Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Asiatisk pumpa med ingefärsaioli

29 juni, 2015 av Jill Wallentin 2 Comments

Asiatisk pumpa med koriander och ingefärsaioli

Jill Wallentin
Här kommer ett härligt vegetariskt och helt mejerifritt recept med asiatiska smaker. Kombinationen med den krämiga pumpan, knapriga jordnötterna och syrligheten från aiolin med lime och ingefära är en riktig fröjd för smaklökarna. Servera gärna tillsammans med ägg stekta i olja och sesamolja eller halloumi för tillskott av protein.
På bilden har jag dekorerat med chilitrådar som jag köpte på Juntras Grönt i Färentuna.
Skriv ut receptet
Måltid Huvudrätt
Kök Thailändskt
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

Asiatisk pumpa

  • 1 st pumpa (eller butternut squash*)
  • 2 tsk chiliflakes (eller färsk chili)
  • 3 tsk sesamolja
  • 3 msk rapsolja
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk nymalen svartpeppar
  • 3 dl jordnötter rostade och saltade
  • 1 knippe koriander

Ingefärsaioli

  • 1 st ägg
  • 2 dl rapsolja
  • ½ st lime saften
  • 1 st vitlöksklyfta pressad
  • 2 tsk ingefära riven färsk
  • fisksås smaka av (om helt vego, använd salt)

Instruktioner
 

Asiatisk pumpa

  • Ställ in ugnen på 200 grader.
  • Skär av skalet och gröp ut kärnorna ur pumpan. Skär den i mindre bitar och lägg på en ugnsplåt.
  • Skiva vitlöksklyftorna tunt och blanda med pumpan samt olja och kryddor.
  • Tillaga i ugnen i cirka 20 minuter eller tills pumpan blivit mjuk.
  • Hacka koriandern grovt och blanda med pumpan. Toppa med grovt hackade jordnötter.

Ingefärsaioli

  • Knäck ägget i en hög mixerskål. Häll i oljan. Mixa med stavmixer nerifrån och upp tills vitt och fluffigt.
  • Tillsätt lime, vitlök och ingefära. Mixa igen och smaka av med fisksås eller salt.

Anteckning

* Butternut squash innehåller något mer kolhydrater än vanlig pumpa men den vanligare pumpasorten är lite svårare att få tag i då de endast är i säsong under hösten.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!

Filed Under: Måltid, Mejerifritt, Recept, Tillbehör, Vegetariskt

« Rabarbersaft med citron
Nötfritt sesambröd »

Comments

  1. jenny says

    25 november, 2015 at 17:36

    Galet gott! Fantastiska smakkombinationer där aiolin var pricken över i. Jag hade inga jordnötter men det funkade utmärkt med cashewnötter.

    Svara
    • JillW says

      25 november, 2015 at 17:53

      Vad kul att höra! 🙂

      Kram

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ Jillsmat på Instagram!

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se