Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Smarriga socker- och glutenfria semlor

20 januari, 2013 av Jill Wallentin 13 kommentarer

Smarriga socker- och glutenfria semlor

Jill Wallentin
Hur mysigt är det inte att komma in från vinterkylan och njuta av en härlig semla? Jag äter helst min i en skål med varm mjölk som vi gjorde när jag var liten. Även vi som äter lågkolhydratkost och vill hålla oss undan från gluten vill kunna njuta av semlor.
Skriv ut receptet
Portioner 5 stycken

Ingredienser
  

Kardemummabullar

  • 2 st ägg
  • 100 g färskost (typ Philadelphia)
  • 50 g smör mjukt
  • 0,75 dl xylitol eller 1 dl annat valfri sötning
  • 1 krm salt
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl mandelmjöl eller 1 dl kokosmjöl om nötfritt
  • 0,5 msk fiberhusk *
  • 1 dl pofiber **
  • 1 st uppvispad ägg att pensla med

Mandelmassa

  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 1,5 msk valfri sötning
  • 3 droppar bittermandelessens
  • 2 msk grädde

Ovanpå

  • Sukrin melis eller annat florliknande sötningsmedel

Instruktioner
 

Kardemummabullar

  • Ställ in ugnen på 200 grader.
  • Vispa samman ägg, smör, förskost, sötning, salt, kardemumma och bakpulver. Häll i och blanda samman med resten av ingredienserna. Låt stå i cirka 5-10 minuter så att fiberhusk och pofiber hinner absorbera vätskan så att smeten/degen blir fast.
  • Rulla till 5 stycken bollar. Lägg dem på ugnsplåten, pensla med uppvispat ägg. Grädda i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna.

Mandelmassa

  • Blanda samman ingredienserna.
  • Skär ut locket, klicka i mandelmassa i gropen, spritsa över grädde. Lägg på locket och pudra till sist din skapelse med Sukrin Melis.

Anteckning

* Öka mängden fiberhusk om du vill ha rundare bullar. Jag har minskat mängden då jag hellre vill åt en godare smak än fin form.
* * Bli inte avskräckt av att pofiber innehåller 12g/100g kolhydrater. Kolhydratinnehållet är i sig helt ointressant om man inte räknar in mängd. I detta fallet innehåller 1 dl pofiber cirka 2-3 gram kolhydrater, utslaget på totalen blir det väldigt lite. Pofiber är dessutom bra för magen.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Arkiverad under: Recept, Sötsaker, Tårtor & bakelser

« Mozzarellafyllda kycklingbiffar med pestosås och grönsaker
Spicy Chicken Wings med jalapeñodip »

Kommentarer

  1. Moa säger

    19 januari, 2015 kl. 10:59

    Ska det inte vara kardemumma i bullarna? 🙂

    Svara
    • JillW säger

      19 januari, 2015 kl. 12:16

      Hm jo? Det står ju i receptet?

      Svara
      • Moa säger

        19 januari, 2015 kl. 16:23

        Ja ”vispa ner kardemumma….” i beskrivningen men inte där ingredienserna står, hur mycket man ska ha, eller är jag blind?

        Svara
        • Moa säger

          19 januari, 2015 kl. 16:24

          Jag var verkligen blind, läste på mobilen, då hamnade det på en annan rad, förlåt haha känner mig helkorkad nu

          Svara
      • Therese säger

        9 februari, 2016 kl. 17:05

        Vad kan vara bra att ha för annan sötning när jag ej hittar sukrin?

        Svara
        • JillW säger

          12 februari, 2016 kl. 16:04

          Hej!
          Min rekommendation är att beställa xylitol härifrån då det är mest likt socker i smak och enligt mig det bästa alternativet som inte höjer blodsockret.
          http://www.worthit.se/xylitol-1kg

          Ha det gott!

          Svara
  2. Carro säger

    28 februari, 2017 kl. 13:33

    Tack för recept, ser helsmarrigt ut!
    Tänkte baka dessa idag men har ingen kesella, kan man ta vispgrädde istället?
    Mvh, Carro

    Svara
    • JillW säger

      28 februari, 2017 kl. 14:37

      Ja det går säkert bra eller exempelvis fet yoghurt eller créme fraiche 🙂
      Ha en bra dag!

      Svara

Trackbacks

  1. LCHF-semla! | Sofies LCHF skriver:
    13 februari, 2014 kl. 22:08

    […] ni ha recept så får ni klicka in er HÄR på bästa Jills blogg! Receptet räckte till 5 semlebullar, men nästa gång (läs; nästa år) […]

    Svara
  2. Lchf Semla! | I Larssons kök skriver:
    3 mars, 2014 kl. 19:41

    […] ska vi njuta! Följde receptet på semlor från jillsmat.se. Här hittar ni Jills Lchf Semlor

    Svara
  3. Jills recept på semlor – LCHF | Lina Petersen skriver:
    4 mars, 2014 kl. 09:00

    […] med mig utav Jills recept på semlor som jag ska försöka hinna testa i helgen. I alla fall inom en snar framtid! […]

    Svara
  4. Semlor (mejerifria, utan mjöl & sockerfria, LCHF) | skriver:
    4 mars, 2014 kl. 09:20

    […] är verkligen fantastiskt goda, riktigt delikata! Jag har utgått från ett recept hämtat från Jills mat, en LCHF-blogg, och gjort några justeringar, bl.a. i tillagningen och gjort dem mjölkfria. Jag […]

    Svara
  5. Semmeltestet avgjort :) | luafilosoferar skriver:
    4 mars, 2014 kl. 17:38

    […] var Jills goda LCHF-semlor och Chokladsemlor från Baka […]

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ mig på Instagram

  • DRAGON- & DOFTANDE KYCKLINGSOPPA MED KYCKLINGCHIPS En riktigt god och krämig kycklingsoppa . Sladdrigt kycklingskinn är ju blä men krispigt
  • JILLS HÄLSOSAMMA BUDGETTIPS DEL 1 - FYNDA! Har du fått en chock när du tittat på matkvittot nyligen? Kanske har
  • ‍ RECEPT: GODASTE CHILIGRYTAN ️ En otroligt god och mustig gryta som bäst serveras med en fräsch och syrlig sallad
  • SCRAMBLED EGGS BOWL En av mina favoritfrukostar på helgen. Enkelt, gott, nyttigt och mättande Jag gillar en riktigt krämig äggröra.
  • Hoppas ni också fått sätta tänderna i något extra smaskigt idag ❤️ Den som sa att man inte ska leka
  • HAR DU KOLL PÅ DITT FILTER? Under nästan ett års tid har vi haft problem med vår torktumlare. Det tog
  • The last sunset dinner at one of our new favorite hotels - @elixirkohyaoyai Time flies when having fun ❤️ #travelgram
  • Isn’t it amazing that you can switch from to in 12 hours? ✈️ I’ve been longing for this for the
  • From beach pool villa to hill pool villa . Both super cozy in different ways @elixirkohyaoyai #thailand #thailandhotel #beautifuldestinations #vacay
  • I’ve been to Thailand many times before but never even heard of the island Koh Yao Yai . It’s situated
  • Nothing beats traveling to a warm and sunny place like Thailand in the middle of Swedish winter @elixirkohyaoyai #thailand #vacay
  • Hotellfrulle Brukar inte äta frukost hemma men är man på semester är det ju helt klart en av höjdpunkterna I
  • Wow. I’ve got a crush on @elixirkohyaoyai I loooove outdoor bathrooms! And this one is so cozy #thailand #thailandhotel #islandvibes
  • A sneak peek of our new hotel in Thailand Koh Yao Yai - @elixirkohyaoyai We have arrived in paradise #hiddengem
  • ÄR VIKTEN VIKTIG? ⚖️ Om du exempelvis ska tävla i MMA eller checka in dig själv som bagage på flyget
  • SNABBLAGAD PROTEINMAXAD MINESTRONESOPPA Fick cravings för minestronesoppa häromdagen. Har nog inte ätit det sedan jag gick i skolan. Rätt blaskig
  • ‍♀️ Det var verkligen på tiden som mitt hår fick lite TLC av bästa @byluttu på @hairochnusthlm ❤️. Sedan jag
  • FÖR EVIGT TJOCKAST I KLASSEN? Bestämde mig för att åka till simhallen igår för att variera träningen lite. Har nog
  • ☔️ En regnig dag som denna krävde en värmande gryta . Det blev en variant av kalops, upphottad med en
  • 2022, ännu ett år som switchat förbi i ultrarapid . Året då covid-kaoset byttes ut av andra galenskaper runt om

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se