Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Kan man äta sig ur en depression?

9 januari, 2014 av Jill Wallentin Leave a Comment

En ny studie från Harvard bevisar återigen vilken stor betydelse maten som vi stoppar i oss har för våra kroppar.

Tidigare studier har visat att personer som äter mycket grönsaker och frukt, fisk, fullkorn (morr) och vegetabiliska oljor, mer sällan drabbas av depression. Men vad den nya Harvard studien visar är ett tydligt samband mellan livsmedel som triggar inflammation och depression.

Lågkolhydratkost är som bekant inflammationssänkande då vi undviker livsmedel som vitt mjöl, socker och margarin. Men den nya studien visade även ökad risk av depression vid konsumtion av rött kött och fisk(!). Kött från konventionellt uppfödda nötkreatur kan jag förstå att det ökar risken, men fisk?! Så länge fiskarna inte är tvångsmatade med spannmål så bör de snarare vara inflammationssänkande att äta fisk, främst fet fisk som innehåller goda halter av omega-3. När man läser vidare står det dock att kvinnorna som insjuknande av depression åt lika mycket fisk då som innan så då förstår jag inte sambandet överhuvudtaget.

Tydligare var sambandet med margariner då forskarna såg att de personer som insjuknade av depression åt mer margarin än de som inte blev sjuka. Skräll.

Det visade sig också att främst gröna bladgrönsaker, olivolja, vin och kaffe till och med skyddade mot depression. Låter som en smarrig smoothie eller hur? 😉

Här hittar du hela studien om du är riktigt vetgirig!

Filed Under: Blogg

« Fotografering till Expressens LCHF-magasin!
Varför träna när man ändå inte går ner i vikt? »

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ Jillsmat på Instagram!

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se