Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Lyckad föreläsning på Scandic Täby!

4 oktober, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

jillsmat_forelasning_scandic_taby

Tidigt i fredagsmorse så bar det av mot Scandic Täby. Redan kl 07:30 så stod en superhärlig frukostbuffé uppdukad som var specialbeställd bara för oss.

Äggröra, bacon, vallmofrallor, frökex, yoghurt med bär och goda pålägg kunde vi njuta av innan föreläsningen satte igång en halvtimme senare.

Föreläsningen handlade om hur man optimerar sin hälsa med klimatsmart lågkolhydratkost. Men även om jag anser att glutenfri lågkolhydratkost är det viktigaste för optimal hälsa så jag tycker att det är oerhört viktigt att få med resten av delarna som stress, återhämtning, träning, ekologi etc så valde jag att även prata en del om detta.

Då jag endast hållit i en föreläsning tidigare så var jag ju ganska nervös, speciellt då jag gjort om i presentationen en del kvällen innan. Men det gick faktiskt över förväntan! Många kom fram efteråt och tackade mig för föreläsningen och sa att det var väldigt inspirerande och  att det var trevligt att lyssna på någon med humor som har en sån avslappnad relation till kost och hälsa. Jättekul att höra!

Blev faktiskt sugen på att föreläsa mer. En liten turné med Scandic Hotels  hade väl varit jäkla skoj eller hur? 😉

 

Boka in mig som föreläsare?

Hör gärna av er om ni skulle vara intresserade av att hyra in mig som föreläsare. Skriv gärna förslag på upplägg, inriktning och antaldeltagare så återkommer jag med ett kostnadsförslag.

 

 

Arkiverad under: Blogg, Event

Frukostseminarie på Scandic Täby!

23 september, 2014 av Jill Wallentin 4 kommentarer

Är du en yrkesverksam tjej som skulle tycka att det vore kul att träffas, njuta av en god lågkolhydratsfrukost samt lyssna på när jag föreläser om hur du kan bli frisk och slank med klimatsmart lågkolhydratkost?

Då tycker jag att du ska boka i fredagen den 3 oktober kl 07:30-09:00 omedelbums och kontakta AnnSofie Lanner på annsofie.lanner@scandichotels.com eller ring henne på 08-51735409 senast den 29 september. Det finns enbart ett antal begränsade platser kvar så först till kvarn!

När? Kl 07:30 träffas vi för att njuta av en härlig frukost med inspiration ifrån min kokbok, Jills mat efter säsong (som ni även kommer att kunna köpa på plats). Kl 08:00 börjar jag föreläsningen som pågår under en timme.

Kostnad: 350 kronor inkl. frukost.

Vart? Scandic Täby, Näsbyvägen 4 Täby

 

Vi ses väl? 😉

 

Tjejnätet är ett avslappnat nätverk för yrkesverksamma kvinnor som bor eller arbetar norr om stan. Det unika med tjejnätet är att alla är välkomna oavsett bransch eller position. Anställd eller egen företagare. Deras mingelträffar har inga krav på prestation eller medlemsavgifter. Man anmäler sig enbart till de träffar som man vill gå på.

Arkiverad under: Blogg

”I princip är det så här det går till i en margarinfabrik”

29 augusti, 2014 av Jill Wallentin 6 kommentarer

jillsmat_margarin5

”Den 27 augusti ska vi ha en skördefest i Stockholm för våra kunder (Milda, Becel, Lätta, Flora). Temat kommer vara ”de små valen” och förutom en stor skördemiddag kommer det vara små inspirerande workshops. Vi tycker det vore väldigt kul om du kunde komma!”.

Jag trodde ärligt talat först att det var ett skämt eller att PR-byrån Change som bjöd in mig hade noll koll vem jag var eller vad jag stod för. Tänkte spontant tacka nej med motiveringen att jag förespråkar naturlig mat och känner därför inte att det är ett passande forum för mig. Men nyfikenheten tog över och jag tackade ja…

I inbjudan kunde man även läsa att de skulle slå hål på myterna kring margarin och visa hur man tillverkar margarin på plats. Detta kunde jag ju verkligen inte missa! Efter allt som jag fått lära mig om margarin på kostrådgivarutbildningen samt läst på nätet så kändes det som en omöjlighet att de skulle kunna lyckas.

Var ärligt talat lite pirrig när jag skulle dit. Tänkte mig att jag skulle bli påhoppad och sliten i stycken av någon slags margarinmaffia haha. Tänkte först att jag bara skulle hålla en låg profil och mest lyssna men det gick ju sådär…

_DSC6265Jag satt bredvid Maria Friberg som arbetar med Consumer Engagement på Unilever. Det kändes lite som att kliva ur garderoben när jag ganska snabbt ”erkände” att jag var en ”smörmänniska”. Hon frågade givetvis varför och jag svarade för att det helt enkelt består av naturligt mättat fett. Något som vi ätit i urminnes tider, något som våra kroppar känner igen. Hon hävdade att margarin också är helt naturligt och att även om det finns mättat fett i bröstmjölk så slutar man äta det som bebis. Så det blev en del argumenterande från båda håll om olika studier hit och dit men fortfarande på ett trevligt och respektfullt sätt.

Det är verkligen intressant hur man kan ha så otroligt skilda uppfattningar om något (mättat fett i det här fallet) men ändå ha samma mål, att göra något som är bra för oss själva och vår omgivning. Som Eva Skoog sa ”Det är ju en ganska dålig affärsidé att göra mat som inte är hälsosam” (fast det beror ju lite på i och för sig). Det komiska är ju att de är lika övertygade om att mättat fett är farligt, som jag är övertygad om att det naturligt mättade fettet är helt ofarligt och till och med nyttigt.

Jag berättade att jag själv mår väldigt bra efter min kostomläggning då jag bland annat inte har varit sjuk på över 2 år och jag ser det som det största beviset på att det som jag gör är rätt. Eva svarade att hon givetvis inte kan ta min upplevelse ifrån mig men att hon under sin tid på Karolinska sjukhuset sett ådror fulla av fett. Jag förstår att det är en enkel slutsats att ta. MEN, enligt vad jag har lärt mig efter min kostrådgivarutbildning på mf och timtals av läsning på vetenskapliga hemsidor och tv-program så har det ingenting att göra med att äta mättat fett överhuvudtaget.

