek dem i stekflottet efter du stekt klart burgarna tills de fått fin färg och blivit frasiga.

Servering

  • Lägg upp bröden på tallrikar. Toppa med chipotledressing, kött, guacamole, majonnäs, jalapeños och sallad. Lägg på andra brödskivan, tryck till lite. Njut.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Bröd, Fågel, Grillat, Måltid, Recept

Vispat smör med vitlök, rosépeppar och timjan

13 augusti, 2016 av Jill Wallentin Leave a Comment

Vispat smör med vitlök, rosépeppar och timjan

Jill Wallentin
Vet inte varför det tagit mig så lång tid att göra vispat smör, eller "restaurangsmör" som vissa kallar det. Det går supersnabbt att göra och går att variera i det oändliga. Extra fint blir det om du spritsar ut dem och förvarar i kylskåpet till ett tag innan servering. Perfekt tillbehör till grillat.
Skriv ut receptet
Måltid Tillbehör
Portioner 8 portioner

Ingredienser
  

  • 400 g smör ekologiskt
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 tsk rosépeppar mortla
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 2 msk färsk timjan finhackad

Instruktioner
 

  • Smält 1/4 av smöret. Häll i smöret i en vispskål.
  • Skär resten av smöret i mindre bitar som du sedan tillsätter några i taget under tiden som du vispar med elvisp.
  • Vispa tills vitt och fluffigt. Tillsätt valfri smaksättning.
  • Lägg över i skål eller spritsa ut på bakplåtspapper. Förvara i kylen och ta fram cirka 10 minuter innan servering.

Anteckning

Tips! Perfekt att steka i för extra smak.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Grillat, Recept, Snabblagat, Tillbehör

Jordgubbssallad med picklad lök och getostdressing

1 juli, 2016 av Jill Wallentin Leave a Comment

Jordgubbssallad med picklad lök och getostdressing

Jill Wallentin
Ingen sommar utan jordgubbar eller hur? Här kommer en matig variant i form av en härlig sallad med knapriga nötter och krämig getostdressing. God som tillbehör till grillat.
Skriv ut receptet
Måltid Sallad
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

Picklad lök

  • 1 st silverlök eller annan valfri sort
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk valfri sötning gärna xylitol
  • 0,5 tsk salt

Getostdressing

  • 150 g getost
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • nymalen svartpeppar

Salladen

  • 225 g jordgubbar
  • 150 g babyspenat
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 2 dl valnötter rostade
  • nymalen svartpeppar

Instruktioner
 

  • Dela löken på mitten och skär den i tunna strimlor. Lägg dem i en skål och blanda med vinäger, sötning och salt. Låt stå och dra i minst en halvtimme innan servering.
  • Mixa samman ingredienserna till dressingen.
  • Skär jordgubbarna i klyftor. Lägg på ett fint fat tillsammans med babyspenaten. Toppa med den picklade löken, valnötter, nymalen svartpeppar och kallpressad rapsolja.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Grillat, Måltid, Recept, Snabblagat, Tillbehör, Vegetariskt

Vegetarisk pizza av portabellosvamp

28 maj, 2014 av Jill Wallentin 1 Comment

jillsmat_portabellopizza

En helt vegetarisk och supergod rätt som du antingen tillagar i ugnen eller på grillen. Variera med dina favoritingredienser som på en vanlig pizza. Passar även bra som förrätt eller som tillbehör.

…

Läs mer

Filed Under: Förrätt, Grillat, Måltid, Recept, Snabblagat, Vegetariskt

Kall sås med ingefära

28 maj, 2014 av Jill Wallentin Leave a Comment

jillsmat_kall_ingefarasas

En god och snabbfixad sås med smak av ingefära som passar fin, fint till grillat. Variera mängden på ingefäran efter ditt eget tycka och smak.

…

Läs mer

Filed Under: Grillat, Snabblagat, Tillbehör

Halloumisnittar med kalkonbacon

28 maj, 2014 av Jill Wallentin Leave a Comment

jillsmat_halloumisnittar

Perfekt och enkelt snacks som avnjuts bäst vid grillen. Saganaki lämpar sig också väldigt bra till detta recept och är supergott.

…

Läs mer

Filed Under: Fågel, Förrätt, Grillat, Recept, Snabblagat, Snacks

Heta drumsticks till grillen

27 maj, 2014 av Jill Wallentin Leave a Comment

jillsmat_heta_drumsticks

Riktigt smaskiga ”finger licking good” kycklingben som får sin goda och rökiga smak från grillen. Sätt gärna aluminiumfolie längst ner på benen (på kycklingen alltså) så undviker ni att kladda ner er.

Heta drumsticks till grillen

Jill Wallentin
Skriv ut receptet
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 900 g kycklingben
  • 2 msk Soya
  • 2 st pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk sambal oelek
  • 1 msk riven ingefära
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 15 st kryddpepparkorn (ca 1 tsk mald)
  • 2 tsk honung (kan uteslutas)

Instruktioner
 

  • Blanda samtliga ingredienser till marinaden i en påse. Lägg i kycklingbenen och blanda. Låt smakerna dra till sig i minst 1 timme i kylen före grillning.
  • Grilla sedan tills köttet blivit ordentligt tillagat och fått en fin färg.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Fågel, Grillat, Måltid, Mejerifritt, Recept

Fänkål med grillad citron och getost

7 juni, 2013 av Jill Wallentin Leave a Comment

jillsmat_fankal_getost

Ett riktigt gott tillbehör. Du kan antingen grilla fänkålen eller så tillagar du den enkelt och smidigt i ugnen. Det har ju en tendens att bli fullt på grillen ganska snabbt så jag skulle rekommendera att använda ugnen så att den får stå och sköta sig själv under tiden som man grillar eller gör någonting annat.

…

Läs mer

Filed Under: Grillat, Recept, Tillbehör, Vegetariskt

Löjligt god kumquatglaze

7 juni, 2013 av Jill Wallentin Leave a Comment

jillsmat_kumquatglaze

Denna glaze är fantastiskt god. Honung är ju visserligen inte särskilt low carb, men anses ändå vara den mest naturliga sötningen som finns.

…

Läs mer

Filed Under: Grillat, Mejerifritt, Recept, Snabblagat, Tillbehör

Rabarber­chutney med rödlök och ingefära

7 juni, 2013 av Jill Wallentin Leave a Comment

jillsmat_rabarberchutney

Ett lite spännande och sötsyrligt tillbehör med smak av ingefära som passar utmärkt till grillat. Söta med det som du föredrar.

…

Läs mer

Filed Under: Grillat, Mejerifritt, Recept, Snabblagat, Tillbehör

  • 1
  • 2
  • Next Page »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ Jillsmat på Instagram!

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …