Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Ljuvlig prinsesstårta

10 december, 2012 av Jill Wallentin 7 kommentarer

jillsmat_prinsesstarta_sockerfri

En av mina största carb-cravings är prinsesstårta. Har avgudat denna tårta sedan barnsben och önskar mig alltid en sådan varje gång jag fyller år. Därför tänkte jag testa att göra denna klassiker lågkolhydratvänlig om det nu gick – och det gjorde det!

Marsipanen blev riktigt, riktigt bra och allting ihop blev förvånansvärt likt ”the real deal”. Visst det är ingenting man svänger ihop på en kvart men det är väl värt besväret och dina fikagäster kommer att tacka dig. Ett hett tips är att göra bottnar och vaniljkräm dagen före. Dels för att de ska hinna kallna ordentligt samt att det inte känns lika jobbigt då. Kör hårt!

Prinsesstårta á la LCHF

Jill Wallentin
Skriv ut receptet
Portioner 12 bitar

Ingredienser
  

Bottnarna

  • 3 st ägg
  • 2 dl valfri sötning (lika sött som socker)
  • 0,25 tsk vaniljpulver
  • 2 dl grädde
  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl pofiber
  • 0,5 dl kokosmjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt

Marsipanlocket

  • 3 dl mandelmjöl
  • 1 dl Sukrin melis
  • 4 droppar bittermandelessens
  • 1 st äggvita (spara äggulan)
  • karamellfärg till önskvärd färg

Vaniljkräm

  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl vispad grädde
  • 2 st ägg
  • 1 st äggula
  • 2 msk valfri sötning
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Fyllning

  • 3 dl grädde
  • 1 ask färska hallon

Ovanpå

  • Sukrin melis eller annan florliknande sötning
  • en riktig eller marsipanros

Instruktioner
 

Bottnarna

  • Ställ in ugnen på 175 grader.
  • Gör bottnarna genom att vispa sötning och ägg pösigt. Vispa sedan i resten av ingredienserna. Häll smeten i en smörad springform med löstagbara kanter.
  • Grädda i cirka 20 minuter eller tills ingenting fastnar på provstickan.

Vaniljkrämen

  • Blanda samman ingredienserna till vaniljkrämen och låt sjuda i kastrullen under ständig omrörning tills krämen tjocknat.
  • Låt sedan svalna i kylskåp tills helt kall (gärna över natten). Vispa krämen fluffig. Vänd ner den vispade grädden tills blandad.

Marsipanlock

  • Gör marsipanen genom att mixa samtliga ingredienser i matberedaren. Gör till en boll och ställ in i kylen i cirka en halvtimme.
  • Spara gärna en del av marsipanen som du färgar exempelvis rosa som du gör en ros av.
  • Lägg marsipanen på ett bakplåtspapper och lägg över plastfolie. Kavla sedan ut till en cirkel. Skär av kanterna som är ojämna och lägg i mitten och kavla igen tills du är nöjd. Den ska vara större än själva kakan. Lägg sedan i kylskåpet.

Monteringen

  • Dela kakbotten i 3 delar när den har blivit kall. Det gör ingenting om den går sönder. Lappa bara ihop den så gott det går. Det kommer inte att synas när den är färdigmonterad.
  • Lägg nedersta delen på ett fint kakfat. Bred sedan på ett lager med hårt vispad grädde. Mosa hallonen med en gaffel och lägg det ovanpå.
  • Lägg på den andra botten och bred över vaniljkrämen men lämna cirka 2–3 cm av kanterna utan kräm.
  • Lägg på den sista botten, skär bort kanterna, och täck sedan tårtan med resten av grädden. Dra bort plastfolien på marsipanlocket och lägg det över tårtan. Dra bort smörpappret. Tryck in kanterna på tårtan och skär bort överflödig marsipan runt kanterna.
  • Gör eventuellt blad av det som blir över. Pudra över Sukrin melis och lägg på bladen och en vacker rosa ros eller om du gjort en ros av marsipan.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

« Ljuvlig mandeltårta
Moussaka med kanel och mynta »

Kommentarer

  1. Aa säger

    13 oktober, 2014 kl. 11:38

    Hej! Låter ljuvlig. Vad använde du för sötningsmedel istället för socker?

    Svara
    • JillWW säger

      13 oktober, 2014 kl. 12:25

      Hej! Jag använde nog sötströ eller Sukrin+ 🙂

      Svara
  2. Julia säger

    15 mars, 2015 kl. 13:38

    Kan man använda honung som sötning?

    Svara
    • JillW säger

      16 mars, 2015 kl. 07:25

      Ja det kan man säkert. Men tror det ger lite för mycket smak.

      Svara
  3. Emely säger

    18 september, 2016 kl. 15:35

    Hej!
    Kan man frysa in bottnarna och göra dem i förväg?

    Svara
    • JillW säger

      18 september, 2016 kl. 15:36

      Ja absolut 🙂

      Svara

Trackbacks

  1. luafilosoferar | Luas fantastiska choklad- och hallontårta, LCHF skriver:
    7 april, 2015 kl. 20:49

    […] mer som en vanlig, med sötare smak. Och min skapare, så god den blev! Till botten använde jag prinsesstårtbottnarna från Jillsmat, men smaksatte den med kakao och starkt kaffe. Jag dränkte in bottnarna med steviasaften med […]

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ Jillsmat på Instagram!

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …