Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Lic. mf Kost- och Näringsrådgivare = check!

15 december, 2014 av Jill Wallentin 10 kommentarer

mfhalsoutbildningar_1

Ni som följer mig på Instagram har väl knappast missat att jag nyligen gått en påbyggande kostrådgivarutbildning på mf hälsoutbildningar?

Jag är ju sedan innan lic. kostrådgivare från mf men på den här utbildningen gick man in mer på djupet på hur man exempelvis kan stärka uttröttade binjurar och rätta till andra obalanser i kroppen som bland annat under- eller över funktion av sköldkörteln och vad störd aptitreglering kan bero på. Hur man får en harmonisk tarmflora med god saltsyrebalans etc. fick vi också lära oss mer om vilket är grunden för en god hälsa och nutrition.

Jag tycker om när man blandar teori med praktik. Så det var kul att få göra olika tester på sig själv och sedan även på sina klienter. Och med fantastiska lärare som Therese Renåker (ni har väl inte missat hennes nya blogg?), Louise Edlund, Ylva Jansson och givetvis grundaren själv, Jonas Bergqvist, så kan det ju inte bli annat än en bra utbildning 😉

En av de mest intressanta lektionerna handlade om toxikologi och näring. Visst är det skrämmande hur människan lyckats förgifta vår miljö och mat? Faktum är att endast 5% av alla kemikalier som finns ibland oss har forskning bakom sig som visar hur de påverkar människan och miljön. Kemikalier finns överallt. I våra väggar, luften som vi andas, i våra kläder etc. En läskig studie på nyfödda bebisar i USA visade att man i genomsnitt kunde hitta 200 kemikalier och föroreningar i deras navelsträngsblod. Är det då konstigt att vi blir mer och mer allergiska och drabbas av cancer i allt tidigare åldrar?

Det flesta kemikalierna är svåra att undvika men det vi kan göra är att bland annat äta så mycket obesprutad/ekologisk mat som möjligt, inte mikra maten i plastmatlådan och skippa teflonpannan (suck, jag som nästan bara har teflonstekpannor). Jag har en emaljstekpanna som är toppen, men som hon sa ”Vad är den ytan gjord av då?”. Så det enda som finns kvar hemma då är ju gjutjärn, men då fastnar ju den ostpanerade omeletten så det går ju inte haha. Så det får bli att shoppa nya stekpannor i rostfritt eller liknande.

Andra spännande tips för att stärka och rena kroppen är bland annat att dricka chaga te (finns bland annat att köpa här) som kommer ifrån sprängticka (en slags svamp som växer på björkar). Chaga innehåller otroligt mycket antioxidanter vilket skyddar mot de nedbrytande fria radikalerna som sker i kroppen, som ökar vid stress och intag och socker och stärkelse, vilket resulterar i förtidigt åldrande, inflammation och sjukdomar.

Ylva Jansson berättade om en anhörig som fick cancerbesked (tror det var i strupen?) men efter tre veckors självmedicinerande med denna dryck blev av med alla spår av cancern(!). Låter ju för bra för att vara sant. Men faktum är ju att läkemedelsindustrin inte har något intresse av sådant som är naturligt då man ej kan ta patent på det och tjäna pengar (sorgligt men sant). Så jag tror faktiskt mer på naturliga tillskott och artegen kost än på de flesta mediciner. I alla fall som en grund, sen är det väl klart att vissa måste ta mediciner också. Men om man ger kroppen vad den behöver så tror jag att den klarar av det mesta på egen hand.

Själva kursen var enbart under en vecka, men sedan hade man ungefär en månad på sig att utföra minst två klientfall med uppföljning samt plugga in cirka 90 instuderingsfrågor. Kruxet var att veckan innan kursen började så hade min man bestämt sig för att lämna mig, så mina hjärna var inte direkt på topp under utbildningen vilket de andra också märkte (fast jag tyckte att jag betedde mig normalt). Det var faktiskt nära att jag tänkte hoppa av utbildningen eftersom jag samtidigt hade så mycket att göra med dubbla jobb och skilsmässan som låg som en kvävande filt över alltihop.

Men som tur var tog jag mitt förnuft till fånga och lyckades plugga in frågorna på egen hand och med hjälp från förstående lärare och kursdeltagare. Så jag klarade både prov och klientfallsredovisningen på första försöket, vilket var riktigt skönt. Det kanske även var en mening med skilsmässan med tanke på att jag träffade en underbar kille bara några veckor senare som är utbildad undersköterska som kunde förhöra mig och förklara de krångliga begreppen. Det kallar jag att förena nytta med nöje 😉 haha.

Även om jag inte arbetar särskilt mycket som kostrådgivare så känner jag att kunskapen som jag skaffat mig är ovärderlig – främst för min egen skull och för mina nära och kära. Men jag ser det även givetvis som en bra kunskapsplattform för att jag ska kunna erbjuda er ännu bättre och mer intressanta föreläsningar, event, blogginlägg och svar på era frågor.

mf hälsoutbildningar flyttar snart till nya fräscha lokaler i Vasastan där de fortsättningsvis kommer att driva en renodlad utbildnings-/rehab- och PT-anläggning. Så om ni är lika kunskapstörstiga som jag – gå in och kika på deras hemsida för att hitta en utbildning som passar just dig. Tillsammans kan vi sprida kunskap om hur man kan leva och äta sig frisk, starkt och lycklig till ännu fler! 🙂 Power to the people haha.

Arkiverad under: Blogg

« Pepparkaksbrûlée
Kalkonskinka med rosmarin »

Kommentarer

  1. Sabina Bergstedt säger

    16 december, 2014 kl. 07:00

    Kul!
    Jag var i kontakt med Therese för nåt år sen ang utmattande binjurar. Då var det mer att ”vänta och se” för de borde läka själva.
    Nu har jag tyvärr bytt jobb & stressat ännu mer sen dess så jag tror mina binjurar är totalt utmattade.
    Kan man köpa tjänsten av dig att få hjälp med binjurarna och att ”få igång dom” igen? 🙂

    Svara
    • JillW säger

      16 december, 2014 kl. 07:42

      Hej Sabina! Ja om man låter kroppen återhämta sig och fyller på med bra näring så återhämtar binjurarna sig sakta men säkert. Men om man fortsätter att stressa blir det givetvis värre 🙁 Under fliken kostrådgivning så hittar du mina tjänster om priser om det skulle vara intressant.

      Kram

      Svara
  2. Karin20 säger

    16 december, 2014 kl. 21:22

    Oj vilket inlägg!
    Först grattis till ”examen” , du kommer att bli suverän. Sen beklagar till skilsmässan, vad tråkigt,
    Och sen grattis igen till den nye!
    Mycket på en gång det där!
    Och som vanligt, bra skrivet!

    Svara
    • JillW säger

      16 december, 2014 kl. 21:40

      Tack Karin! Stor kram! 🙂

      Svara
  3. Marja - Baka Sockerfritt säger

    17 december, 2014 kl. 11:54

    Det låter riktigt spännande och nyttigt. Det är något jag själv skulle vilja gå i framtiden!

    Svara
  4. Lilly säger

    11 mars, 2015 kl. 07:16

    Fast de som säljer chagate har väl intresse av att tjäna pengar på det? Tycker ofta naturläkemedelsbranschen talar sig varm om att de bryr sig om människor hälsa på riktigt men där snackar vi fan galet dyra produkter. Ingen som reagerar på det… Märkligt.

    Jättefarligt att skriva att någon skulle ha blivit frisk från cancer av en dryck, annars älskar jag din blogg och instagram Jill.

    Kram Lilly

    Svara
    • JillW säger

      11 mars, 2015 kl. 07:29

      Hej!
      Ja visst tjänar någon på att sälja chaga. Men om man vill så kan man bara gå ut i skogen och hugga loss en bit från en gammal björk. Det är inget som någon kan ta patent på.

      Jag återberättade bara det som en av lärarna berättade om en anhörig som blev av med sin cancer, kanske, med hjälp av chaga.

      Eftersom det inte är något farligt preparat som kan skada (och man dessutom kan skaffa det helt gratis) anser jag att det är bättre att tipsa än att inte göra det eftersom det finns en möjlighet att det faktiskt hjälper pga det otroligt höga innehållet av antioxidanter.

