Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Jills ljuvliga morotskaka med valnötter

13 september, 2015 av Jill Wallentin 18 Comments

Jills ljuvliga morotskaka med valnötter

Jill Wallentin
Morotskaka har alltid varit en av mina favoritkakor. Älskar den kryddiga smaken, saftiga kakan och krämiga glasyren. Här kommer mitt recept på en socker- och glutenfri morotskaka som är minst lik god som originalet. Hoppas att det smakar!
Skriv ut receptet
Portioner 10 bitar

Ingredienser
  

Kakan

  • 3 st ägg ekologiska
  • 1,5 dl valfri sötning (helst xylitol)
  • 150 g smör smält
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl finrivna morötter
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk ingefära
  • 2 tsk nejlika
  • 100 g valnötter grovt hackade

Glasyren

  • 100 g smör rumstempererat
  • 300 g Philadelphiaost rumstempererat
  • 3 msk valfri sötning (helst xylitol)
  • 1 krm vaniljpulver

Garnering

  • 10 st valnötter

Instruktioner
 

Kakan

  • Ställ in ugnen på 175 grader (varmluft).
  • Vispa ihop sötning och ägg. Blanda i smör och crème fraiche.
  • Häll i resten av ingredienserna och vispa tills en jämn smet. Häll över smeten i en bakform, gärna med löstagbara kanter.
  • Grädda i ugnen i cirka 40 minuter eller tills kakan inte länge kladdar i mitten. Låt svalna.

Glasyren

  • Genom att först värma upp smöret och philadelphiaosten i rumsremperatur så blir det lättare att vispa samman utan att det blir klumpar. Vispa i sötning och vanilj.
  • När kakan är sval, bred ut ett lagar av glasyren på kakan och spritsa sedan resten runt om. Garnera gärna med blommor, valnötter och kanel.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Mjuka kakor, Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

« Äggröra med kallrökt lax
Persiska spenat och örtplättar (kuku sabzi) »

Comments

  1. Louise Petersen says

    13 september, 2015 at 14:38

    Hvor stor er din form ?

    Svara
    • JillW says

      13 september, 2015 at 15:03

      Vanlig storlek. Typ 20 cm 🙂

      Svara
  2. Lena says

    13 september, 2015 at 15:04

    Jag älskar morotskaka. Tror du det går att byta ut mandelmjölet mot lika mycket kokosmjöl? ?
    Tack för alla bra recept!
    // Lena

    Svara
    • JillW says

      13 september, 2015 at 16:15

      Hej! Ja absolut. Men det räcker nog med 1,5 dl kokosmjöl 🙂

      Lycka till!

      Svara
  3. Sanna says

    13 september, 2015 at 16:14

    Finns xylitol att köpa i vanliga livsmedelsbutiker? Borde gå att byta ut nejlika mot kardemumma va? 🙂

    Svara
    • JillW says

      13 september, 2015 at 16:18

      Ja det finns. Men det är oftast dyrt. Bättre att köpa på nätet. Passa på nu när de har rea http://WWW.worthit.se 🙂 Ja, byt ut om du vill!

      Svara
  4. Malin Hunnestad says

    13 september, 2015 at 16:59

    Har bakat morotskakan precis och det doftar ljuvligt! Undrar om gradantalet du uppger i receptet är på varmluft eller vanlig över-undervärme? Haft inne kakan i 35 min. När jag bakar din fantastiska rabarberkaka måste jag både öka temperaturen och ha inne kakan längre…
    PS! Gör massa reklam för dig här i Skien, Norge (22år i Norge)! Väldigt bra sida med fantastiska recept! 🙂

    Svara
    • JillW says

      13 september, 2015 at 18:45

      Hej! Jag har varmluftsugn så det är nog därför. Min ugn är dessutom lite som en kremeringsugn så för mig räckte det med 150 grader hehe.
      Tacksam för reklam 😉
      Kram

      Svara
  5. Ekofilosophie says

    13 september, 2015 at 17:08

    Ser gott ut! Blir sugen på att testa denna 🙂 innan jag började med lchf var morotskaka och banankaka mina favoriter, tillsammans med kladdkaka så klart 🙂

    Svara
  6. Angeliqa says

    8 oktober, 2015 at 17:57

    Hej! Ska formen smöras eller något?

    Svara
    • JillW says

      8 oktober, 2015 at 18:05

      Hej! Det behövs nog inte. Brukar oftast inte göra det. Men det skadar ju inte 🙂

      Svara
  7. Berit Strandberg says

    24 januari, 2016 at 14:28

    Hur många grader är det i vanlig ugn …
    Kan jag använda Ica Sötströ i stället för Xylitol …
    Hur många kolhydrater innehåller morotskakan …

    Svara
    • JillW says

      12 februari, 2016 at 16:02

      Hej Berit!
      Med ”vanlig” ugn så höjer man temperaturen med cirka 25 grader. Ja visst du kan byta mot vilken sötning som du vill.
      Vet ej hur många kolhydrater det är i kakan då jag föredrar att äta min mat istället för att räkna den ;). Om man vill viktminska så kan de flesta äta någon low carb efterrätt/fika i veckan och ändå gå ner i vikt. Inget man bör äta varje dag, oavsett low carb eller ej. Se det som en nyttigare fika, men det är ändå fika om du förstår vad jag menar? Ha det gott!

      Svara
  8. Therese says

    13 februari, 2016 at 14:16

    Provade att göra denna idag och den blev riktigt saftig och god! 🙂

    Svara
  9. Berit Strandberg says

    13 februari, 2016 at 14:49

    Jag håller på, min hjärtform är nu i ugnen. Formen är mindre så jag använder halva satsen … spännande här doftar underbart♥

    Svara
  10. Berit Strandberg says

    13 februari, 2016 at 19:32

    Visar några bilder på Instagram. Jag har även taggat dig. Dekoration och smakfest i morgon …

    Svara
  11. Anna says

    29 juni, 2018 at 10:01

    Tack för det här underbara receptet! Min favoritkaka, så god och saftig!

    Svara
  12. Pernilla Larsson says

    21 februari, 2021 at 15:56

    Tusen tack för fantastiskt recept, godaste morotskakan jag ätit med eller utan socker. Halverade satsen frosting då jag inte är så förtjust i för mig vaket, samt tillsatte limezest. Du är en sann inspirationskälla❤️

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa ketorecept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Har varit en foodie så länge jag kan minnas. Sedan 2009, då jag upptäckte lågkolhydratskost, kan jag njuta av fantastisk mat som jag även mår bra av.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ jillsmat på Instagram!

Följ på Instagram

Etiketter

antiinflammatoriskt asiatiskt bea buffé buljong choklad crock pot depression fettisdag föreläsningar förkylning godis Grekiskt grillat ice coffee indiskt islatte jills mat efter säsong jul kokbok kräftskiva lucia långkok margarin meze midsommar nyår nötfritt ostbricka persiskt plock påsk saft semla semlor snittar sommar student tacos texmex thai thailändskt tävling veganskt vegetariskt

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2022 jillsmat.se