Jag tror snarare att en kombination av ett stillasittande liv, högt intag av snabba kolhydrater och kemiskt framställda fetter och annat skräp som stressar våra kroppar gör så att vi lagrar fett på platser där det blir farligt, som i ådror och inre organ.

Eva var för övrigt mycket trevlig och det märks att hon brinner för sitt jobb, även om vi tycker olika. Hon gav mig sitt visitkort och uppmanade mig att kontakta henne om jag undrade något mer.

Det bjöds även på mat. Min spontana tanke var att jag absolut inte ville äta något med margarin. Men eftersom jag var hungrig och det inte fanns något mättande i fettväg som jag kunde äta så tog jag av majskycklingen som var stekt i flytande margarin. Grönsakerna var jättegoda men det blev lite torrt utan någon sås.

 

jillsmat_margarin2

En bit in på kvällen var det dags för det som jag hade kommit dit för. Lyssna på Unilevers dietist Eva Skoog när hon skulle slå hål på margarinmyterna och visa hur naturligt margarin egentligen är genom att vispa ihop det framför ögonen på oss som ni kan se i videon nedan (ljudet är inte superbra tyvärr och har klippt en del för att filmen inte skulle bli för lång):

 

Saker som jag hakade upp mig på i demonstrationen var exempelvis citronen som skulle symbolisera citronsyra. Citronsyra används som en konserverande och surhetsreglerande ingrediens och utvinns från någon form av sockerlösning och svartmögel, det är med andra ord ganska långt ifrån citronsaft. Citronsyra finns tyvärr i det mesta som man köper färdigt och är inget unikt för just margarin.

Och visst så använder de ”vanlig” raps- och solrosolja vid framställningen av margarin. Men de ”tvättar den” först så att alla färg- och smakämnen försvinner (och för att inte glömma den naturliga näringen som finns i oljan från början).

Sen är det ju lite sådär att de inte enbart använder sig att miljöcertifierad palmolja, även om de strävar efter att göra det.

Även om jag fortfarande är skeptisk mot framställandet av margarin (eftersom vissa delar utelämnats som ni kan läsa i Kostdoktorns gamla inlägg). Så känns det som att det kanske inte riktigt är så illa som man tidigare hört. Men för att få reda på hur det ligger till på riktigt så frågade jag om det fanns möjlighet att besöka fabriken så man kunde se hur det gick till med egna ögon. För de flesta har väl sett bilden (se nedan) från deras fabrik i Helsingborg som läckte ut till Aftonbladet för några år sedan? Jag frågade dem om bilden och de erkände att bilden är från deras fabrik men Eva sa att ett läckage kan hända även i en smörfabrik (sant) och att natronlut är helt ofarligt och finns i lutfisk. Men varför står det då varning på skylten kan man ju fråga sig?

Jag hoppas verkligen att det inte är så skrämmande med margarin som man tidigare har kunnat läsa. Att jag fortfarande kommer välja smör framför margarin är ju glasklart men det hade ju varit skönt att inte behöva vara rädd för att bli bjuden på det när man är på middag hos någon eller äter på restaurang.

Så jag hoppas verkligen att Unilever bjuder in mig till deras fabrik så att man kan få riktig fakta. För som ni vet, allt på nätet är faktiskt inte sant, och man bör vara skeptisk eller i alla fall ifrågasättande mot allt. Och om det verkligen inte är så illa som de säger så vill jag veta det så att jag inte sprider falsk propaganda. Så jag ser verkligen fram emot en inbjudan 🙂

 

Margarinfabrik i Helsingborg

Bild från Aftonbladet.se

 

Men vad nu än margarinförespråkarna säger så stod knappast våra förfäder och vispade ihop margarin av olika sorters mekaniskt utvunna oljor, lecitin, vassle och citronsyra utan mer troligt att de fick i sig fett från vilt, fet fisk, kokos, frön och nötter. Jag förespråkar inte att man enbart ska äta mättat fett, framförallt på grund av miljömässiga skäl. Utan att man får i sig en bra balans av olika fetter från naturliga råvaror och att man inte ska vara rädd för det naturligt mättade fettet. På så sätt får man också en mer hälsosam balans mellan omega 3 och omega 6.

Jag trodde som sagt att PR-byrån Change inte visste vem jag var, men Donya som hade bjudit in mig berättade sedan för mig att hon visst visste vem jag var och bjöd in mig med flit för att visa deras sida av myntet. Måste verkligen ge dem cred för det. Det var modigt gjort!

Så vad tror ni, är det verkligen så som de stora företagen tillverkar margarin? Och är det verkligen så skadligt som man har hört talas om?

 

Obs! Det här inlägget har jag skrivit för att öppna upp till en diskussion i respektfull ton, INTE för att smutskasta varken personer eller företag som är nämnda i inlägget. Alla kommentarer med personliga påhopp kommer att rensas bort.

Arkiverad under: Blogg, Kost

Utvärdering v. 4: ”Låt dig inte luras av vågen”

24 augusti, 2014 av Jill Wallentin 18 kommentarer

Jillsmat_4v_1

Ja, nu har det faktiskt gått hela fyra veckor sedan jag bestämde mig för att minska lite på midjemåttet. Hur har det då gått kanske ni undrar?

Utgångspunkten var ju att äta frukost, lunch och middag. Inga måltidsersättningar eller annat trams, utan god och näringsrik mat helt enkelt. Äta tills jag är mätt (inte supermätt) och inte småäta mellan måltiderna, även om det är nyttiga saker. Mejerifritt mån-fre och mer liberalt på helgerna med bär, nötbröd, mejerier etc.

Från början åt jag en hel del bönor också enligt tips från Timothy Feriss bok ”Fyra timmars kroppen”. Men det blev så tradigt efter ett tag så åt det bara då och då efter det. Har också ätit mer kanel och druckit mer vatten enligt hans tips.

Träna har jag gjort minst två gånger i veckan. Främst helkroppsövningar som benböj och marklyft med skivstång (tanken var att köpa kettlebells men det blev inte riktigt så haha). Har även blivit en del cirkelträning utomhus.