      Så tänker jag i varje fall 🙂

      Svara
  5. L säger

    22 mars, 2015 kl. 13:29

    Tänkte tipsa om att man kan använda keramik pannor och kastruller istället. Dom är giftfria och lätta att sköta 🙂
    Jag är inte emot naturläkamedel. Jag är faktiskt stamkund på ett par hälsokostbutiker där jag handlar alla mina teer, kryddor och ekologiska pulver osv. MEN jag tror inte på att man kan bli helt fri ifrån cancerceller genom att självmedicinera på det sättet! De som påstår att det går är oftast inte ens utbildade inom medicin, de är inga läkare på långa vägar. Om det finns växter i naturen som kan bota cancer så känner ju forskare till det då mediciner faktiskt förädlas ifrån naturen. Självklart kan man inte ta ett patent på ett träd men man har all rätt att ta patent på mediciner som man forskat på i åratal och som faktiskt räddar liv. Det är irriterande att folk som inte har någon aning uttalar sig om så allvarliga saker och får det att låta som att det skulle vara lätt att bota svåra sjukdomar. Tack och lov att vi har duktiga forskare och specialist läkare!

    Svara
    • JillW säger

      22 mars, 2015 kl. 14:31

      Hej! Tack för tipset 🙂 Lite kul att jag la upp en bild på Insta om keramikstekpannor igår haha. Jag gillar dem so far i alla fall.

      Svara
      • L säger

        22 mars, 2015 kl. 15:32

        Vad kul! Jag följer ju dig även på ig men måste ha missat det igår. Kram

        Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ mig på Instagram

  • DRAGON- & DOFTANDE KYCKLINGSOPPA MED KYCKLINGCHIPS En riktigt god och krämig kycklingsoppa . Sladdrigt kycklingskinn är ju blä men krispigt
  • JILLS HÄLSOSAMMA BUDGETTIPS DEL 1 - FYNDA! Har du fått en chock när du tittat på matkvittot nyligen? Kanske har
  • ‍ RECEPT: GODASTE CHILIGRYTAN ️ En otroligt god och mustig gryta som bäst serveras med en fräsch och syrlig sallad
  • SCRAMBLED EGGS BOWL En av mina favoritfrukostar på helgen. Enkelt, gott, nyttigt och mättande Jag gillar en riktigt krämig äggröra.
  • Hoppas ni också fått sätta tänderna i något extra smaskigt idag ❤️ Den som sa att man inte ska leka
  • HAR DU KOLL PÅ DITT FILTER? Under nästan ett års tid har vi haft problem med vår torktumlare. Det tog
  • The last sunset dinner at one of our new favorite hotels - @elixirkohyaoyai Time flies when having fun ❤️ #travelgram
  • Isn’t it amazing that you can switch from to in 12 hours? ✈️ I’ve been longing for this for the
  • From beach pool villa to hill pool villa . Both super cozy in different ways @elixirkohyaoyai #thailand #thailandhotel #beautifuldestinations #vacay
  • I’ve been to Thailand many times before but never even heard of the island Koh Yao Yai . It’s situated
  • Nothing beats traveling to a warm and sunny place like Thailand in the middle of Swedish winter @elixirkohyaoyai #thailand #vacay
  • Hotellfrulle Brukar inte äta frukost hemma men är man på semester är det ju helt klart en av höjdpunkterna I
  • Wow. I’ve got a crush on @elixirkohyaoyai I loooove outdoor bathrooms! And this one is so cozy #thailand #thailandhotel #islandvibes
  • A sneak peek of our new hotel in Thailand Koh Yao Yai - @elixirkohyaoyai We have arrived in paradise #hiddengem
  • ÄR VIKTEN VIKTIG? ⚖️ Om du exempelvis ska tävla i MMA eller checka in dig själv som bagage på flyget
  • SNABBLAGAD PROTEINMAXAD MINESTRONESOPPA Fick cravings för minestronesoppa häromdagen. Har nog inte ätit det sedan jag gick i skolan. Rätt blaskig
  • ‍♀️ Det var verkligen på tiden som mitt hår fick lite TLC av bästa @byluttu på @hairochnusthlm ❤️. Sedan jag
  • FÖR EVIGT TJOCKAST I KLASSEN? Bestämde mig för att åka till simhallen igår för att variera träningen lite. Har nog
  • ☔️ En regnig dag som denna krävde en värmande gryta . Det blev en variant av kalops, upphottad med en
  • 2022, ännu ett år som switchat förbi i ultrarapid . Året då covid-kaoset byttes ut av andra galenskaper runt om

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …