Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Kalkonfrikadeller i kryddig tomatsås med tapenade

6 augusti, 2014 av Jill Wallentin Leave a Comment

jillsmat_kalkonfrikadeller_i_kryddig_tomatsas

Jag brukar inte vara så tänd på tomatbaserade såser om jag ska vara ärlig. Är ju som ni säkert vet en sucker för gräddiga såser men MEN denna blev verkligen supergod och smakrik! Tapenaden i såsen blev verkligen pricken över i.

Använd de örtkryddor som du har hemma. Antingen färska eller torkade. Jag använde torra i själva frikadellerna/köttbullarna och färska som extra smak och garnering. En fröjd för både öga och gom.

Frikadeller ska väl egentligen enbart kokas. Men jag brukar ändå steka dem först så de får lite yta runt om. På så sätt är man säker på att de inte kokar söder i såsen.

Och om ni inte insett det innan så ja, jag älskar vitlök haha.

Kalkonfrikadeller i kryddig tomatsås med tapenade

Jill Wallentin
Skriv ut receptet
Portioner 5 portioner

Ingredienser
  

Frikadellerna

  • 800 g kalkonfärs *
  • 1 st schalotten lök Jag föredrar banan schalottenlök
  • 2 msk örtkryddor (ex. basilika, rosmarin, salvia, oregano)
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • smör att steka i

Tomatsåsen

  • 250 g krossade tomater helst ekologiska i tetra
  • 3 msk tapenade eller finhackade oliver
  • 2 msk olivolja
  • 1 st vitlöksklyfta pressad
  • salt
  • peppar

Ugnsrostad blomkål och broccoli

  • 1 st blomkålshuvud
  • 1 st broccolihuvud
  • 50 g smör
  • 2 st vitlöksklyftor pressade
  • 2 tsk timjan
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar

Garnering

  • 1 knippe färska örter
  • nymalen svartpeppar

Instruktioner
 

Ugnsrostad blomkål och broccoli

  • Ställ in ugnen på 180 grader.
  • Skär broccoli och blomkål i ca 4 mm tjocka skivor. Lägg dem på en ugnsplåt tillsammans med övriga ingredienser.
  • Tillaga i ugnen i cirka 20 minuter.

Frikadellerna

  • Finhacka löken och blanda samman alla ingredienserna (lättast och effektivast tycker jag att det är med tvättade händer).
  • Rulla till bollar och stek i riktigt med smör (eller annan önskvärd olja) tills de fått lite yta runt om.

Tomatsåsen

  • Häll över samtliga ingredienser till tomatsåsen i stekpannan tillsammans med frikadellerna. Blanda försiktigt och smaka av med salt och peppar. Låt småkoka i cirka 10 minuter.

Anteckning

* Finns ibland i frysdisken, bland annat på City Gross. Superbra att ha i frysen och plocka fram vid behov.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Fågel, Måltid, Mejerifritt, Recept, Tillbehör

« Vecka 1 med nytt viktminskningsupplägg
Thailändsk pumpasoppa med friterad vitlök »

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ Jillsmat på Instagram!

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se

 

Laddar in kommentarer …