Det har både varit utmanande, kul och lite jobbigt att skippa mejerierna helt under vardagarna (utom smör). Det svåraste var faktiskt att hålla sig ifrån osten som jag tydligen äter ganska mycket av annars. Det är ju så smidigt att exempelvis steka en bit halloumi eller saganaki till en snabb och vegetarisk lunch eller beställa en caesarsallad utan krutonger.

En av anledningarna till att de flesta vill minska eller ta bort mejerierna från sin kost är att det minskar sötsug vilket annars triggar till överätning. Men för mig blev det tvärt om. Har absolut varit MER sötsugen nu än annars. Tror dock att det är psykologiskt då jag tänkt mer att jag ”inte får” därför vill jag ha det mer. Om ni förstår vad jag menar?

Men det har gått bra att äta mejerifritt även på restaurang vilket jag gjort ganska ofta då jag jobbat inne i stan. Man får bara vara lite extra jobbig när man beställer, men man är ju ganska van vid det här laget haha.

På helgerna har jag som sagt njutit av mejerier vilket har varit underbart. Vid två tillfällen har jag till och med valt att äta scones (mannen bakade farligt goda scones med vetemjöl och socker i) och annat som faller helt utanför ramarna för min baskost. Eftersom jag inte är sockerberoende (älskar bara att äta och testa nya smaker) så har jag lätt för att begränsa mig till enbart en utvald dag eller måltid. Men om man har ett ätstört beteende gör nog de flesta bäst i att skippa dessa parenteser som annars lätt går överstyr. Eller givetvis om man mår dåligt av det. Då är det ju verkligen inte värt det!

Jillsmat_4v_2

Resultat

1. Jag känner och ser lite smalare ut när jag ser mig i spegeln (och mannen säger det också).

2. Vågen visar i princip INGEN skillnad. -1 kg max.

3. MEN måttbandet visar hela -7 cm vid det tjockaste stället på magen och -5 cm i midjan! Runt armarna och låren -1 cm. Så ännu en gång. Vågen är skit!

 

Hur kommer jag göra framöver?

Som det känns nu så kommer jag att minska på mejerierna under vardagarna och även vara lite striktare med portionsstorlekarna. Mer ok med get- och fårmjölksprodukter. På helgerna mer liberalt och minst två träningspass i veckan.

 

Summa summarum

Tror ärligt talat inte att det är mejerierna som har gjort att jag minskat i centimeter utan att jag tänkt mer på att inte äta för mycket. Jag älskar mat och om något är gott så äter jag tills det är slut. Min man däremot slutar att äta när han är mätt och lämnar rester på tallriken (vilket jag då givetvis måste äta upp! haha).

Så självklart kan man gå upp i vikt av nyttig mat också om man äter det i ”för stor mängd”. Men det går uppenbarligen också fint att bli smalare fast man äter sig mätt på bra mat. Utan att dricka eller byta ut måltider mot exempelvis fettkaffe. Om du inte är någon ”frukostmänniska”, då kan jag tycka att det är helt ok att dricka fettkaffe även känd som bullet coffee istället för frukost. Man ska inte behöva tvinga i sig mat heller. Och att byta ut frukosten några dagar i veckan tror jag heller inte är något problem för de flesta. Men grundprincipen är att du ska äta och njuta av din mat, inte dricka den.

Men kom ihåg att ju mindre du äter desto viktigare är det vad du äter. Att få i sig all näring som man behöver på ett eller två mål om dagen är enligt mig en svår uppgift. Dessutom vet man inte vad tarmen sedan tar upp av dessa näringsämnen heller. För att den skulle ta upp all näring vet vi att den inte gör. Därför rekommenderar jag att man äter en varierad frukost, lunch och middag fast i ”lagom stora” portioner.

Viktigt att komma ihåg är att en långsam viktnedgång är mer hållbar än en snabb viktnedgång. Så även om det är kul att triggande att rasa i vikt, så kan du vara säker på att du går upp allt så snart du börjar äta mer normalt igen.

Och sist men inte minst. Lita på spegeln och känslan, inte på vågen!

 

 

 

 

Arkiverad under: Blogg, Viktnedgång

Bokrecension: Matkärlek av Anne Aobadia

16 augusti, 2014 av Jill Wallentin 3 kommentarer

matkarlek1

Om man är en trogen följare av Kostdoktorns blogg så har man knappast missat hans inlägg där han höjde Anna Aobadias (tidigare redaktör för magasinet Mat & Hälsa) första kokbok ”Matkärlek – Laga gott och naturligt med LCHF” till skyarna. Strax därefter så var hela första upplagan slutsåld!

Boken hade alltså sålt ungefär lika många exemplar på två veckor som min bok, Jills mat efter säsong, hade gjort på 6 månader, så nej jag är inte bitter haha. Helt otroligt! Måste kännas underbart för både Pagina Förlag och för Anne med så positiv respons.

Så jag blev ju givetvis mycket intresserad av att kika i boken för att se om Matkärlek verkligen är så bra som Andreas skrev…

Ros: För det första så tycker jag att boken ser väldigt trevlig ut och det är jättekul att Annes personlighet och intresse för retro inredning och prylar kommer fram genom både form och foto. Framför allt fotona är jättefina!

De flesta recepten verkar lättlagade med enkla men härliga smaker. En del recept känns igen från förr fast med annan tvist som exempelvis fröknäcke och kesoplättar, men det finns en hel del andra spännande recept som exempelvis anklår i senapssås på sidan 62 som jag blev riktigt sugen på.

Ett extra plus för att det finns en hel del vegetariska recept i boken och tips på smaskiga tillbehör.

Alla recepten är energiberäknade vilket jag vet att många tycker om.

 

matkarlek3

Ris: Det enda som jag stör mig lite på är att det står att rätterna är fria från socker och sötningsmedel, men samtidigt så finns det många recept innehållande mörk choklad. Eftersom mörk choklad (70 %) innehåller runt 30 % socker (om den inte innehåller sötningsmedel) så får jag inte ihop ekvationen i mitt huvud i varje fall. Men konstigt nog så har mörk choklad fått en ”ok-stämpel” i de flesta LCHF-kretsar.

