Jills mat

LCHF-recept för en hållbar hälsa

  • Recept
    • Frukost/Brunch
    • Förrätt
    • Måltid
      • Fisk & skaldjur
      • Fågel
      • Vegetariskt
    • Jul
    • Tillbehör
    • Snabblagat
    • Bröd
    • Mejerifritt
    • Sötsaker
    • Grillat
  • Blogg
  • Om lågkolhydratkost
    • Hur många kolhydrater ska man äta egentligen?
    • Myter om lågkolhydratkost
    • Kort om gluten
    • Sötningsmedel
    • Behöver man äta kosttillskott?
    • Kasta vågen!
    • Periodisk fasta och 5:2
  • Handla medvetet
    • Att äta efter säsong
    • Ekologiskt, KRAV-märkt och biodynamiskt
    • Kött och mejeriprodukter
  • Min byrå
  • Om mig
    • Min kostresa
    • Jills mat efter säsong
  • Annonsering & samarbeten
  • Kontakt
  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

5:2 = bra eller anus

17 januari, 2014 av Jill Wallentin 3 kommentarer

Som de flesta av er som följer mig på Instagram säkert har noterat så har jag utfört ett litet 5:2 experiment på mig själv…

Lite kort om vad 5:2 är så innebär det att man fastar, eller snarare äter väldigt lite kalorier (500 kvinnor och 600 män), under två dagar på en vecka, ej efter varandra. Det säger egentligen ingenting om VAD man ska äta utan endast HUR MYCKET. Att äta LCHF när man kör 5:2 bör vara lättare då man går på fettdrift vilket gör att man är uthålligare än på sockerdrift som är ett explosivt men kortvarigt bränsle.

Anledningen var egentligen inte att se om jag gick ner i vikt, för det vore ju väldigt märkligt om jag inte gjorde det med tanke på att man äter mindre än en fjärdedel av sin normala förbrukningsmängd av kalorier.

Jag ville främst veta hur min kropp reagerade på fasta. Man har ju hört kommentarer från många i stil med ”Det är ju så skönt! Jag glömmer nästan bort att äta överhuvudtaget” osv. Jag vet visserligen inte om det är ett bra eller dåligt tecken att man glömmer bort att äta? Att känna hunger är ju ytterst naturligt. Dock kan det vara skönt att veta att man inte dör om man inte äter 3 gånger per dag.

Jag är som ni vet enormt skeptisk mot att se mat som siffror. Både när det gäller kalorier och kolhydrater. Mat ska njutas, punkt. Men givetvis måste man ju först ha lite baskunskap om livsmedel innan man helt kan sluta tänka siffror. För mig känns det också konstigt att kategorisera in mig i ”strikt” eller ”liberal” lågkolhydratkost. Jag bara äter. Vissa dagar blir det väldigt strikt, ibland liberalt och det händer även att jag går helt bananas. Livet är inte monotont. Fy vad tråkigt det skulle vara!

Då jag hatar att räkna och att jag tror på principen att man ska äta när man är hungrig kände jag mig inte as taggad att testa 5:2. Men eftersom jag numera är utbildad kostrådgivare så vill jag kunna berätta om mina egna upplevelser om/när någon klient frågar om 5:2.

Jag testade detta under tre veckor = 6 fastedagar. Det är möjligt att det är en för kort period för att ”komma in i det” på riktigt. Men det här är vad jag personligen kom fram till i varje fall. Observera att man är väldigt olika och för vissa kanske detta passar utmärkt som livsstil och för vissa passar det absolut inte. Speciellt inte om man tidigare haft någon form av ätstörning.

 

Fördelar
1. Jag gick ner ungefär två kilo.
2. Det är väldigt ekonomiskt att bara äta ett mål om dagen (man kan dela upp måltiderna om man vill, men jag åt en god LCHF-middag istället)
3. Man sparar tid då man både ”slipper” laga mat och äta.
4. Hungern är den bästa kryddan. Det var nästan en religiös upplevelse att äntligen få äta!

 

Nackdelar
1. Jag var oerhört hungrig. Även efter jag ätit middagen så blev jag hungrig igen bara efter två timmar eftersom magsäcken fortfarande var ganska tom.
2. Blev extremt matfixerad (mer än vanligt dvs kaos) och fantiserade om mat hela tiden.
3. Oerhört osoft att behöva tacka nej till mat när man blir bortbjuden. Svårt att vara spontan.
4. Kände att jag fick knäppa tankar som att ”Ja men om jag inte äter frukost eller lunch dagen efter heller så kommer jag ju att gå ner ännu mer… och jag är ju ändå inte så himla hungrig… eller?”
5. Det kändes helt plötsligt viktigt vad det stod för siffror på vågen. Jag som försökt bli av med den hetsen.

 

Summa summarum så ser JAG 5:2 som en diet, något som man kan ta till om man vill bli av med några extrakilon inför sitt bröllop, resa eller något annat tillfälle då man vill känna sig extra ”i form”. För mig kommer det aldrig att bli en livsstil. Jag älskar helt enkelt mat alldeles för mycket för att inte äta när jag är hungrig. Mat är min största hobby och njutning i livet. Varför ska jag försaka mig något som jag älskar för att jag går ner lite i vikt eller jag möjligtvis får bättre ”cellreparation”? Inte min grej helt enkelt.

Men skönt att ha några kilon tillgodo nu så jag kan njuta lite extra på semestern Thailand… 😉 Woop woop!