Jag äter som ni vet både det ena och de andra ibland så jag skulle aldrig anklaga någon för att äta lite mörk choklad (eller något annat för den delen). Det är bara orden ”fria från socker” som jag stör mig lite på om jag nu ska anmärka på något.

 

IMG_3692

Summa summarum: En väldigt fin och trevlig kokbok som passar såväl nybörjare som mer erfarna hemmakockar. Kan varmt rekommendera den till alla matglada som har hälsan i fokus.

Bra jobbat Anne! Jag ser fram emot att se dig i tv-rutan framöver och varmt lycka till med den nya sajten LCHFfamiljen.se!

 

Boken går exempelvis att köpas här via bokus: Köp kokboken Matkärlek!

Arkiverad under: Blogg, Bokrecensioner

Uppdatering vecka 2: ”Dina kinder är inte lika stora nu”

10 augusti, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

IMG_3554

Nu har andra veckan gått med ”mission back in shape”. Förutom att målet är att bli av med några bonuskilon så är meningen med detta att bevisa att man kan äta gott och näringsrikt, utan att behöva svälta, räkna eller spendera varje dag på gymmet och samtidigt gå ner i vikt.

Sen tycker jag absolut inte att det är viktigt i sig att vara ”smal”. Nummer ett för mig är att vara hälsosam! Jag strävar heller inte att bli smal (vad det nu innebär egentligen) utan vill bara att kläderna som jag har ska sitta lika bra som de gjorde innan. Simple as that. Jag är mer av en Ardennerhäst än en gasell, så kommer det alltid att vara – oavsett om jag går ner några kilon. Och jag trivs bra med det.

Självklart fungerar inte exakt detta upplägg för alla eftersom alla har olika grundförutsättningar och mål. Men, det viktigaste är återigen att hitta en väg som är hållbar och fungerar i längden. Det gäller däremot alla.

Givetvis går man ner snabbare i vikt om man svälter sig eller helt utesluter kolhydrater. MEN jag är säker på att de valen kommer att bita en i svansen förr eller senare. Det är för mig och de flesta andra ingen långsiktig lösning, även om man enbart äter så i någon månad (så länge som man orkar hålla på) men så fort som man börjar äta mer ”normalt” igen så kommer kilona som ett brev på posten och man blir ännu mer deprimerad än innan.

Jag tror att nyckeln är att göra så lite justeringar som möjligt. Oftast räcker det att sluta småäta mellan måltiderna. Det är extremt lätt hänt att det slinker ner 1, 2, 3 frökex där, några nötter, hallon… etc. Att man tar en extra portion fast man egentligen är mätt. Även om allt är nyttigt så blir det ändå mycket energi sammanlagt. Energi som sparas ”for a rainy day” i vår vettväv.

Mitt problem är knappast att jag äter onyttigt, tvärt om. Mitt ”problem” är att jag ÄLSKAR mat! Det är min hobby och mitt livs kärlek (ja, förutom mannen då). Det är ju så oerhört lätt att överäta, bara för att det är så gott!

Under de här två veckorna har jag under vardagarna varit väldigt strikt med att enbart äta frukost, lunch och middag. Nothing more, nothing less (ok nu ljög jag eftersom jag åt några macadamianötter i torsdags, men ändå haha). Jag har ätit mig mätt på god och näringsrik mat – varje dag.

Ni som hängt med från starten vet att jag ändrat lite från grundplanen som var att köra mer likt Timothy Feriss upplägg från boken ”4 timmars kroppen”. Denna veckan har jag gjort allt enligt grundplanen, förutom att jag gjort om ”parantesdagen” till att jag äter liberalt med mejerier, bär och lite frukt om jag känner för det. Det vill säga, inget frosseri som Timothy Feriss förespråkar.

Jag har valt att göra så då det känns som ett mer långsiktigt sätt att äta och tänka. Sen känns det sjukt onödigt belasta min stackars kropp med en massa skräp bara för att gå ner i vikt snabbare. Ni vet ju själva hur illa man kan må efter man har går all in någon dag. Nä, då får det hellre ta lite längre tid. Dock så kommer jag att ta en planerad ”parantesdag” om vi ska på kalas eller fest vid något tillfälle.

Så i helgen har jag till exempel njutit av grillat, kardemummaostkaka (recept i Jills mat efter säsong), hemgjord vaniljglass, lite sötpotatis och ett litet glas grapefruit juice.

Sen har det blivit bönor eller linser lite då och då. Inte varje dag.

ostkaka

Har med andra ord ätit väldigt gott hela veckan så det går absolut ingen nöd på mig. Började nya jobbet i måndags och har ätit lunch ute mån-tors vilket också fungerat fint (föredrar att äta rester till middag istället för lunch då jag kommer hem ganska sent och är hungrig). Det jobbigaste som jag märkt är att undvika osten när man är ute. Råkade blir lite parmesan som slank ner på en caesarsallad i onsdags, men annars har det gått bra.

 

Träningen

Har ju inte införskaffat några kettlebells än men har tränat med skrivstång istället ute i trädgården. 80 stycken benböj och 80 stycken marklyft. Det kanske inte låter så mycket. Men det är tungt och jag eftersvettas i minst en timme efteråt så man aktiverat de största muskelgrupperna i kroppen. Så skönt också att det går så snabbt, max 20 minuter, sen är man klar. Inga ursäkter med andra ord. Efter första gången fick jag djävulsk träningsvärk som höll i sig i 4 dagar. Idag blev det 3 x 50 benböj utan vikt.

IMG_3415

Resultat

Jag kan faktiskt redan se resultat i spegeln och mannen har fällt några kommentarer som ”Vad smal du ser ut! Dina kinder är inte lika stora.” haha. Man tackar…

Jag är inget superfan av att mäta och väga mig direkt utan tycker att det viktigaste är hur man känner sig och att kläderna sitter bra. Men jag förmodar att det är mer intressant för er att veta hur det går eftersom ni inte träffar mig IRL 🙂

Eftersom det är mindre än 10 dagar kvar till mens så har jag skippat att väga mig eftersom det känns lönlöst (kvinnor lägger på mig extra vätska då). Och dessutom har det varit varmt och man har druckit en massa.

Men måtten visar i alla fall lite roliga framsteg. Är medveten om att det kanske inte blir några tydliga framsteg varje vecka. Men då får det vara så. Kroppen får vänja sig och så länge man vet att man är på rätt spår och följer sin plan så ska det ge sig förr eller senare.

Sedan två veckor tillbaka
Överarm: – 1 cm
Midja smalast: -3 cm
Mage tjockast: – 5 cm
Lår tjockast: – 1 cm

Köpte en klänning innan jag började som var alldeles för trång. Målet ska vara att komma i den och att den sitter snyggt 🙂

 

Ps. Ni som undrar lite mer om bakgrund etc, läs mitt förra inlägg.

 

Arkiverad under: Blogg, Viktnedgång

Vecka 1 med nytt viktminskningsupplägg

3 augusti, 2014 av Jill Wallentin 8 kommentarer

jilltestar_2

Ja, det har väl bokstavligen blivit lite för mycket av det goda på sistone. Inte för att jag helt har spårat ut, men det blir lite här och lite där samtidigt som att jag har en tendens att äta för stora portioner bara för att det är gott, fast jag är mätt.

Eftersom jag blir som jag kallar det för ”babushkatjock” (nej, jag vet att jag inte är ”tjock” men ni förstår vad jag menar), ni vet en sån där rysk docka där det finns en liten docka i mitten och sen bygger man bara på, fast proportionerna är exakt den samma. Jag får ju lixom inte bara mage, eller bredare höfter. Jag växer bara åt alla håll samtidigt, typ. Därför märker jag inte lika lätt när jag går upp i vikt för kläderna passar rätt länge haha. Jag kunde exempelvis använda de flesta byxor som jag hade när jag var som störst när jag vägde 13 kg mindre.

Fick ärligt talat ett litet uppvaknande när jag såg klippet från Nyhetsmorgon. Kände inte riktigt igen mig själv och när jag sedan vägde mig (högst motvilligt) så hade jag ju mycket riktigt gått upp några kilon sedan sist.

Visst, att gå upp några kilo under sommaren då man ”unnar” sig lite extra är ju inga konstigheter utan snarare normalt och naturligt enligt mig. Men har ingen större lust att köpa en storlek större i kläder då det skulle bli lite för dyrt för min plånbok.

Så efter jag läst Timothy Feriss bok 4-timmarskroppen så blev jag taggad att testa en lite modifierad viktminskningsmetod. Fortfarande lågkolhydratkost och ingen svält givetvis, men han hade lite intressanta tips och infallsvinklar som jag tänkte att jag lika gärna kunde testa.

 

Upplägget var följande som jag skrev på Instagram den 28 juli:

1. Utesluta mejerier (förutom smör/ghee) 6 dagar i veckan. Detta kommer vara det svåraste eftersom jag äter rätt mycket mejerier annars men jag misstänker att detta är en av anledningarna i kombination med annat som orsakat en smygande viktuppgång.

2. Äta en proteinrik frukost inom 30 minuter efter uppvaknande (som exempelvis 2 stekta ägg med spenat). Detta förmodas öka förbränningen.

3. Dricka mer vatten. Helst iskallt med citronsaft i (ökar förbränning sänker GI).

4. Äta ca 1,5 tsk kanel varje dag (sänker GI).

5. Träna helkroppsövningar typ kettlebellsvings, marklyft etc 2 gånger/vecka.

6. Introducera baljväxter i form av svarta bönor och linser i kosten, dock max 1 dl/dag (innehåller en hel del kolisar men intressant att testa).

7. 3 dagar/mån är ”parantesdagar”. Då får jag äta vad jag vill så länge det är utan socker och gluten (detta är enligt Timothy en förutsättning för att gå ner snabbt, fast enligt honom ska man äta exakt vilket skräp som helst). 1 dag/mån tänker jag dock att jag ”kan” äta gluten och socker om jag vill. Annars som de andra ”parantesdagarna”.

 

Hur har det då gått än så länge?

Det har gått bra att följa kosten. Har dock känt mig hungrigare än annars men det beror förmodligen på att jag ätit något mindre än vad jag brukar också. Bönorna och linserna har varit gott (och nej jag har inte blivit gasig vilket många tydligen tror) och trevligt med lite variation. Det har också gått bra med det mejerifria, fast jag tycker att det är lite mer omständligt och jag måste tänka till lite extra innan jag lagar mat, vilket visserligen är en kul utmaning.

Exempel på en matdag har varit:
Frukost: 2 ägg, stekta i ghee, spenat, kaffe med kanel
Lunch: Kycklingsallad med linser och aioli
Middag: Lax med kokt broccoli och hollandaise

Har mest druckit vatten med citron i men även lite Pepsi Max har slunkit ner (nej jag vet att det inte är hälsokost).

Testade att räkna ut näringsvärdet på en dag och det blev förvånansvärt lite! Dock så var fördelningen mellan fett, protein och kolhydrater bra enligt mig, trots linserna.

jilltestar_3

Träning
Har bestått av ett cirkelträningspass på ca 1,5 tim i tisdags och 80 benböj och 80 marklyft med skivstång i morse samt hundpromenader.

Resultat efter en vecka
Kändes som att ingenting hade hänt, men imorse så visade vågen på -1 kg och på måttbandet -2 cm i midjan, – 5cm (lita alltid mest på måttband och spegelbild, vågen kan vara vilseledande pg a vätska, muskler, maginnehåll) på tjockaste delen på magen och -1 cm runt tjockaste delen på låret. Så är rätt nöjd ändå. Inga biggest looser resultat direkt, men sen så har jag kanske 5 kg att gå ner också, inte 50, och då går det betydligt långsammare. Men jag har ju ingen brådska heller och andra sidan.

Lite om modifiering till nästa vecka
Kommer att ändra upplägget något till nästa vecka då jag inte kommer att äta bönor/linser varje dag som jag gjort nu. Det blir tråkigt det med.

Sen tänkte jag att istället för att ha en ”fuskdag”, som Timothy Feriss kallar det, i veckan så tänkte jag hålla mig till att äta mejerier då. Det vill säga inte exempelvis potatis eller ris. Så 5 dagar mejerifritt och 2 dagar med mejerier (om jag vill). Det viktigaste anser jag är att dra ner på mejerierna och minska portionerna för min del.

Känns så onödigt att vräka i sig massa kolhydrater ”bara för att”. Ok om jag är sugen så visst, men inte annars. Som idag när jag var på min väns baby shower så tog jag en liten bit av den hembakade tårtan och en kaka. Kände mig väldigt nöjd efter det. Åt det mest för att jag är nyfiken på nya smaker, inte efter sockercravings. Lösgodis känns bara onödigt då det bara är massa konstigheter i det och jag vet ju redan hur det smakar. Men enligt Timothy ska man vräka i sig hur mycket som helst under ”fuskdagen” men jag kunde inte ens komma på något som jag var sugen på till kvällen. Så det blir ost och kex med lite marmelad på samt bär och kanske lite grädde. Jag får se 🙂

Ny uppdatering kommer nästa vecka!

jilltestar_1

 

 

 

 

 

Arkiverad under: Blogg, Kost, Viktnedgång

TV-debut i TV4 Nyhetsmorgon!

13 juli, 2014 av Jill Wallentin 11 kommentarer

jillsmat_Jill Wallentin Wollberg_Per Nyberg_Nyhetsmorgon_TV4

Ja, ibland blir det verkligen inte som man hade tänkt sig. Men det kan även innebära någonting väldigt bra. Jag blev nämligen uppringd under fredagen av TV4 som frågade om jag hade möjlighet att hoppa in istället för den kock som hade fått förhinder till lördagens Nyhetsmorgon – det vill säga dagen efter…

Jag blev minst sagt paff och hörde mig själv tacka nej då jag skulle bila ner till Skåne då för att gå på min vän Magdas babyshower. Efter jag la på luren ringde jag genast till mannen som bekräftade min ”brain fart”. När jag tänkte efter så insåg jag att Magda skulle bli mer sur över att jag tackade nej till en sådan chans än att jag inte kom på hennes babyshower.

Så jag kastade mig på luren och ringade upp till TV4. Kvinnan svarade att de redan hade hunnit ringa runt då jag inte kunde, men att hon skulle ringa upp och informera om hur det skulle bli inom en timme.

När de äntligen ringde så sa de att de gärna ville att jag skulle komma och att jag hade en timme på mig att bestämma vilka tre recept som jag ville laga under programmet. Temat var lättlagade sommarrätter som går att svänga ihop i såväl sommarstuga som husvagn.

Tänkte att det var bäst att inte komplicera det för mycket så bestämde mig rätt snart för ostpanerad omelett, varmrökt laxsallad och en mejerifri hallonsmoothie. Jag fick också reda på att jag var tvungen att ta med mig allt själv. Varenda ingrediens, rekvisita, tallrikar etc. Ingen stress haha.

Snart sjönk faktumet in att jag om mindre än ett dygn skulle leka tv-kock i Sveriges största TV-kanal! Få gånger i mitt liv har jag varit så nervös. Är förvånad över att jag ändå lyckades sova i tre timmar.

Strax före 7 var jag, mannen och all mat och prylar på plats utanför Tegeluddsvägen. Ju närmare sändning det blev desto mindre nervös blev jag faktiskt, som tur var.

Efter jag hade blivit sminkad och fått håret fixat så skulle jag fixa i ordning på mitt bord. Helt plötsligt så kommer det en vindpust (Nyhetsmorgon spelas in på deras tak under sommaren) och min klänning blåser upp så jag visar hela rumpan för Niklas Strömstedt och hans band som var där och spelade under morgonen. Då var isen bruten i varje fall haha.

jillsmat_niklasstromstedt

Jag känner mig ändå rätt nöjd med min insats med tanke på att det var min tv-debut och jag hade så extremt lite tid att förbereda mig på. Men som alltid så kommer man på alla de smarta grejerna som man borde ha sagt EFTERÅT. Hade exempelvis velat ge programledaren Per bra argument på varför mättat fett är ofarligt istället för att det finns olika skolor (vilket inte säger någonting). Som att mättat fett finns i bröstmjölk så det vore väl märkligt om det som är det mest naturliga som vi kan äta är farligt för oss. Men, men… Man lär sig till nästa gång att be om frågorna innan så att man är lite mer förberedd.

Helt sjukt också vilka ticks man har för sig som man aldrig någonsin gör eller säger annars. Tydligen sa jag ”Jajjemen!” typ varannan mening haha. Tror nog inte att jag har sagt det någon gång tidigare. Men någon gång ska väl vara den första.

Filmklippet kan se ni här om ni vill och vågar 🙂

 

Arkiverad under: Blogg, I media

TÄVLING: Vinn en egen Tefal Actifry värde 1.990 kronor!

15 juni, 2014 av Jill Wallentin Lämna en kommentar

Jillsmat_tefal_actifry_1

Jag fick frågan om jag ville testa Tefals Actifry som är en slags kombination mellan en ugn och en fritös. Även om jag knappast har plats för fler leksaker i mitt kök så kunde jag ju inte tacka nej. Alltid spännande att testa någonting nytt!

Jag bestämde mig för att göra pommes av rotselleri och sötpotatis (nej det är inte LCHF jag vet). Istället för vegetabilisk olja så testade jag att fritera i ghee tillsammans med vitlök och timjan.

Jag skalade och skar rotfrukterna i stavar, sköljde dem i vatten och torkade av dem med en kökshandduk. Sedan var det bara att lägga i rotfrukterna tillsammans med kryddor och vitlök i med ca 1 msk ghee (poängen med apparaten är att man inte behöver använda litervis av fett som man annars behöver göra vid fritering), trycka på on och ställa in timern.

Jag trodde dock att maskinen skulle stänga av sig av sig själv, men det verkade den inte göra. Så mina pommes blev lite väl välgräddade haha. MEN de blev faktiskt riktigt, riktigt goda ändå. Krispiga och härliga. Mannen gav dem också tummen upp. Jag satte timern på 45 minuter men hade säkert räckt med 30-35 min.

Till rotfrukterna serverade jag citronkyckling som jag gjorde i ugnen och sås av skyn och crème fraiche. Så gott!

 

Var med och tävla!