Arkiverad under: Blogg

« Releasepartyt!
Två veckors frosseri på andra sidan jorden »

Kommentarer

  1. Bitte Björkman säger

    17 januari, 2014 kl. 20:46

    Jag upplevde detsamma som du. Tänkte på mat hela tiden, och var konstant hungrig. Däremot passar 16:8 mig perfekt, och jag har kört det av och till under några år. Faktiskt utan att veta det! Och det tolkar jag som att jag verkligen lärt mig lyssna på min kropp – vad den vill ha, vad den behöver samt när.

    Svara
  2. Magda säger

    18 januari, 2014 kl. 02:46

    Sund inställning Jillis bra att du provat och skönt att du älskar mat som många av oss andra 🙂

    Svara
  3. Birgitta Höglunds Paleo säger

    18 januari, 2014 kl. 12:06

    Oj, så bra skrivet, Jill 🙂
    Du sätter fokus på precis det jag tänkt om 5:2 och vilka följder det kan få, särskilt för de som har en ätstörning i botten.
    Soliga hälsningar från Alanya./ Birgitta

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Välkommen till JillsMat.se

Här hittar du mina bästa recept som gör dig gott – inifrån och ut. Snåla med kolhydrater men fullpackade av smak och nyttigheter.

Upptäckte lågkolhydratskost år 2009. Blev chockad över hur fantastisk mat jag kunde äta samtidigt som jag snabbt gick ner i vikt och mådde toppen. Har sedan dess haft någon form av lågkolhydratskost som grund.

Jag vill inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Bort med pekpinnar och vikthets, fokus på matglädje och välmående.

Ät gott och må väl!

/Jill Wallentin

Följ mig på Instagram

  • DRAGON- & DOFTANDE KYCKLINGSOPPA MED KYCKLINGCHIPS En riktigt god och krämig kycklingsoppa . Sladdrigt kycklingskinn är ju blä men krispigt
  • JILLS HÄLSOSAMMA BUDGETTIPS DEL 1 - FYNDA! Har du fått en chock när du tittat på matkvittot nyligen? Kanske har
  • ‍ RECEPT: GODASTE CHILIGRYTAN ️ En otroligt god och mustig gryta som bäst serveras med en fräsch och syrlig sallad
  • SCRAMBLED EGGS BOWL En av mina favoritfrukostar på helgen. Enkelt, gott, nyttigt och mättande Jag gillar en riktigt krämig äggröra.
  • Hoppas ni också fått sätta tänderna i något extra smaskigt idag ❤️ Den som sa att man inte ska leka
  • HAR DU KOLL PÅ DITT FILTER? Under nästan ett års tid har vi haft problem med vår torktumlare. Det tog
  • The last sunset dinner at one of our new favorite hotels - @elixirkohyaoyai Time flies when having fun ❤️ #travelgram
  • Isn’t it amazing that you can switch from to in 12 hours? ✈️ I’ve been longing for this for the
  • From beach pool villa to hill pool villa . Both super cozy in different ways @elixirkohyaoyai #thailand #thailandhotel #beautifuldestinations #vacay
  • I’ve been to Thailand many times before but never even heard of the island Koh Yao Yai . It’s situated
  • Nothing beats traveling to a warm and sunny place like Thailand in the middle of Swedish winter @elixirkohyaoyai #thailand #vacay
  • Hotellfrulle Brukar inte äta frukost hemma men är man på semester är det ju helt klart en av höjdpunkterna I
  • Wow. I’ve got a crush on @elixirkohyaoyai I loooove outdoor bathrooms! And this one is so cozy #thailand #thailandhotel #islandvibes
  • A sneak peek of our new hotel in Thailand Koh Yao Yai - @elixirkohyaoyai We have arrived in paradise #hiddengem
  • ÄR VIKTEN VIKTIG? ⚖️ Om du exempelvis ska tävla i MMA eller checka in dig själv som bagage på flyget
  • SNABBLAGAD PROTEINMAXAD MINESTRONESOPPA Fick cravings för minestronesoppa häromdagen. Har nog inte ätit det sedan jag gick i skolan. Rätt blaskig
  • ‍♀️ Det var verkligen på tiden som mitt hår fick lite TLC av bästa @byluttu på @hairochnusthlm ❤️. Sedan jag
  • FÖR EVIGT TJOCKAST I KLASSEN? Bestämde mig för att åka till simhallen igår för att variera träningen lite. Har nog
  • ☔️ En regnig dag som denna krävde en värmande gryta . Det blev en variant av kalops, upphottad med en
  • 2022, ännu ett år som switchat förbi i ultrarapid . Året då covid-kaoset byttes ut av andra galenskaper runt om

Etiketter

asiatiskt bea buffé carbonara choklad crock pot crockpot fika fredagsmys förkylning gryta indiskt jills mat efter säsong meze midsommar mingelmat mockarutor nyår nötfritt ostbricka pannkakor persiskt plock påsk rulltårta saft sallad semla semlor slowcooker smörgåstårta snabbmat snittar snoddas sommar soppa student sås tacos thai thailändskt turbobea vardag veganskt våfflor

All information på jillsmat.se är upphovsrättsskyddat. Dock är det ok att recept "lånas ut" till andra bloggar under förutsättning att de länkas till www.jillsmat.se.

Follow on Bloglovin

  • Annonsering
  • Samarbeten
  • Kontakt

Populära inlägg

Copyright © 2023 jillsmat.se