Om du också vill ha det lite trängre i köket så gå in på min facebooksida och skriv under tävlingsinlägget varför just du ska vinna en egen Actifry från Tefal värde 1.990 kronor!

Lycka till! 🙂

 

 

Jillsmat_tefal_actifry_3

Arkiverad under: Blogg, Tävling

Sen när blev man tjock av grönsaker?!

1 juni, 2014 av Jill Wallentin 45 kommentarer

jillsmat_jill_gronsaker

Ok, jag kan inte låtsas som ingenting länge. Fick nyss en kommentar på min Instagram från en ung tjej som inte ätit några grönsaker alls under de senaste 13 dagarna eftersom hon nu äter ”strikt” för att hon ”har många kilon kvar”…

Och för någon dag sedan så berättade en kvinna för mig som just börjat med LCHF att hon blir oerhört förvirrad av alla olika råd som hon bombarderas av dagligen på sociala medier ”Sluta ät mejerier!”, ”Ät inga röda grönsaker!”, ”Fasta!”, ”Ät mer fett!” osv.

Jag blir ärligt talat så oerhört ledsen, trött och rädd när jag hör detta. Dessutom har dessa personer (som säkert i all välmening bara vill hjälpa till) ingen aning om hur personens bakgrund ser ut när de lättvindigt öser ”bantingstips” över denna främling. En utbränd person eller någon som tidigare haft ätstörningar bör knappast fasta eller räkna kolhydrater exempelvis. Vad är det för budskap som sänds ut till folk som desperat vill bli smala nuförtiden? Vad hände med den sunda livsstilen som vi brukade kalla LCHF? För om detta är ”riktig” LCHF så vill jag inte ha någonting med det att göra framöver.

  Är nu i efterhand väldigt glad över att jag tog beslutet att skriva ”Lågkolhydratkost” istället för LCHF på min kokbok ”Jills mat efter säsong” (och det är säkert de som nollar också glada för).

För så här är det, man kan gå ner i vikt alldeles utmärkt MED grönsaker (nu snackar vi inte rotfrukter utan grönsaker). Det gjorde jag exempelvis. Jag kanske inte gick ner 5 kg på en vecka, men eftersom det hade tagit min kropp flera år att lägga på sig den övervikt som jag då hade kändes det heller inte rimligt att jag skulle tappa alla dessa kilon på några få veckor.

Argumentet att inuiterna eller andra urtidsfolk levde enbart på animaliska produkter stämmer inte heller. Läs mer om det på Jonas Bergqvists blogg. Dessutom så åt man av HELA djuret, även inälvorna som innehåller mycket näringsämnen. Det enda sättet att få i sig C-vitamin på genom animaliskföda är om man äter rå sköldkörtel. Och vad jag vet är det inte så många som nollar som mumsar på detta framför tv:n en fredagskväll. Även om vi klarar oss utan att äta några kolhydrater så innebär det inte att det är optimalt under en lång tid. Vi är gjorda för att kunna äta kolhydrater, ibland mer och ibland mindre, beroende på säsong och tillgång.

Jag som är licensierad kostrådgivare skulle aldrig någonsin råda en person att ta bort alla grönsaker för att gå ner i vikt. I min värld går det emot alla principer. Faktum är också att en alldeles för snabb viktnedgång (över 1 kg i veckan) till och med kan vara farlig för kroppen eftersom vi binder mycket gifter och slaggprodukter i fettväven som måste renas innan de försvinner från kroppen vilket innebär en stor påfrestning för våra organ. Många studier har också visat att långsam viktminskning är den som är mest hållbar i längden. Det vill säga att om man går ner väldigt mycket i vikt under en kort tid så är sannolikheten väldigt stor att man går upp i vikt igen. Tyvärr.

Problemet om man utesluter alla grönsaker, förutom att man går miste om viktiga vitaminer, mineraler (och inte minst matglädje), är att kroppen blir ÄNNU känsligare för kolhydrater. Det innebär att tillslut kan man i princip enbart leva på kött och smör för att inte samla på sig en massa vätska och må dåligt (för att inte tala om det dåliga samvetet för att man faktiskt råkade äta några jordgubbar!). För mig är det extremt viktigt att se sin kosthållning i ett långsiktigt perspektiv. Är det ett sådant liv man vill leva när man lägger på sig vikt bara av att äta lite bär, nötter eller grönsaker som råkar innehålla mer än 5 % kolhydrater? Tror man att man inte kommer gå upp i vikt när man börjar äta mer liberalt igen? Vad händer när man blir gravid? Får barn?

  Jag förstår verkligen att det är lockande att rasa i vikt. Men för mig är en diet baserad enbart på kött och fett inte bättre än att banta med Nutrilett shake.

Vart tog den hälsosamma livsstilen vägen? Förlåt, men jag blir så ledsen när folk uppenbarligen tror att man blir tjock av grönsaker. Det är knappast där som problemet ligger. Jag kan garantera att till 99 % så är det någonting annat som ligger bakom viktuppgången. De extra kilona beror knappast på några broccolibuketter till lunch eller ett gäng paprikabitar till middag.

Mest sannolikt är det att man helt enkelt äter för mycket (även om livsmedlet innehåller under 5 % kolhydrater). Anledningen till att jag inte är supersmal beror med största sannolikhet på detta. Men jag älskar mat och det är viktigare för mig att må bra inifrån och ut än att kunna köpa en storlek mindre i jeans. Jag äter väldigt varierat. På det sättet kan jag känna mig säker på att jag får i mig alla de näringsämnen som just min kropp behöver, samtidigt som jag njuter av god och vackert färgrik mat.

Men säg att jag skulle vilja gå ner 5 kilo i vikt för att jag vill komma i min brudklänning (jag sålde i och försig min så jag har inte det problemet). Då skulle jag bara minska på mina portioner och möjligtvis öka något på fettet för mättnadens skull. Jag skulle inte utesluta något. Möjligtvis minska lite på mejerierna. Men annars äta på samma sätt som innan. Dessutom hade jag lagt till ett extra träningspass i veckan (tränar 2 gånger/veckan nu). Jag är övertygad om att denna metod passar de flesta. Jag är inte unik.

Att det funkar för många att köra fakir, nollning, ”riktig LCHF” eller vad man nu vill kalla det tror jag beror på att det är oerhört enkelt att följa eftersom man är så begränsad i sitt urval av mat. Samma grej som att äta en bar eller shake. Man behöver inte fundera över vad man ska äta och det är inte heller lika lätt (eller kul) att överäta enbart kött och fett.

Och nu när jag ändå håller på så vill jag råda er som ändå vill göra detta (och givetvis ni andra också) att äta betydligt mindre rött kött, gris och charkprodukter. Rött kött innehåller betydligt mer omega 6 vilket är inflammationsdrivande (dock bättre kvot i gräsbetatkött). Grisgött innehåller arakidonsyra som även den ökar inflammation och smärta. Charkprodukter som korv och bacon innehåller oftast mängder av tillsatser och konserveringsämnen som exempelvis nitrit (E 250) som har visat sig vara cancerframkallande vid djurförsök. Så här svarar KRAV på sin hemsida om nitrit är farligt:

” Ja. Nitrit kan omvandlas till nitrosaminer i magen vilket ökar risken att få cancer. Forskning visar att den som äter mycket charkprodukter med nitrit löper ökad risk att få cancer i matstrupe och magsäck, urinblåsecancer samt cancer i tjock- och ändtarm. Barn till mammor som äter mycket charkprodukter med nitrit under graviditeten löper ökad risk att drabbas av hjärntumör.”

Försök äta mycket fet fisk som lax, sill och makrill som inte bara gör oss mätta utan ger oss en extra boost av omega 3 som till motsats av omega 6 sänker inflammationer i kroppen. Ägg är fantastiska rent näringsmässigt (välj ekologiska för mer omega 3). Skaldjur innehåller också mängder av mineraler och vitaminer. Förutom att fågel är ett bra miljöalternativ så innehåller det bland annat tryptofan (mest andel i kalkon) som hjälper oss att öka produktionen av våra må-bra-hormon serotonin och melatonin.

Bland de mest näringsrika grönsakerna som finns är alla typer av kål som ger oss massor av c-vitamin (mer än i apelsin). De är även snåla på kolhydrater. Om ni av någon anledning inte kan äta grönsaker, ät C-vitamintillskott. Dock inte i brusform då det inte kan tas upp effektivt av våra kroppar utan vaskas ut i toan.

Ja, det här blev ju ett lite längre inlägg än vad jag hade tänkt haha. Klockan är nu 01:30. Men det jag önskar är bara att man stannar upp och tar sig en funderare. Känns det här rätt för just mig? Hur länge kommer jag att orka äta såhär? Som ni vet så vill jag att vi alltid ska fokusera på hälsa framför rasande viktnedgång.

Jag är ledsen om någon känner att jag har trampat dem på tårna. Det är givetvis inte min mening. Men kände bara att jag var tvungen att säga hur jag känner inför detta och berätta hur jag ser det från min synvinkel.

Det enda jag vill är att ALLA ska må så bra som de bara kan. Inte bara nu, utan resten av livet. Att vi och våra familjer på ett sunt sätt ska kunna njuta av hälsosam mat, lagad från grunden med kärlek.

 

Vad tycker ni?

 

Puss och god natt!  <3

 

Arkiverad under: Blogg, Kost

  • « Föregående sida
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Nästa sida »

Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ mig på Instagram

  • DRAGON- & DOFTANDE KYCKLINGSOPPA MED KYCKLINGCHIPS En riktigt god och krämig kycklingsoppa . Sladdrigt kycklingskinn är ju blä men krispigt
  • JILLS HÄLSOSAMMA BUDGETTIPS DEL 1 - FYNDA! Har du fått en chock när du tittat på matkvittot nyligen? Kanske har
  • ‍ RECEPT: GODASTE CHILIGRYTAN ️ En otroligt god och mustig gryta som bäst serveras med en fräsch och syrlig sallad
  • SCRAMBLED EGGS BOWL En av mina favoritfrukostar på helgen. Enkelt, gott, nyttigt och mättande Jag gillar en riktigt krämig äggröra.
  • Hoppas ni också fått sätta tänderna i något extra smaskigt idag ❤️ Den som sa att man inte ska leka
  • HAR DU KOLL PÅ DITT FILTER? Under nästan ett års tid har vi haft problem med vår torktumlare. Det tog
  • The last sunset dinner at one of our new favorite hotels - @elixirkohyaoyai Time flies when having fun ❤️ #travelgram
  • Isn’t it amazing that you can switch from to in 12 hours? ✈️ I’ve been longing for this for the
  • From beach pool villa to hill pool villa . Both super cozy in different ways @elixirkohyaoyai #thailand #thailandhotel #beautifuldestinations #vacay
  • I’ve been to Thailand many times before but never even heard of the island Koh Yao Yai . It’s situated
  • Nothing beats traveling to a warm and sunny place like Thailand in the middle of Swedish winter @elixirkohyaoyai #thailand #vacay
  • Hotellfrulle Brukar inte äta frukost hemma men är man på semester är det ju helt klart en av höjdpunkterna I
  • Wow. I’ve got a crush on @elixirkohyaoyai I loooove outdoor bathrooms! And this one is so cozy #thailand #thailandhotel #islandvibes
  • A sneak peek of our new hotel in Thailand Koh Yao Yai - @elixirkohyaoyai We have arrived in paradise #hiddengem
  • ÄR VIKTEN VIKTIG? ⚖️ Om du exempelvis ska tävla i MMA eller checka in dig själv som bagage på flyget
  • SNABBLAGAD PROTEINMAXAD MINESTRONESOPPA Fick cravings för minestronesoppa häromdagen. Har nog inte ätit det sedan jag gick i skolan. Rätt blaskig
  • ‍♀️ Det var verkligen på tiden som mitt hår fick lite TLC av bästa @byluttu på @hairochnusthlm ❤️. Sedan jag
  • FÖR EVIGT TJOCKAST I KLASSEN? Bestämde mig för att åka till simhallen igår för att variera träningen lite. Har nog
  • ☔️ En regnig dag som denna krävde en värmande gryta . Det blev en variant av kalops, upphottad med en
  • 2022, ännu ett år som switchat förbi i ultrarapid . Året då covid-kaoset byttes ut av andra galenskaper runt om

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …